сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1310 прочитания

    ЕП готов да даде ЕК на съд, ако се забави обвързването на бюджета с върховенството на закона

    Целта е да се защитят средствата на ЕС от злоупотреба от страна на правителства от ЕС, за които е установено, че не са спазили принципа на върховенството на закона
    26 март 2021, 10:47 a+ a- a

    Евродепутатите са готови да заведат дело срещу Европейската комисия за това,  в случай че тя допълнително забави прилагането на предвидения в бюджета механизъм за условност, свързан с върховенството на закона.

    Евродепутатите припомнят, че неспазването на върховенството на закона от страна на държавите членки може да засегне целостта на бюджета на ЕС. Те предупреждават Европейската комисия, че ако не изпълни задълженията си съгласно правно обвързващия регламент относно режима на обвързаност с условия и не предприеме всички подходящи мерки, за да защити финансовите интереси и ценности на ЕС, Парламентът „ще счете, че това представлява бездействие“ и ще заведе дело срещу ЕК.

    Членовете на ЕП настояват, че съществуващите правила относно принципите на правовата държава трябва да се прилагат и „не могат да бъдат предмет на приемането на насоки“, както ЕК подготвя в момента. Ако ЕК счете тези насоки за необходими, резолюцията на ЕП изисква те да бъдат готови до 1 юни 2021, а Парламентът да бъде консултиран преди тяхното приемане.

    Евродепутатите изтъкват отново значението на незабавното прилагане на механизма за върховенството на закона, особено като се имат предвид потенциалните последици от него за предстоящото отпускане на средства от фонда за възстановяване „NextGenerationEU“. 

    Членовете на ЕП припомниха на ЕК, че механизмът за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава вече е в сила от 1 януари 2021. Почти всички оратори в този дебат потвърдиха, че регламентът е правно обвързващ - независимо от позицията, приета от Европейския съвет, която няма юридическа тежест, и въпреки текущите съдебни производства пред Съда на Европейския съюз, които нямат суспензивно действие.

    Механизмът за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава е нов инструмент, предназначен да защитава средствата на ЕС от злоупотреба с тях от страна на правителства от ЕС, за които е установено, че не са спазили принципа на върховенството на закона.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 35 минути
    преди 3 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 6 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 21 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа