сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    17436 прочитания

    Аутсорсинг в посока….САЩ

    Китайски и индийски компании все повече изнасят производството си в САЩ
    25 април 2012, 17:05 a+ a- a

    Това се казва ирония на съдбата! Ако допреди години американски компании изнасяха масово производството си към Китай и Индия заради по-евтината работна ръка, унищожавайки по този начин цели индустрии и милиони работни места в родината си, днес картината е различна.

    Китайците и индийците вече не унищожават, а създават работни места в САЩ. И докато преди време американците гледаха с недоверие на всичко „Произведено в Китай”, днес все по-голяма част от тях отправя поглед към китайския дракон с надежда за работа.

    През последните пет години много китайски производители откриха филиали в САЩ, отбелязва Тило Ханеман от нюйоркската компания за икономически проучвания Rhodium, цитиран от CNN Money. Най-големите инвестиции са реализирани от фирми, засегнати от американските антидъмпингови мита върху китайски стоки, посочва Ханеман. Именно това е и един от водещите мотиви на китайските производители да се изнесат в САЩ – да надскочат търговските бариери.

    Друг аргумент на китайските компании е, че голяма част от клиентите им са в САЩ. „Тактическо предимство е да си близо до най-големия си клиент”, подчертава Реймънд Ченг, изпълнителен директор на хонконгска консултантска компания, която помага на китайски производители, които искат да се изнесат в САЩ.

    Откриването на филиал в САЩ позволява на китайските компании да пестят и от транспортни разходи. Друга причина за изнасянето е, че напоследък и в Китай се засилва натискът за повишаване на заплатите и разликата в заплащането става все по-малка.

    По данни на Wall Street Journal китайските инвестиции в САЩ са се увеличили от 146 милиона долара през 2003 до над 5 милиарда през 2010. Най-много са вложенията в производството на автомобилни части, недвижими имоти и горива, отбелязва изданието.

    Според прогноза на Rhodum до 2020 година от Китай към чужбина ще изтекат един трилион долара под формата на заводи и компании.

    Подобна е и ситуацията с индийските компании, отбелязва Washington Times. Изданието нарича тази тенденция „инсорсинг” .

    Индийските компании са сред най-бързоразрастващите се компании, които създават работни места в САЩ, отбелязва пред Washington Times ръководителят на американското звено на Tata Communications, една от най-големите индийски аутсорсинг компании.

    По данни на Конфедерацията на индийския бизнес само седем индийски компании са дали работа на 65 хиляди души в САЩ. Над 26 милиарда долара са индийските инвестиции в страната през последните години.

    Тенденцията индийски компании да изнасят работни места в САЩ, коментира и руската телевизия Russia Today. Една от крупните компании, които аутсорсват в страната, е Infosys.

    „Заради високата безработица в САЩ има политически натиск да се насърчават компании, които разкриват работни места. Това е и една от причините ние да сме там. Властите предлагат данъчни облекчения на компаниите, които се установяват в страната и създават заетост”, отбелязва Сенапати Гопалакришнан, съосновател на Infosys.

    От данъчните стимули е решила да се възползва и индийската технологична компания Aegis. Фирмата в момента дава работа на 5 хиляди американци и планира да наеме още 10 хиляди през следващите три години.

    „Смятам, че американците в момента търсят работа в компании, които са тук, за да останат по-дълго, а не да фалират след няколко години”, подчерта пред RT Сандип Сен от Aegis.

    Вижте видео на RT за индийските компании, които аутсорсват в САЩ:

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 16 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд