събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14155 прочитания

    Посланикът на Индия: Можем да ви помогнем относно недостига на кадри, имаме излишък от специалисти

    Н. Пр. Пуджа Капур – посланик на Индия в България, пред Economy.bg
    27 май 2019, 11:04 a+ a- a

     

    Н. Пр. Пуджа Капур е посланик на Индия в България и Северна Македония от юли 2017. Дипломатическата й кариера започва през 1996, като тя е работила в посолствата на Индия в Париж, Лондон, Брюксел, Куала Лумпур. Индия днес е най-бързоразвиващата се икономика в света. Тя е втората най-многолюдна страна в света с население от 1.37 млрд. души.

    На какво се дължи активизирането на българо-индийските отношения през последната година, как българският бизнес може да се възползва от огромния индийски пазар, можем ли да очакваме нови индийски инвестиции у нас, защо България е привлекателен пазар за индийските филмови компании, кои са най-големите стереотипи за Индия – Economy.bg попита Н. Пр. Пуджа Капур – посланик на Индия в България.

    "И Индия и България си дадоха сметка, че има неизползван потенциал, който другата страна предлага".

    Ваше Превъзходителство, в България сте вече повече от година. Как се развиха двустранните ни отношения през този период?
    Всъщност съм тук вече почти две години. Индийско-българските отношения винаги са били прекрасни, много топли и сърдечни. За Индия България винаги е била приятел, на който може да се разчита и обратно. Радвам се, че през последните две години станахме свидетели на активизиране на двустранните връзки, които се развиват изключително успешно в много отношения. През септември миналата година за първи път от 15 години президентът на Индия осъществи посещение в България по покана на президента Радев. Нашият външен министър също беше тук през февруари тази година. Това отново беше първа визита на такова ниво от десетилетия. Нашият министър на текстила беше на посещение. Имаме механизъм за двустранно сътрудничество чрез съвместна комисия на ниво вицепремиери, имаме съвместна комисия за наука и технологии. Търговията и инвестициите също растат. Много индийски филми се снимат тук, все повече индийски туристи посещават страната. Дори на социално и културно ниво има съживяване, като в Индия все повече се говори за България и обратно.

    Каква е причината за активизирането на отношенията точно сега?
    Смятам, че и Индия, и България си дадоха сметка, че има неизползван потенциал, който другата страна предлага. Считам, че и двете страни преминаха отвъд непосредствените им приоритети. България беше много фокусирана върху европейската интеграция. И след много успешното председателство на ЕС мисля, че намери време да се концентрира отново върху Азиатско-тихоокеанския регион, който е най-динамично развиващия се в света. Индия е най-бързорастящата икономика. Тя е огромен пазар и технологичен гигант. Има най-младото население в света. Всичко това предлага интересни възможности за България.
    По същия начин България е важна страна в Източна Европа, която все повече се възприема като лидер на Балканите. Индия също развива отношения с широк кръг от държави. Тя съживи отношенията си с Източна Европа като цяло, и конкретно България.

    В Индия се проведоха избори, които са най-голямото упражнение по демокрация в света. Колко мащабни са всъщност те?
    900 млн. души имат право на глас, което се равнява на електората на цяла Европа, Северна Америка, Япония, Корея и Австралия, взети заедно. Изборите се осъществяват в 7 етапа в рамките на 5 седмици. Почти 10 млн. души са заети с организацията, а 1 млн. са урните. Това наистина е гигантско упражнение.

    Ще се отразят ли резултатите от вота на българо-индийските отношения?
    Всички партии са силно ангажирани със задълбочаването на отношенията с България. И вярвам, че с годините двустранните връзки ще стават все по-силни и ще се развиват в много посоки.

    От кои сектори можем да очакваме индийски инвестиции тази година?

    Какъв е потенциалът в икономическия сектор?
    Смятам, че потенциалът е фантастичен. Търговията например се е утроила от началото на 2000 година, като продължава да расте – има колебания през годините, но като цяло тенденцията е за растеж и при износа и при вноса. По-важното е, че компании и от Индия и от България инвестират в съответната друга страна. Особено голям потенциал има в ИКТ сектора, което, разбира се, не е изненада, защото ние, както обичаме да казваме, сме ИКТ суперсила. Но България също е Силициевата долина на Източна Европа. Така че това е сектор, в който много компании и от двете страни инвестират. Всъщност българска компания е петият най-голям интернет доставчик в индийски метрополиси. Имаме други сектори като биотехнологии и фармацевтика, селско стопанство и хранителна и лека промишленост, електропромишленост, аутомотив, туризъм, креативна индустрия, хотелиерска и ресторантьорска индустрия. Така че има много потенциал.

    Кои са най-големите индийски инвеститори у нас? Можем ли да очакваме нови инвестиции тази година?
    В ИКТ сектора има големи индийски компании. Тук са HCL, която купи C3i, включително и активите й в България миналата година. Тук са и EXL, Sutherland, Satyam, Electronics Corporation of India Limited (ECIL) и др. Някои от тях са самостоятелно тук, други са джойнт венчъри. Има компании от хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство – Dеrivali и Namdhari Seeds. При кината тук е CineGrand. Присъстват също компании от фармацевтичния сектор. Тази година очакваме повече инвестиции от Индия във фармацевтичния, козметичния и сектора на здравословните храни. Очакваме и компании от ИКТ сектора да обявят разширение. Индийските компании имат интерес от инвестиции и в инфраструктурата в България, които, разбира се, ще са огромни по размер, ако се случат.

    "Да се намерят добри кадри в България се оказва предизвикателство. Индия може да помогне, защото ние разполагаме с голям излишък от квалифицирана работна ръка".

    Кои са основните предимства и недостатъци, които индийските инвеститори срещат в България?
    Като цяло те са доволни, но има няколко въпроса, които ги притесняват. Най-сериозният е намирането на квалифицирана работна ръка. Като това не е проблем само за индийските компании. България е държавата с най-бързо свиващо се население в света. И въпреки че възнагражденията са ниски, а данъчните ставки – конкурентни, което прави страната много привлекателна, да се намерят добри кадри се оказва предизвикателство. Индия може да помогне в това отношение, защото ние разполагаме с голям излишък от квалифицирана работна ръка – 47 млн. души според някои оценки, които биха могли да емигрират и да работят във важни сектори в чужбина.

    Как тези квалифицирани хора могат да бъдат привлечени?
    Това, което бих предложила, е да се облекчи процедурата по издаване на визи за работа на подготвени специалисти за секторите, където има недостиг. Това определено би допринесло за още по-бързия растеж на българската икономика. Индия може да е важен партньор в това отношение. Защото индийските инженери, лекари и медицински сестри и специалисти в други области оказаха благоприятен ефект върху развитието не само на западните икономики, но и на тези в Близкия Изток, Африка и др.

    Водили ли сте подобни разговори с българското правителство?
    Винаги повдигам този въпрос.

    Постигнахте ли някакъв прогрес?
    Това решение не го вземам аз. Няма постигната договореност в момента. Смятам, че ще се проучат тези възможности.

    Какъв инвеститор би бил India Power?

    ЧЕЗ преговаря с India Power за продажба на българските си активи. Какво трябва да знаем за компанията?
    Не е моя работа да коментирам преговори между частни компании. Това, което мога да кажа, е, че индийските компании са глобални. Индийските инвеститори се представят много добре по света. Може да се разчита на тях. Обикновено не уволняват хората, затова те като цяло са приветствани от служителите, освен ако не се правят някакви значителни преструктурирания.

    Но Вие вероятно познавате India Power като инвеститор.
    Смятам, че ако бъдат избрани, те могат да имат голям принос за българската икономика.

    Ще се лети ли директно между Индия и България?

    Обсъждаше се директна авиолиния между Индия и България. На какъв етап са преговорите?
    Считам, че и двете страни си дават ясна сметка, че една директна авиолиния ще има силен ефект върху бизнеса, връзките между хората и дори контактите между властите. Защото в момента полетът от Индия до България през различни международни летища отнема над 10 часа. Една директна авиолиния би скъсила полетното време до 6-7 часа. Така че това би имало силно отражение. Проблемът отново е, че правителствата не могат да диктуват решенията на частни авиокомпании. Затова все още проучваме дали някой авиопревозвач би имал интерес да стартира подобна авиолиния. Една от възможностите би била да се лети до България, след което да се продължи до друга европейска дестинация. Или може да е полет тип hopping, т.е. с междинна спирка някъде, преди да се кацне в София, без да е нужно пасажерите да слизат. Така че проучваме тези опции, както и възможността да се стартира с полети два или три пъти седмично, вместо всеки ден. Но предполагам, че броят на пътуващите трябва да е по-голям отколкото е сега. Като не е нужно авиокомпанията да е българска или индийска, може да е всякакъв международен авиопревозвач.

    С какво България привлича индийските филмови компании?

    Споменахте вече, че много индийски филми се снимат в България? Какво прави страната ни атрактивна за такива продукции?
    Смятам, че България има много какво да предложи. Имате красива природа – планини, море. Имате красиви исторически и културни локации. Като европейска дестинация страната е много изгодна от гледна точка на разходи. Студиата ви също са отлични и имате много добри таланти. Например казвали са ми, че вашите каскадьори са много добри. Наскоро тук беше сниман филмът Bhramastra. Нашият президент и президентът Радев посетиха снимките. Това е почти като съвместна продукция, макар че екипът беше от Индия. Но те имаха много техници и каскадьори от България. Това беше продукция на най-голямата продуцентска компания в Индия. И не са само те. Тук са снимани и няколко Боливудски филма на хинди. Имаме също и регионални филмови подукции – Толивуд, Коливуд, на различни индийски езици, които все повече идват тук, насърчавани и от нас.

    Повишеният интерес на индийските филмови студиа води ли до повече индийски туристи в България?
    Винаги казвам, че където е индийското кино, там са и индийските туристи. Като не са само те. Индийската филмова индустрия е най-голямата в света. И индийските филми са много популярни по света – в Азия, в Африка, в Европа, та дори в Латинска Америка. Така че не са само индийските туристи, които идват в България. Смятам, че тези филми допринасят за това туристи от цял свят да откриват все повече България като туристическа дестинация.

    Значи се наблюдава ръст на индийските туристи?
    Абсолютно. Миналата година мисля, че имаше 23% ръст на годишна база. Те идват на почивка тук, но се наблюдава и голямо увеличение на т.нар. MICE туризъм (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions), свързан с организирането на срещи, конгреси и изложби. Все повече компании организират годишни срещи в чужбина и България се налага като предпочитана дестинация за индийските фирми.

    Как ще отбележим 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Индия и България?

    Тази година отбелязваме 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Планирате ли някакви събития по този повод?
    Да, това е важна годишнина – 65 години. Човек се пенсионира на тази възраст, но като отношения между страни сме все още млади. 65 години не са много, но определено си струва да бъдат отбелязани. През февруари тази година на посещение беше външният ни министър Сушма Сварадж, която имаше много ползотворна среща с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Надяваме се тя да върне визитата в Индия по-късно тази година. Планирани са още много събития тази година, като не всички от тях са конкретно свързани с тази годишнина. На 16 юни ще се проведе Международният ден на йога, който ще се празнува в 40 градове и села в България. В НДК в София ще имаме голямо събитие с уъркшопи, демонстрации, аюрведа, лекции и разбира се, индийска кухня, занаяти, книги.
    На 3 юни е Световният ден на велосипеда, който ще стартира от статуята на Махатма Ганди в Южния парк в София, която беше изградена наскоро изцяло с българска подкрепа – от български скулптор и с местно финансиране. Тя беше открита от двамата президенти. Имаме цяла серия от събития за отбелязването на 150-годишнината от рождението на Махатма Ганди.

    Вие самата правите ли йога?
    Всеки очаква от мен това. В миналото правих, сега не съм толкова активна. Знам, че трябва, защото е добре за моето здраве, но нямам достатъчно време. Ще променя обаче това.

    "Каквото и да кажеш за Индия, обратното също е вярно".

    Кои са най-големите стереотипи, които хората имат относно Индия и индийците?
    Много хора очакват да видят слонове или змии по улиците. Едно от новите клишета е, че всички индийци са добри в ИТ. Спомням си, че заради някакъв проблем един от нашите министри не можеше да излети от европейско летище. Някакъв човек се насочил към него и му казал: „Приличаш ми на индиец. Можеш ли да оправиш лаптопа ми, защото не работи?“
    Много хора не осъзнават колко разнообразна държава е Индия. Имаме 29 щата, разделени на база език. Така че имаме много езици и много религии. Индия е родното място на три религии. Аз винаги се шегувам, че каквото и да кажеш за Индия, обратното също е вярно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство