петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24073 прочитания

    Кои са 5-те най-добре платени професии в ИТ сектора?

    И кои са уменията, които ще ви гарантират добре платена работа? Елън Уудс, главен технически директор на Endava, пред Economy.bg
    06 октомври 2017, 15:45 a+ a- a

    Преди по-малко от месец британската ИТ компания Endava откри новия си офис в София. В него към края на 2020 се планира да работят 400 специалисти. Endava стъпи на българския пазар в края на 2016 след сливане с компанията за разработка на софтуер – ISDC. Оттогава инженерният екип в София работи по проекти за световни лидери в областта на новите технологии, телекомуникациите, застрахователното и банково дело. Еndava разполага с мрежа от 14 офиса в цял свят - в САЩ (с основен център в Силициевата долина) и Европа (Лондон, Франкфурт, Амстердам и др.) с над 3900 висококвалифицирани специалисти. Стратегическите центрове на Endava за разработка на софтуерни решения са в България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Колумбия.
    От 2015 Елън Уудс е главен технически директор на Endava. Той е член на лондонската софтуерна общност, лектор на множество конференции, сред които GOTO Conference, O'Reilly Software Architecture Conference, JAX London и др. Опитът му включва позиции като софтуерен инженер, архитект, а сега главен технически директор. Работил е за компании като UBS и Barclays Global Investors. Книгата му Software Systems Architecture е определяна като една от най-добрите книги за софтуерна архитектура.

    Economy.bg разговаря с Елън Уудс за най-търсените и най-добре платени умения в ИТ сектора днес, за рисковете пред ИТ сигурността на бизнеса и възможностите за защита от тях.

    Кои са топ 5 на най-добре платените професии в ИТ сектора в момента?
    Варират спрямо различните градове, но смятам, че в момента най-добре платените позиции са тези на софтуерния архитект, всичко в big data сферата, специалисти по сигурността, специалисти Continuous Delivery (бел.ред: непрекъснатото усъвършенстване на процесите по разработка и внедряване на софтуерни продукти и системи), експерти по финансови системи (по-конкретно с опит в количествените анализи) и проджект мениджъри.

    Кои са 5-те най-важни технически умения, които трябва да притежава човек, за да достигне до тези добре пратени професии?
    Не съм сигурен, че с чисто технически умения някога човек би могъл да стигне до най-добре платените позиции. За тях са необходими както технически, така и „меки“ умения. Все пак, сред най-търсените умения днес са JavaScript, Spark за big data, continuous delivery инструменти (като Jenkins, Ansible, Chef и UrbanCode), cloud computing (Azure и AWS по-конкретно), security testing и security engineering. Освен изброените по-горе постоянно се търсят умения за програмиране с Java. Разбира се, при най-добре платените професии по-скоро става дума за това какво може да правиш с тези технологии, отколкото просто да познаваш технически детайлите.

    Имате сериозен опит като софтуерен архитект. Кои са основните отговорности на тази професия и защо тя е сред най-добре платените в сектора?
    Архитектът съвместява различни умения и затова често е доста трудно да намериш такъв тип специалисти. Това е и причината позицията да е сред най-добре платените. Един архитект трябва да е много технически способен, често да познава различни технологии, но също да умее да говори с много страни по даден проект (stakeholders) и да може да решава разнообразни технически проблеми. Той трябва да отговаря за нефункционалните качества (quality properties) на системата, за адресиране на различните нужди на страните по проекта (stakeholders) и да има готовност за техническо ръководство на екипа при изпълнението на проекта.

    Кои са най-важните технически умения, които ще са от най-голямо значение във все по-автоматизиращия се свят?
    Ключовите за нас са: способност за изграждане на добри API-та (бел. ред: Application Programming Interface – приложно-програмен интерфейс), познания по технологии за взаимодействие човек-машина като ботове и глас, роботизираната автоматизация на процесите (RPA), познаване на принципите на машинното самообучение и умения за комбиниране на полезни компоненти за задачи като разпознаване на реч или компютърна обработка на човешки език с цел да бъдат създадени успешни системи.

    Кои са най-големите заплахи пред ИТ сигурността на една компания в момента?
    За съжаление, те са много и различни, но основните две, с които се сблъскват повечето организации, са несигурни потребителски приложения (или чрез вградени програмни грешки, или чрез уязвимости в софтуера на трета страна) и поведението на персонала, който често по невнимание допуска пропуски в сигурността.

    Какви мерки трябва да вземат компаниите, за да предотвратят или минимизират ефекта от евентуална кибератака върху бизнеса им?
    Има доста мерки, които трябва да се предприемат за гарантиране на киберсигурността. Като начало може да се започне с ефективно използване в организацията на стандартни устройства за сигурност, чести обучения на персонала и поддържане на софтуера, така че да се гарантира, че сте инсталирали най-новите актуализации за защита.

    Какво е ролята на българския екип за реализиране на глобалната стратегия на Endava?
    Разглеждаме България и София в частност като важна част от плановете ни за растеж и за бъдещи успехи. Тук изградихме разнообразен екип с широки познания и умения, който ще допринесе за предоставянето на нашите клиенти в Европа и отвъд на трите ни решения – Agile трансформация, дигитална еволюция и автоматизация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 8 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство