понеделник, 26 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4192 прочитания

  Как се управлява писането на софтуер?

  Защо Agile е предпочитана практика за управление на проекти в софтуерния бизнес и до какво води прилагането ѝ?
  12 април 2017, 16:39 a+ a- a

  България е предпочитана страна за софтуерно производство и все повече български и чужди компании разширяват екипите си в страната ни през последните години. Едно от предизвикателствата, пред които се изправя всяка софтуерна компания, е адекватното управление на проектите предвид динамиката на технологиите и на протичащите бързи промени в бизнеса. Практиките, които имат за цел да се справят с това предизвикателство, са известни под общото наименование Agile. Те бяха във фокуса на форума 2doIT AGILE DECODED, организиран от Асоциация на софтуерните инженери (АСИ) в София в края на март. 

  Появата на Agile

  „От създаването на цифровите компютри до днес бяха изобретени множество практики, стандарти и техники за писане на софтуер и за човек става все по-трудно да се ориентира в това какъв метод за разработване на софтуер да избере. Днес изборът от Agile практики е много богат, а задачата да се избере подходяща става все по-сложна“, коментира Огнян Дренски от Училище за бизнес компетенции по време на форума.

  Сложността произтича и от факта, че липсва общоприето определение за термина Agile. „Ако човек си зададе въпроса: „Има ли единствена дефиниция за Agile?“, отговорът е отрицателен. Няма такава дефиниция“, категоричен бе Огнян Дренски. И все пак:

  Какво е Agile? 

  „Когато говорим за Agile, по-скоро се разглеждат множество различни перспективи. Има Agile рамки, които са основани на процеси и ясни правила за работа, но също така има концепции и принципи, които следват хората“.

  Какво е Agile и какви са митовете за Agile методите?

  Според Огнян Дренски е много важно, когато се внедрява Agile, човек да си смени нагласата за работа. Или както обобщи - Agile не е някаква твърда дисциплина, а по-скоро начин на живот, стил на работа и на мислене.

  Той изброи и някои от най-големите заблуди за Agile. Един от най-често срещаните митове е, че всички Agile методи се ползват за управление на проекти. Друг е, че са само за ИТ проекти. Съществува и заблудата, че тези методи се внедряват много лесно и няма нужда от специални усилия, за да се приложат. 

  За какво допринася Agile? 

  Какви са ползите от прилагането на Agile?

  „Когато говорим за Agile, има ред неща, които очакваме да видим“, посочи Огнян Дренски. На първо място Agile означава прозрачност. Трябва да е ясно какви са задачите, какви са хората, какъв е прогресът, има ли провали, проблеми и т.н. По тази причина голяма част от Agile техниките ползват общи работни пространства и различни инструменти за визуализация на това, което се случва.

  Друг важен момент е честият преглед на прогреса на нещата. Културата на общия екип също е от значение и повечето Agile практики са основани на принципа, че клиентът е партньор, а не враг.  

  Важна специфика е, че когато се разработва софтуер, Agile подходът се опитва да не разглежда нещата в максимална подробност в началните етапи на проекта. И детайлите винаги се отлагат за по-късен момент. По тази причина е важно да се вижда общата картина и постепенно да се детайлизират нещата, защото в противен случай човек се загубва в подробностите. 

  Друг съществен принцип е, че когато постави някаква задача, работата се свършва навреме. Не се правят компромиси по отношение на сроковете. И за да може да се поддържа високият дух на екипа и клиентът да е щастлив, че има нещо, което работи, често се разгръща извършената работа. 

  В крайна сметка, обобщи Дренски, това, което е важно, е крайното решение, което получава клиентът, наистина да отговаря на неговите нужди. А типична ситуация е клиентът да не знае какво иска или пък често да си мени изискванията. По тази причини този подход на работа позволява човек да подбира маршрута към крайната цел и да я постигне с най-малки загуби.    

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Близо 320 млн. евро са австрийските инвестиции у нас през 2020
  Двустранната търговия възлиза на 1.358 млрд. евро през миналата година
  преди 3 часа
  Франция прие закона за здравен пропуск за ресторанти и вътрешни пътувания
  Той също трака задължава здравните работници да се ваксинират
  преди 3 часа
  ЕК откри процедури срещу България за нарушение на авторското право
  Страната има срок от 2 месеца да отговори на опасенията на Брюксел
  преди 3 часа
  Maersk пуска интермодален влак от Бургас към Пловдив
  От Пловдив до София пък ще има eжeднeвнa вpъзĸa чрез камиони
  преди 4 часа
  Доверието на германския бизнес се срина
  Независимо от това се очаква силно възстановяване на най-голямата европейска икономика това лято
  преди 5 часа
  Близо 11 хил. ваксини са поставени в мобилните пунктове в София досега
  Близо 100 души от 2 фирми са се възползвали от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми