понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1103 прочитания

  ФМИ и SAP Labs България ще работят съвместно по научни проекти

  Специалисти от компанията, студенти, докторанти и преподаватели от факултета ще работят заедно по научни проекти в области като Machine Learning, AI, IoT, Blockchain и др.
  14 юни 2021, 10:35 a+ a- a

  ФМИ на СУ “Св. Климент Охридски” и SAP Labs България подписаха меморандум за бъдещо научно сътрудничество. Факултетът по математика и информатика (ФМИ) и развойният център на софтуерния гигант SAP в София са дългогодишни партньори в различни образователни инициативи. Софтуерни специалисти от SAP Labs България водят курсове за студентите във ФМИ по разнообразни теми като Java, Интернет на нещата (IoT), Потребителско изживяване и дизайн, Управление на софтуерни проекти. Компанията е партньор в различни събития, които се организират от ФМИ - като хакатони и кариерни дни, както и подпомага осъвременяването на материално-техническата база на факултета. Подписаният меморандум е естествено продължение на това дългогодишно сътрудничество и поставя началото на съвместната научно-изследователска работа между SAP Labs България и ФМИ.

  Софтуерни специалисти от компанията, заедно със студенти, докторанти и преподаватели от факултета, ще работят съвместно по научни проекти в разнообразни области, включващи както нашумелите Machine Learning, AI, IoT, Blockchain, така и по-традиционни теми, свързани с Cloud, бизнес и производствени процеси и др.

  Целите на съвместната работа са свързани с разширяването на кръгозора и увеличаването на знанията за сложни проблеми, които все още нямат установени решения. Резултатите, под формата на публикации, статии и програмен код, ще бъдат публикувани преобладаващо със свободен достъп и отворен код. Планира се и представянето им на конференции, симпозиуми и научни форуми.

  „Нашата основна цел е една – да направим всичко възможно за доброто на нашите студенти. Те от своя страна трябва да осъзнават огромната отговорност, която носят – да утвърждават постигнатото от техните предшественици. За нас е важно дипломата от ФМИ да бъде знак за качество за IT сектора“, отбеляза деканът на ФМИ доц. Първан Първанов.

  По повод сключването на меморандума за бъдещо научно сътрудничество доц. Първанов споделя: „Тясното ни дългогодишно сътрудничество със SAP Labs България доказва, че засиленото взаимодействие между факултета и бизнеса е правилният подход за усъвършенстването на учебната програма, за покриването на нуждите на IT индустрията в България, както и за нейното развитие. Изключително горди сме, че едни от най-добрите IT специалисти в България са именно наши възпитаници, които са и двигатели на българското общество. Изказвам огромната си благодарност на колегите от SAP Labs България, че в продължение на години са толкова отдадени и активни в създаването на стажове за студентите на ФМИ, в подпомагането на техническата база на факултета, в съвместните ни учебни курсове и инициативи и многобройните срещи с нашите студенти. Благодарим Ви за мотивацията, усилията и перспективата за професионална реализация, която давате на студентите на ФМИ.“

  “С времето открихме, че в нашата работа имаме много общи теми с научните среди и можем да си сътрудничим ползотворно. Смятам, че съчетаването на дълбоките академични познания с експертизата, опита и натрупаните данни и знания от бизнеса е плодотворна почва за успешни бъдещи проекти и за двете страни”, споделя Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България.

  Причините за публикуване на резултатите от съвместната работа със свободен достъп и отворен код са няколко. Научните области, в които работи SAP Labs България, се развиват много бързо и е важно резултатите да достигат до широката публика бързо, докато са актуални. Публикуването със свободен достъп в сайтове като arxiv.org и github.com прави разработките достъпни за много хора, и то веднага след публикуването им.

  “Освен това, по този начин се надяваме да привлечем към проектите талантливи и любознателни сътрудници, както от други университети, така и от компании, държавни институции и специализирани училища. И не на последно място, смятаме, че отвореният код е добър начин да увеличим своя принос към обществото и да укрепим научно-изследователската среда”, допълва Николов.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 3 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 3 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 3 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 4 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 5 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми