неделя, 01 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5095 прочитания

  Вени Петрова, БХРА: Повече от две трети от заведенията няма да успеят да отворят

  Браншът е на ръба на силите си, има подготовка не за отваряне, а за стачни действия – Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред Economy.bg
  04 май 2020, 15:05 a+ a- a

  Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се допускат посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки: разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между масите; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.
  Как браншът приема заповедта, имат ли готовност заведенията на открито да отворят, ще се върнат ли хората в заведенията, колко са съкратените служители в сектора, ще бъдат ли върнати на работа част от тях сега – тези и други въпроси отправихме към Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

  Г-жо Петрова, добро решение ли беше да се отворят заведенията на открито?
  Категорично това не е добро решение от страна на правителството. То е като мярката 60/40. Неработещ бизнес трябва да плаща. Eдна част от бранша отваря при неясни правила, без да са коментирани останалите ни искания. Правителството продължава да играе с бранша на руска рулетка.

  Какво имате предвид под неясни правила?
  Например това, че в момента нямаме единни здравни стандарти за това как ще се процедира. Дори да решим да отворим, не знаем какво точно трябва да направим. Виждаме от това, което пише в заповедта на министъра на здравеопазването, че трябва да има отстояние от 2,5 метра, но то е толкова голямо, че на практика означава ние да намалим на 50% капацитета на заведенията. И това при същия наем, същите други разходи, при същите работници. Тази мярка е абсолютно неефективна и нерентабилна. Освен това се говори за спазване на някакви специални противоепидемични изисквания, които са свързани с доставка на дезинфектанти, ръкавици и т.н. Как ще става това? Къде ще бъдат? Колко? Все още никой нищо не ни е казал. Да се надяваме, че в един момент регионалните здравни инспекции ще реагират на това. Така че мярката е абсолютно неработеща. Никой не знае защо точно тези пространства ще се отварят и защо не целият бизнес. Това конфронтира колегите. Никой не знае какви ще са следващите стъпки. Има изключително много неясноти.

  Ще отворят ли тогава заведенията на открито след Гергьовден? Имат ли готовност?
  Според нас по-голямата част от тях няма да отворят. Ако има някаква готовност, тя не е за работа. Има подготовка по-скоро за стачни действия, защото бизнесът е вече на ръба на силите си. По-мъртъв от това няма как да стане.

  Имате ли данни все пак колко от заведенията на открито смятат да отворят? И смятате ли, че хората ще се възползват от възможността да се върнат в заведенията?
  Моята прогноза е, че повече от две трети от заведенията няма да успеят да отворят. Дали хората са готови да влязат в заведенията не мога да кажа. Защото след един много дълъг период, в който ни се казваше колко страшно е положението и че вървим към някакъв ад, считам, че хората ще са изключително предпазливи. Аз лично не очаквам струпване на клиенти.
  Досега правителството трябваше да е съставило един икономически борд, който да има стратегия за излизане от кризата. Ние като Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация сме предложили на правителството няколко важни мерки. На първо място, за времето на епидемията и до 31 декември 2021 ние предлагаме и настояваме за ДДС от 5%, а от 1 януари 2022 този данък да се увеличи на 9%, т.е. да се изравни с този на хотелите, защото ние предлагаме един общ туристически продукт. Второ много важно е да се помисли за субсидии за заетостта. Трябва да имаме единни здравни правила и стандарти. Защото с отварянето ние веднага трябва да отговорим на очакванията на хората и на властите, които ни проверяват. И на трето място, трябва да се помисли за поемане на част от осигуровките.
  Ние не искаме пари, дадени даром. Искаме да работим, за да изкарваме пари.

  Ако Ви разбирам правилно, искате да бъдат отворени не само заведенията на открито, а всички. За това ли настоявате?
  Разбира се. Защо се прави този експеримент?

  Смятате ли, че в момента е безопасно да се отворят и заведенията на закрито?
  Мисля, че българинът показа, че може да бъде дисциплиниран и да спазва правила. Всеки отговаря за собственото си здраве и това на семейството си. Колегите, които работят в бранша, отговорят за безопасността на своите клиенти. Не мисля, че има безумец, който да нарушава съзнателно правилата. Не бива да се дели браншът на по-рисков и не чак толкова рисков.

  Какво сочи опитът на другите страни по света – има ли някъде отворени заведения и на закрито?
  За момента няма такъв, но има друг опит. Европейски страни още преди две седмици съобщиха за пакети от икономически мерки за излизане от кризата. Например една Ирландия обяви 5 стъпки и бизнесът знае какво да очаква – през какъв период от време какво ще се случва. Ние сме в пълна неизвестност. Всяка заповед е предпоследна.

  Имате ли данни колко служители в бранша са освободени? Ще бъдат ли върнати някаква част от тях сега с отварянето на заведенията на открито?
  Не мога да кажа каква част от персонала е освободен, защото все още нямаме такова голямо национално изследване. Това, което прогнозираме, е покачване на безработицата във втората половина на годината и в началото на следващата. Защото сега водени от ентусиазма, че с работа можем да излезем от кризата, най-вероятно в един момент колегите ще отворят. Но в така поставените от правителството обстоятелства, няма как да се справим. Бавно и полека ще вървим към фалити.

  Каква част от заведенията очаквате да фалират?
  Надявам се те да бъдат много малко. Когато фалираш заради собствените си мениджърски грешки е едно, а когато фалираш, защото държавата не ти дава възможност да направиш това, което си запланувал, е съвсем различно. Ние искаме такава помощ от държавата. Защото хладилникът е по-силен от телевизора.

  Какво влагате в това?
  Хората просто не могат повече да издържат семействата си без пари. Когато хладилникът ти е празен и семейството ти е гладно, няма никакво значение какво казват от Националния оперативен щаб по телевизията.

  Казвате, че не искате пари, а че искате да отворите навсякъде. В момента обаче може би още не е дошло времето за отваряне напълно на заведенията.
  Искаме да отворим, ако са изпълнени тези основни четири искания, които вече споменах. Иначе какъв е смисълът – да отворим и да плащаме данъци, такси, наеми, заплати. Откъде да дойде този ресурс? Така че по-скоро не искаме да отворим. По-скоро сме готови да се срещнем на жълтите павета, отколкото да загиваме бавно. Наистина е непонятно за нас защо правителството не обръща внимание на бизнес, който прави 13-14% от БВП.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост