събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5726 прочитания

    Промени ли се процесът на подбор в Немечек България?

    Теодора Борисова, специалист „Наемане и развитие на таланти“ в компанията, пред Economy.bg
    26 октомври 2020, 11:33 a+ a- a

    Covid-19 се отрази и на процесите по подбор в компаниите. Как ще попитаме HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България. Какво се промени в процеса по подбор в Немечек България, разказва Теодора Борисова, специалист „Наемане и развитие на таланти“ в компанията.  

    Разговорът за промените в процеса на подбор в новата Covid-19 реалност често се фокусира върху формата и предизвикателствата на дистанционното общуване. За нас обаче по-важни са промените, които отчитаме в нагласите на кандидатите през последните месеци. Наблюдаваме тенденция на завръщане към фундаментални изисквания за работа в ИТ сектора - стабилните и дългосрочни отношения с възможност за устойчив растеж. Ако през последните години този фокус беше изместен леко към бързи проекти и придобивки, сега професионалистите, особено тези с повече опит, се интересуват от дългосрочни проекти и стабилната перспектива на работодателя. Съответно и въпросите от страна на кандидатите са насочени предимно към т. нар. бизнес домейн, към крайния потребител на разработваните решения, към самия продукт и използваните технологии.

    В Немечек България вярваме, че това е много здравословен процес. Той отговаря изначално на нашата философия и модел на работа за изграждане на дългосрочни отношения както със служителите, така и с клиентите ни. Горди сме, че през годините не сме отстъпвали от него под външния натиск на пазара, защото вярваме, че само така можем да развием пълния потенциал на партньорствата, хората и бизнеса. А сега и големият „стрес тест” на кризата доказа устойчивостта му. От началото на годината имаме над 10% увеличение на екипа, разрастване на проекти, а по отношение на задържането на служителите продължаваме да сме водеща компания в сектора у нас, като повече от половината от хората са с нас вече над 5 години, а има и много такива, които работят в Немечек България от самото ѝ създаване.

    Разбира се, устойчивост и стабилност не озчачават застой, а здрава основа, върху която може да има развитие. Една от ключовите теми в разговорите ни с кандидатите и през 2020 година е възможността за учене и израстване. За професионалистите е важно да работят в компания, където да могат да приложат своята експертиза в дадени технологии, но също толкова водещо е да придобиват нови знания, да обменят know how и добри практики. Наред с утвърдената ни менторска програма за по-младите специалисти, влагаме сериозни усилия в различни обучения за повишаване на квалификацията, а дори и в програма за личностно развитие за всичките ни служители. 

    В процеса на подбор водещи при нас са експертизата на кандидатите и споделянето на общи ценности и визия. Разбира се, присъстват и съпътстващите теми за заплащането и условията на работа, като през 2020 година повече от всякога този въпрос отново минава през призмата на стабилността в предизвикателни времена. Получаваме много положителни реакции, когато споменаваме, че в нашата компания няма редуциране на заплащането, а всички служители са получили в пълен размер и годишните си бонуси. 

    Въпросът „от вкъщи или в офиса” очаквано е нов лайт мотив в интервютата. За разлика от много международни компании, където решенията се взимат централизирано, ние имаме свободата да го адресираме с постоянна преценка за безопасността и ефективността към дадения момент. Интересен факт е, че 100% от новонаетите през третото тримесечие на 2020 година при нас имаха желанието или изискването да започнат новата си работа от офиса.

    Като високотехнологична компания имахме капацитета да се справим по-бързо и лесно необходимостта от дистанционно провеждане на част от процеса, като дори успяхме да реализираме повече интервюта с кандидати за трите вълни на стажантската ни програма и за синиър позиции в сравнение със същия период на миналата година. Основният ни приоритет отново беше да запазим съдържанието, структурата, участниците и характера на интервютата, като успяхме с помощта на експертизата на интервюиращите и team leader-ите да предоставим и получим необходимата информация, но и да пренесем важната за нас неформална, човешка атмосфера и в онлайн срещите. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Немечек България в Jobs.bg ТУК.

    ВИЖТЕ ОЩЕ: 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство