четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5352 прочитания

    На крилете на забавлението: Диан Десков, който замени военния самолет с катерачните стени

    Къде е пресечната точка между авиацията и технологиите – Диан Десков, съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia, пред Economy.bg
    14 юни 2021, 09:47 a+ a- a

    Какво правиш, когато и летенето и писането на код са в кръвта ти? Обединяваш ги в една компания. Точно това решава Диан Десков, който дълги години преследва двете си мечти поотделно. Днес той е съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia, една от най-младите компании в семейството на Walltopia.

    Techtopia има за цел да дигитализира традиционни начини на забавление с правилната доза технологии. Основният продукт на компанията е Gamifier - интерактивна платформа, вдъхновена от принципите в гейминг индустрията, която подобрява потребителското преживяване през създаване на профили, трупане на точки, печелене на нива, сравнение с резултатите на други участници. В портфолиото на компанията стои и друг важен за индустрията продукт - Belay Sensor, който повишава безопастността при катерене в зала и намалява риска човек да се катери необезопасен. В момента екипът на компанията се състои от 7 програмисти, повечето бивши военни, като предстои разрастването му.

    Диан Десков, СЕО и съосновател на компанията, е бивш военен пилот, който попада в света на технологиите, гейминга и програмирането още в гимназиалните си години. Докато е в армията работи по създаването на тренажор на самолет Pilatus PC-9m, който е и поводът да се срещне с Ивайло Пенчев в опита си да намери подкрепа зза проекта. Тази среща се случва през 2015 и не след дълго Techtopia става реалност.

    За да разберем повече за плановете на компанията, разговаряхме с Диан Десков, съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia.

    Диан Десков за полета към мечтите

    Диан, къде се срещат технологиите и катеренето на стени?
    Технологиите и катереното на стени се срещат в нашата компания Techtopia. Именно тук ние разработваме бъдещите преживявания, иновациите и повишаването на сигурността на всички участващи в катеренето.

    Какви конкретни продукти разработвате?
    Нашият основен продукт се нарича Gamifier. Това е платформа, разработена от наш хардуер и софтуер, която добавя още едно ниво на интеракция във всички катерачески центрове. Както може да се досетите от името й – в основата на Gamifier е геймификацията. Чрез точкова система тя ангажира потребителите да се връщат отново и отново в центровете, стимулира катеренето и активността, и повишава доброто преживяване в залата.

    Имат ли приложение вашите технологии извън спортните зали?
    Както всяка една модерна система, платформата е умна, свързана е с „облака“, всички точки, дори калории, постижения, quest-ове излизат от тази система и се свързват чрез приложение с крайните потребители – катерачите. Финалният продукт зависи много от начина на представяне на нашите клиенти.

    Колко голям е екипът ви?
    Засега сме малък, но силно мотивиран екип от 7 души.

    Планирате ли разрастване? Какви специалисти търсите?
    Имаме големи планове за разрастване. Търсим нови кадри, които да са силно мотивирани, да имат страст към R&D частта, да обичат да създават продукти на световно ниво, да искат да предизвикат себе си и да са част от една бъдеща нова платформа, както и да чертаят бъдещето на индустрията на активното забавление.

    Какво разрастване планирате и в какъв времеви план?
    Ние сме компания, която за кратко време се разрастна много. Мащабът ни следва да е пропорционален на развитието ни. В момента търсим 5 разработчици, които да работят на Java и на Python.

    Говорите за тази година?
    Да, за тази година. За догодина се надяваме отзвукът от ковид кризата да отшуми, което да увеличи нашето търсене, да сме подобрили продукта си и да се разрастваме все повече.

    Кои са основните предизивкателства пред стартъпите днес?
    Основните предизвикателства освен технологични са и човешките. Имаме нужда от хора, които споделят нашата страст, които горят в работата си и които имат желание да експериментират с идеите си.

    Вие сте бивш военен пилот. Къде е пресечната точка между военната авиация и писането на код?
    Когато бях курсант и ходех на полети, ставах в 4.30 сутринта. Моите колеги тогава се прибираха от дискотека. Летенето е начин на живот, с който трябва да се съобразят всички около мен. Така покрай мен останаха основно колегите. Моите приятели постепенно се отдалечиха. Писането на код и създаването на иновации като цяло също са начин на живот, на който човек трябва да се отдаде, за да бъде успешен.
    Може би дисциплината и възприемането на писането на код като начин на живот са допирните точки до авиацията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 57 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк