четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13921 прочитания

    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?

    Повече за процеса и как да се подготвите, разказват Глория Спасова и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в компанията
    19 юли 2021, 12:17 a+ a- a

    Глория Спасова (вляво) и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в Технологичен център Комерцбанк София

    Технологичен център Комерцбанк София е технологичното подразделение на водещата международна търговска банка Комерцбанк. Тя е втора по големина в Германия и предлага финансови услуги за малки, средни и корпоративни клиенти. През миналата година отбелязва своята 150-годишнина. Технологичният център в България отваря врати през юни 2020 г., като основният фокус на екипите е цялостна дигитализация на вътрешните бизнес процеси. Крайната цел е да се съчетае надеждността на традиционната банка с предлагането на услуги, които да отговарят на очакванията на клиентите в дигиталното време, в което живеем.

     Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно? Пред Economy.bg разказват Глория Спасова и Бетина Георгиева - Talent Acquisition Partners в компанията. Глория и Бетина се присъединяват към Технологичен център Комерцбанк София като едни от първите служители и първи на такава позиция за България, като активно участват в нейното сформиране на локално ниво. Освен в самия процес по подбор на персонал участват в стратегическото му развитие, обучението на нови служители в екипа и различни инициативи, свързани с позиционирането на бранда и ангажирането на служителите.

    Име: Технологичен център Комерцбанк София
    Сектор: FinTech/Information Technology
    В България е от: 2020
    Брой служители глобално: 48 000 
    Брой служители в България: 150+
    Офис/офиси в България: Advance Business Center II, София

    Колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
    За нас е голям успех да привлечем 150 специалисти в технологичната сфера за по-малко от година при това в условията на глобална пандемия. Към момента имаме 20 екипа, в които работят различни профили професионалисти като Software Engineers, Application Operation Engineers и Test Engineers, но също такива, насочени към бизнеса, като Business Analysts, Products Owners, Scrum Masters и други.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Технологичен център Комерцбанк е благодатно място за развитие на специалисти с различен профил както по отношение на опит, така и по отношение на разнообразието от използваните технологии (повече от 20). Търсим както умения в популярни технологии, като Java и React, така и по-нестандартни, като webMethods, ABAP и Murex. Също така развиваме голям екип, който разработва  и поддържа технологиите, използвани на работното място, като application packaging, endpoint management и Microsoft продукти (Office 365, Exchange, SharePoint, Teams и други).

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви? Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Вярваме, че ако един процес на подбор се управлява успешно, това улеснява не само активно търсещите работа кандидати, но спестява време и усилия на нашия екип. Затова се стараем да протича възможно най-бързо и ефективно. 

    В повечето случаи процесът по подбор се състои от две, най-много три интервюта, в зависимост от позицията. Всяко едно от интервютата дава различна перспектива за опита и личностите качества на кандидата. Първото интервю се провежда със специалист по подбор на персонал и цели общо запознаване с кандидата.  Второто интервю е насочено към оценка на техническите му умения. В него участва директният мениджър за позицията. За някои от  позициите са предвидени  и технически тестове.

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Обичайно едно интервю продължава между 30 минути и 1 час. А целият процес по подбор отнема най-много 3 седмици. Краткият процес със сигурност не е за сметка на качеството. Напротив, за нас е важно да направим най-добрия избор, за да сме сигурни, че съответният кандидат ще се впише по най-добрия начин в екипа и културата на компанията.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Целта на едно интервю е двете страни да получат максимална информация, необходима за взимането на последващо решение. Добро впечатление ни правят кандидатите, които ясно изразяват мотивите си за кандидатстване и своите очаквания от екипа и компанията като работодател, тези, които са искрени и конкретни, споделят примери, за да онагледят своя предишен опит. Радваме се, когато са се постарали да проучат компанията на базата на наличната в свободното пространство информация. 

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Интервюто е двустранна комуникация, която се базира на взаимно уважение. Ако няма такова и ако кандидатът си позволи да бъде арогантен и пренебрежителен, това определено прави лошо впечатление.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Приканваме кандидатите да споделят своите очаквания за възнаграждение за съответната позиция още на първата ни среща. Това е важно за нас от една страна, за да разберем как самите те оценяват себе си на базата на релевантния си опит и умения. От друга, разбираме дали бихме могли да отговорим на тези очаквания.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Привличането на млади таланти е част от политиката на глобално ниво в Комерцбанк, която ние приветстваме и прилагаме в България. В тази връзка в момента разработваме стажантската програма, която ще обявим в близко бъдеще. Независимо от това постоянно имаме отворени позиции за хора без или с малък опит, но с желание за развитие, които могат да се присъединят към нашия екип на постоянен договор.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Конкуренцията е най-голяма именно за тези позиции, които са подходящи за младежи с кратък професионален опит или без такъв. Случва се над 100 кандидати да се конкурират за една позиция.

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Най-труден е подборът за позициите, изискващи опит с дадена нишова технология, какъвто не се намира на българския пазар. Това ни провокира да потърсим специалисти в региона и вече може да се похвалим с привличането и преместването в България на опитни специалисти от Италия, Турция, Молдова, Северна Македония и Куба.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Най-важното е да знаят, че търсим специалисти в технологичния, а не във финансовия сектор.  В момента имаме отворени повече от 150 позиции. Имаме екипи, които използват технологии, непознати за българския пазар, като Murex и Summit, и съответно ще развиваме таланти с тях на локално ниво. А някои екипи пък въвеждат нови за компанията технологии като Kafka и цялостна миграция към облачни решения.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател? 
    Имаме амбициите и смелостта да развенчаем разбирането, че банките са консервативни и старомодни. Работейки в agile среда в технологичния ни център в София, ние ставаме част от глобалната мисия на Комерцбанк да създаваме стандарти в дигитализирането на банковите операции и услуги, които ще подобрят преживяването на милиони клиенти в цял свят. Технологичен център Комерцбанк София има предимството да принадлежи към стабилна компания с традиции. При нас специалистите могат да разгърнат пълния си потенциал, както и да черпят международен опит, тъй като банката е позиционирана в 50 държави, а освен в България, имаме технологични центрове в Чехия и Полша. Предлагаме различни възможности за професионално и кариерно развитие в дългосрочен план. 

    Не на последно място имаме възможност да ползваме 25 дни платен годишен отпуск, който се увеличава с 1 ден за всяка отработена година в компанията до максимум 31 дни годишно, допълнителна здравна застраховка с включено дентално лечение и високи лимити на покритие, както и 6 дни болничен без необходимост от представяне на болничен лист.  

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк