петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8875 прочитания

    Стигнаха ли тавана цените на имотите и защо въпреки кризата имаме ръст на сделките?

    Поскъпването на начина на живот рефлектира и върху поскъпването на имотите – Гергана Тенекеджиева, изп. директор на АДРЕС Недвижими имоти, пред Economy.bg
    14 май 2021, 15:15 a+ a- a

    Троен ръст на сделките в София през 2021 спрямо същия период на миналата година, отчетоха от АДРЕС Недвижими имоти по време на бизнес закуска с журналисти.

    Докога ще продължи ръстът на цените на имотите, стигнахме ли пика, инвестиция срещу инфлацията ли са покупките на имоти и очаква ли се повишаване на лихвите по ипотечните кредити - Economy.bg попита  Гергана Тенекеджиева, изп. директор на АДРЕС Недвижими имоти.

    Стигнаха ли тавана цените на имотите и защо въпреки кризата имаме ръст на сделките?

    Гергана, защо не се сбъднаха очакванията за спад на цените на имотите по време на пандемията? Каква е разликата с предишната криза от 2008?
    Разликата е, че тогава говорехме за финансова криза. Най-засегнатите сектори при нея бяха банковият, недвижимите имоти и строителството. Сега говорим за здравна криза, която удари други сектори като туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Безспорно в един такъв момент, в който усещаш несигурност, в който имаш спестявания и в който банковият сектор те подкрепя да си купиш имот с достатъчно ниски лихви по заемите, е съвсем логично да мислиш в посока инвестиция или покупка на жилище за живеене. Така че няма база за сравнение между двете кризи.

    Това ли е основният фактор зад ръста на сделките – желанието на хората да се презастраховат в кризата? Инвестиция срещу инфлацията ли са покупките на имоти?
    Не бих казала. По-скоро запазващият се брой сделки през 2020 и увеличаващият се сега през 2021 е повлиян от търсенето и предлагането на имоти. Все още за един нов имот имаме 1 и половина купувачи. Имаме много добро подсигуряване от страна на банковия сектор на много ниски лихвени проценти под 2.8%. Също така е налице повишаване на спестяванията на българите, което води до многопластови решения от страна на купувачите – дали да си купят имот за живеене, дали да си купят имот „втори дом“, дали да си купят имот за инвестиция. Това увеличава търсенето на пазара на имоти, което води и до ръст в броя на сделките и ръст в цените на имотите в определени квартали.

    Какъв е ръстът в броя на сделките и съответно на цените в София?
    Ръстът в цените е между 5-7% в различните квартали. Аз имам теория защо като цяло цените растат. Защото наистина процентът на новите, завършени, обзаведени жилища става все по-голям от общия дял на имотите, които се предлагат. Това неминуемо вдига и средната цена.

    Тази по-голяма разполагаемост не би ли трябвало да доведе до спад на цените? Предлагането не се увеличава. Има много хора, които изчакват да дойде възможно най-високата цена. Но това никой не знае кога ще се случи. Купувачите все още изпреварват продавачите в момента.

    Докога очаквате ръстът да продължи? Стигнали ли сме пиковата точка в цикъла и кога цените ще започнат да спадат?
    Трябва да следим тези фактори. Първо трябва да видим какво ще се случи с лихвените проценти. Банките в България ни казват, че нищо не очакват да се промени в посока нагоре до края на тази година.

    БНБ дава индикации, че могат да се увеличат лихвените проценти заради очаквания ръст на лошите кредити особено с изтичането на мораториума.
    Това ще са трендове, които ще се наблюдават. За момента индивидуалната политика на банките е да няма покачване на лихвените проценти по жилищните кредити, дори през февруари имаше понижаване.

    Все пак от Вашия дългогодишен опит можете ли да кажете дали стигнахме върхова точка в цените?
    Не бих се ангажирала с това. Такива прогнози са правени много пъти във времето. Поскъпването на начина ни на живот рефлектира и върху поскъпването на имотите. Инфлацията я има, макар и в малки проценти, но ние в подобни проценти отчитаме и поскъпването на имоти за разглежданите периоди. Не бих казала, че трябва да се фокусираме върху това дали сме стигнали върховата точка, защото тя е много важна за всеки един имот. Има имоти, които са стигнали върховата си точка някога в годините назад и повече няма да я стигнат – в непредпочитаните райони, в неподдържаните сгради, в тези, които се обезлюдяват и т.н.

    Данните на АДРЕС Недвижими имоти за жилищния пазар в София, представени по време на бизнес закуската, сочат три пъти повече сключени сделки за първите 4 месеца на 2021 в сравнение с 2020. Спрямо покупките през същия период на 2019 увеличенитето е двойно и показва, че пазарът не само напълно е възстановил активността си след началото на пандемията, но и е във възход.

    Към кои квартали в София в момента има най-голям интерес и какви са средните цени?

    Тенекеджиева коментира и към кои квартали в момента има най-голям интерес. Това са квaртaли c най-гoлям дeфицит на имоти, а именно: Лoзeнeц, Явoрoв и Ивaн Вaзoв. Интерес има и към рaйoни c нoвo cтрoитeлcтвo, т.e нoвoизгрaждaщитe ce: Кръcтoвa вaдa, Oвчa Купeл и Мaнacтирcки ливaди.

    Тя посочи и средните цени, на които се купуват имотите. Двустайните са между 70 и 90 хил. евро, а тристайните – между 115 и 135 хил. евро. По думите й купувачите са все по-склонни да дават по-високи суми за завършени имоти.

    Пазарът като брой сключени сделки в началото на 2021 според Тенекеджиева показва достигане на нивата от 2019.

    Как санирането се отрази на цените на имотите?

    Тя коментира и как санирането се отрази на цените на имотите. „Не се сбъднаха очакванията на продавачите за драстична разлика в цените на санираните и несанираните имоти. Много е важно къде се намира панелът и какви са съседите“.

    Защо затворените комплекси станаха хит след пандемията?

    По думите на Тенекеджиева затворените комплекси са станали хит малко след пандемията. „Първоначалният хит бяха извънградските имоти. Но ние сме свикнали с удобствата на големия град, за които дори не си даваме сметка. И когато отидем на село, те започват да ни липсват. Тогава се замисляме дали да не се ориентираме към затворени комплекси с „усещане за къща“.

    Защо има спад на цените на имотите във Варна и в кои квартали в София и Бургас имотите вce oщe нe ca дocтигнaли цeнитe cи oт 2008?

    Тенекеджиева коментира и какъв е ръстът на цените на имотите от началото на 2021. „Имаме ръст в Пловдив, София и Бругас. А във Варна имаме лек спад на цените. Там имаме нов тренд на търсене – голяма част от тези, които търсят в центъра, се изместват към кварталите в периферията на града, където са по-ниски цените и това прави и лекия общ спад“.

    „Вce oщe имa имoти и квaртaли в гoлeмитe грaдoвe, кoитo нe ca дocтигнaли цeнитe cи oт 2008. Тoвa ca Дoктoрcкa грaдинa в Coфия и Мeдeн Рудник в Бургac“, допълни Тeнeкeджиeвa.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство