четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16007 прочитания

    Какво е Agile, как и къде се прилага в България?

    За предстоящия форум 2doIT AGILE DECODED и прилагането на Agile практиките в софтуерния бизнес - Мартин Кулов, председател на Асоциация на софтуерните инженери
    16 март 2017, 11:10 a+ a- a

    На 29 март 2017 в София ще се проведе конференцията 2doIT AGILE DECODED. Срещнахме се Мартин Кулов, председател на Асоциация на софтуерните инженери (АСИ), която организира събитието, за да ни разкаже повече за предстоящия форум. Каква е целта му, за кого е подходящо и кои ще са основните теми и лектори? 

    Фокус на конференцията са Agile практиките и приложението им в България. Agile е практика за управление на проекти в динамична среда, каквато е софтуерното производство. Тя е необходима поради динамиката на бизнеса и пазара и динамиката на технологиите, които се променят през няколко години. Agile се разделя на различни процеси и методологии – Scrum, TDD, SAFe и др.

    Повече за Agile и прилагането на практиката в България - вижте какво сподели Мартин Кулов пред Economy.bg. 

    За целта на 2doIT AGILE DECODED и какво ще научат участниците на конференцията

    Г-н Кулов, на 29 март 2017 организирате конференцията 2doIT AGILE DECODED. Разкажете ни повече за събитието. Каква е целта му?
    Това е събитие от нашата т.нар. 2doIT инициатива, в която представяме опита на колеги, работещи в софтуерната индустрия на най-различни длъжности, било то QA професионалисти, бизнес анализатори, ИТ архитекти, разработчици, проджект мениджъри и т.н. Въобще на всеки, който по някакъв начин участва в производството на софтуер. Целта на конференцията този път са Agile практиките и как те се прилагат в България. В тази конференция участниците ще получат реална представа как други компании прилагат тези практики и какъв е челният им опит от това – дали е успешно и не. Подбрали сме теми, които са най-актуални в момента и всеки би искал да си отговори на тези въпроси. 

    Участниците ще научат отговорите на най-нашумелите въпроси около Agile и какви са различните Agile методологии. Ще разберат как да прилагат софтуерната архитектура, как да правят  софтуерната архитектура в Agile екипи, как да скалират Agile разпространението в тяхната организация. И не на последно място, ще могат да срещнат и съмишленици, защото това е общност, в която всички имат общ интерес. 

    Имаме и безплатен уъркшоп към конференцията, организиран от нашите партньори SBC (Училище за бизнес компетенции). Той е симулация на Agile практики, наречена Kinshasa. Ще се проведе в рамките на половин ден в петъка преди форума. Всички регистрирани за уъркшопа, ще разберат как се прилагат Agile методологиите, като участват в ролева игра, водена от чуждестранен лектор. 

    Защо Agile и колко от компаниите в България реално ползват Agile практики?

    Защо се спряхте точно на Agile практиките и какво е прилагането им България?
    Защото от Асоциация на софтуерните инженери винаги целим да запълним пространството, което в момента е останало неадресирано. Правили сме конференции за DevOps, за добри практики, за ИТ архитектура. Разбрали сме, че има доста въпроси за Agile, на които не е отговорено, и точно поради това се получиха много интересни теми. 

    Относно какво е прилагането на Agile, това е нещо, което искаме много добре да прецизираме и за целта сме подготвили една анкета. За втори път подобно нещо се прави в България. По подобие на едно друго световно изследване за прилагането на Agile, искаме да напипаме пулса в България и да видим колко от компаниите реално ползват Agile. Защото нашето усещане е, че всички казват, че го ползват, но всъщност не го правят. Или не го правят по начина, по който трябва. И искаме да разберем каква конкретна методология ползват - Scrum, TDD, SAFe и т.н. Затова на конференцията първо ще имаме лекция, която прави обзор на всички тези видове методологии, за да обясним на хората къде, в каква част от софтуерното производство и по какъв вид проекти се ползват различните техники. За да може най-накрая да си отговорим например добре ли е за нашата компания да прилагаме Scrum или по-добре да прилагаме нещо друго. След тази първоначална лекция влизаме в други области, които пак са доста горещи. Например – работейки с фиксирана цена, по проекти с фиксиран край и фиксирани ресурси, как трябва да договорим един проект, който се води Agile. Който трябва да е гъвкав, с променящи се функционалност и изисквания. И всички лектори на конференцията са работещи хора, които това са го правили и вече имат някакво ноу-хау. И ще споделят какво точно е работило за тях и какво не.  

    Кои ще са лекторите на 2doIT AGILE DECODED и за какво ще говорят?

    Разкажете ни повече за лекторите и темите, които ще засегнат? 
    Ключовата ни лекция е от Огнян Дренски, управител на Училище за бизнес компетенции, който ще направи обзор на цялата палитра от Agile методологии, които съществуват на световно ниво. Имаме лекция, която покрива Agile контрактинга – как се договарят проекти в условия на фиксирани цени.

    Имаме тема, която е за софтуерната архитектура в Agile среда, т.нар. Emerging Software Architecture. Тук основният проблем е, че не можем още от началото да направим архитектура за една голяма система и да очакваме, че тя до края на проекта ще се запази същата. Това е валидно само за по-малки и по-ясни проекти. За по-големи проекти рискът и неизвестните са много големи и нещата могат да се променят. Това е все едно да кажем, че ще започнем един голям проект и той ще свърши на 15 декември с конкретни функционалности. Това е точно в противовес на Agile, който казва, че постепенно и инкрементално ще правим тези функционалности, докато стигнем изискванията на клиента.  Лекторът ще покаже как софтуерната архитектура трябва да бъде неизменна част от целия този производствен цикъл, а не да разчитаме, че след като веднъж сме я направили, тя ще се запази до края една и съща. Производството на софтуер е прекалено сложно и рисково нещо, с прекалено много неизвестни и няма как да се пресметне това от самото начало. 

    Друга тема е как се скалира Agile прилагането в по-големи организации. Когато имаме множество екипи, които трябва да работят с Agile техники, за да предадат един по-голям продукт. Обикновено Agile се прилага в малки екипи от 3 до 9 души. Естествено е, че един голям проект не може да се изпълни с 9 души и трябва да използваме повече екипи. Тогава вече се използват различни методологии, процеси и механизми. И лекторът ще представи конкретно каква е практиката в България на база личния си опит от консултации при клиенти. 

    Друга интересна тема е какво е прилагането на Agile практиките в България в продуктово ориентирана компания в сравнение с ориентирана към услуги компания. Има различни механизми за прилагането на тези практики. 

    И на финала на конференцията ще представим обзор и анализ на резултатите от нашата анкета за прилагането на Agile практиките в България.  

    Работи ли Agile в България?

    Преди да излязат резултатите от тази анкета, какво показват вашите наблюдения за прилагането на Agile в България?
    Мисля, че това е общоизвестно и няма да изненадам никого с това, че всички правят Agile, но за никого не работи. 

    Защо? 
    Първо, много хора не знаят основни понятия. Примерно когато говорим за Agile, това не е фреймуърк, процес или методология. Agile е практика. Като такава тя се разделя на различни процеси и методологии – било то Scrum, TDD, SAFe и т.н. И различни организации ги предлагат, всяка със собствените си особености на обучение и мислене. Не се получава, защото това не е като технологията. Не можем да хванем и да прочетем няколко книги, да разучим как се ползва и тя да стане готова за употреба. Тези методологии изискват много работа с хора, организационни и културни промени в корпорацията, в която се внедряват. И доста често, в България поне, неразбирането води до проблема, че висшият мениджмънт не подкрепя тези промени. Или поне ги подкрепя само на документ, но е и на практика. Неразбирането, че това е един друг начин на мислене и на една друга култура, води до този конфликт между участниците. Затова приканваме всички, които се занимават под една или друга форма със софтуер, да дойдат на конференцията, за да се запозная точно с тези разлики, които ще покажем. Освен че тя е подходяща за по-висок управленски състав, ние сме на мнение, че трябва да се образоват и всички хора, които участват в процеса на производство на софтуер. За да разбират проблема и да посочват на своите ръководители грешки, които те евентуално те са направили. Защото те са реално движещата сила в една организация. Инициирайки промените отдолу, може би ще стигнем този успех, който търсим. 

    Кой може да се включи в 2doIT AGILE DECODED и как става регистрацията?

    За кого е подходящо събитието?  
    За всички, които участват в процеса на производство на софтуер. Било то начално ниво, т.е. хора, които са в най-долното ниво на вземане на решения, като например разработчици, QA и т.н., за да може те да са наясно какво се случва в тяхната организация и как трябва да работят успешно помежду си. Също и за хората едно ниво нагоре, които управляват хора и проекти, за лидери на екипи и т.н. За да могат те да координират действията на хората, които прилагат практиките. Подходяща е и за управленския състав, който реално трябва да заяви подкрепа и разбиране за необходимостта от прилагане на тези практики, за да бъде компанията успешна. Нереално е да се смята, че една компания днес може да бъде печеливша, ако тя не прилага Agile практики. И точно липсата на тази подкрепа в управленския състав на световно ниво е един от проблемите, акцентиран най-много като проблем при успеха на внедряване на Agile. На първо място Agile е необходим поради динамиката на бизнеса и пазара и динамиката на технологиите, които се променят през няколко години. Често пъти и поради специфика на локалната среда, като например всеизвестната липса на кадри в България. За да бъде успешна компанията, трябва да има един добре сработен екип, той да знае какво да прави. Да няма излишък в това, което прави, защото всеки месец изгубена работа на един програмист струва на компанията много пари. 

    Как става регистрацията за  2doIT AGILE DECODED? 
    На сайта ни – 2doit.co/agile. Отделно през Facebook групата ни - Association of Software Engineers, където публикуваме и код за отстъпки. И през бюлетина ни. Ние сме организация с членски внос – единствената организация в България, която обединява професионалистите, а не компаниите в сектора. И всички наши членове посещават компанията безплатно. 

    Повече за ползите от прилагането на Agile в компаниите и следващото поколение практики за управление на проекти, вижте какво коментира Мартин Кулов ТУК

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 56 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн