неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3407 прочитания

  ЕС изхвръля 88 млн. тона храна годишно

  Вижте как ресурсите могат да се управляват по-ефективно чрез кръговата икономика
  05 май 2017, 11:28 a+ a- a

  Ежегодно в ЕС се изхвърлят 88 млн. тона храни. На сметището отива 40% от произведения хляб в Евросъюза. Как може всички тези ресурси да се управляват по-ефективно, така че да има повече позитивни резултати за икономиката и околната среда?
  Вижте:

  Европейският парламент иска да се премине към модела на кръговата икономика. При него пекарят Алтс, който има излишъци от хляб, бива свързан с пивоваря Алик от Глазгоу, който превръща негодния хляб в бира.

  "Всъщност трансформираме хляба в бира. И така възраждаме една много стара традиция", обяснява Алик. "Първата бира, произведена от хляб, датира отпреди хиляди години. Бирата се прави чрез накисване на малцово зърно в топла вода. Добавяме хляб, сутрешни кифли, към малцовия ечемик, а това добавя плътност и вкус към бирата. Бирата е доста интересна, защото има нормалните качества на светло пиво, но с необичаен елемент на вкус към нея. Доста изкушаваща. Всъщност използваме храна, класифицирана вече като отпадъчна, но вместо да я изхвърлим, отново правим от нея храна. Ако това е успешно, ще стане така, че накрая ще използваме целия останал хляб и в крайна сметка ще се получи, че ще лишим сметищата от работа, защото всичкият хляб ще отива в бирата, но това ще стане след доста време. Ние сме още в началото, ще видим какво ще стане."

  Комисията в Европейския парламент по екология наскоро гласува да допълни предложението на ЕК по управление на отпадъците с увеличаване на процента на рециклиране, ограничавайки сметищата до 5% и намаляване с 1/2 прахосването на храните до 2030.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  преди 2 дни
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство