вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2727 прочитания

  ЕИБ инвестира 10 млн. евро в EnduroSat

  Финансирането ще подкрепи растежа на компанията и ще създаде висококвалифицирани работни места в аеро-космическия сектор
  26 август 2021, 14:23 a+ a- a

  Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и българската компания EnduroSat, която осигурява решения за глобалния космически пазар, обявиха споразумение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро. Финансирането се предлага по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подкрепен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), създаден от ЕИБ, за да подпомага европейски дружества по време на пандемията от КОВИД-19.

  Инвестицията на ЕИБ ще подкрепи растежа на EnduroSat и създаването на работни места за по-нататъшно развитие на иновативни, високоефективни и ценово достъпни наносателити и услуги на компанията, предназначени за бизнес, изследвания и научни екипи от цял свят. Тя ще подпомогне и разрастването на революционната Споделена услуга за изстрелване и операции в космоса (Shared Satellite Service) на EnduroSat. Тази нова концепция демократизира достъпа до космически данни. Тя позволява на клиентите да наемат сателитите на компанията, за да изстрелват сензори и инструменти, вместо да разработват свои собствени сателити.

  Споделена услуга за изстрелване и операции в космоса рационализира космическите операции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на полезни товари (товар на клиента) до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс. Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи, учени и технолози. Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда, тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки.

  Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова заяви: „Подписването на първия договор за рисково дългово кредитиране в България по линия на Европейския гаранционен фонд с EnduroSat – българска scaleup компания, е много добра новина за българската икономика и за конкурентоспособността на Европа като цяло. Така се насърчава новия космически промишлен сегмент, който цели да демократизира и подобри достъпа за всички до космоса и свързаните аерокосмически технологии и приложения по начин, съобразен с околната среда. Това ще благоприятства заетостта и иновациите в един бързо променящ се сектор на върхови постижения, който ще определя нашето бъдеще.”

  Изпълнителният директор и основател на EnduroSat Райчо Райчев заяви: „С вълнение обявяваме нашето партньорство с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Инвестициите/финансирането ще рационализират нашата мисия да дадем възможност на академичните среди, компаниите и научните екипи от цял свят да изпитват и валидират своите технологии в космоса. EnduroSat вложи много труд за разработване на софтуерно дефинирани наносателити, които предлагат опростени операции в орбита и обработка на данни. Нашата Споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса опростява из основи процеса на пренос на вашите полезни товари в космоса за значително по-кратко време.”

  Глобалната космическа икономика бележи почти два пъти по-голям ръст от останалата икономика (преди кризата, породена от КОВИД) и претърпява значителни промени. На този пазар, на който дълго време преобладаваха държавни предприятия, сега навлизат много нови частни компании. Според данни на Европейската космическа агенция (ЕКА), всяко евро, инвестирано в аерокосмическия сектор, осигурява средна възвращаемост от 6 евро за икономиката, което прави този сектор особено важен за растежа, конкурентоспособността и високотехнологичната заетост. Космическата технология в орбита и приложенията на Земята са от практическо значение за много браншове, включително морското дело, авиацията, земеделието, управлението на природните богатства, застраховането, търговията на финансовите пазари и логистиката.

  Европейският съюз има водещи програми като „Коперник” и „Галилео”, които осигуряват на Европа възможности за независима дейност в космоса и също така е готов за промените в сектора за частни космически полети, наречен „Нов космос”, с различни механизми за финансиране.

  Групата на ЕИБ осигурява директно рисково дългово финансиране за бързо развиващи се вече утвърдени компании, а чрез Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) подкрепя различни фондове за рисков капитал за подпомагане на европейски космически фирми, намиращи се на по-ранен етап от развитието си. С директното финансиране на EnduroSat ЕИБ добавя трета компания от сектора „Нов космос” към своето портфолио за рисково финансиране след финансирането на Spire Global и D-Orbit през 2020.

  EnduroSat предлага софтуерно дефинирани наносателити и космически услуги за бизнес, проучвания и научни екипи. Компанията акцентира върху следващо поколение програми за изследвания и управление на групи спътници. С годишен ръст от над 250% това е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа. Като горд член на Международната федерация по астронавтика (IAF) в екипа на EnduroSat участват повече от 80 талантливи програмисти, инженери и учени, които сега обслужват повече от 110 клиенти от целия свят. Клиентите на Споделената услуга за изстрелване и операции в Космоса включват 1) търговски космически компании (оператори на услуги, свързани с данни), работещи в сферата на „Интернет на нещата“, дистанционно наблюдение, метеорология и наблюдение на Земята, и 2) научно-изследователски организации като космически агенции, университети и институти.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 2 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 19 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 1 ден
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 1 ден
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo