събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  64255 прочитания

  Ние сме най-големият производител на ски в света

  Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България“, пред Economy.bg
  21 февруари 2017, 14:21 a+ a- a

  Може и да не знаете, но Чепеларе е производител №1 в света. През ноември 2008 бившата вече фабрика „Пампорово Ски“ е придобита от финландската Amer Sports. Така с двата си завода в родопския град местното дружество „Амер Спортс България“ се превръща в най-големия производител на алпийски ски в света. Произвеждат се световни марки ски, като Atomic и Salomon. Производството варира между 600 и 800 хил. чифта годишно. Инвестициите са за над 60 млн. лв. По данни на НОИ към ноември миналата година заетите в заводите на компанията в Чепеларе са били 570 души.
  Предстои в Чепеларе компанията да започне ново производство – на карбонови шини за велосипеди. В него ще бъдат заети между 80 и 100 души. За плановете за развитие на компанията Economy.bg разговаря с Йордан Ламбрев, управител на „Амер спортс България“.

  Как Чепеларе стана производител №1 на ски в света?

  Г-н Ламбрев, как стана така, че Чепеларе се превърна във водещ център за производство на ски в света?
  В Чепеларе се произвеждат ски от над 40 години – в началото като самостоятелно производство, а по-късно – с лиценз на фирма Atomic от Австрия. В края на 2007/08 заводът в Чепеларе стана много важен доставчик за Atomic. Тогава Amer Sports взе решение да купи завода, тъй като иска да има производство в Източна Европа.

  Защо избраха България, и по-конкретно Чепеларе?
  Източна Европа е избрана главно от гледна точка на разходите. Чепеларе е избрано първо заради традициите и емоционалната връзка, която хората имат със ски спорта, и второ, заради дългогодишното сътрудничество с Atomic.

  Колко чифта ски успяхте да произведете миналата година?
  Миналата година произведохме около 620 хил. чифта ски.

  Имахте обявена цел за 1 млн. чифта. Достигали ли сте я някога?
  Целта за 1 млн. е мечта, която имаха не само хората от Чепеларе, но и от Amer Sports. В рамките на последните три лоши зими се отдалечихме от тази цел. Максимумът, който сме произвеждали, е малко над 800 хил. чифта. Като цяло световният пазар на ски се сви значително.

  На какво се дължи това?
  Това се дължи основно на зимите, които са все по-безснежни. Изключение прави последната зима, която беше доста добра и очакванията ни за догодина са добри.

  Ще достигнете ли 1 млн. чифта?
  1 млн. няма как да достигнем. Целият пазар се сви поради тенденцията все по-често хората да си вземат ски под наем, което намалява пазара на производителите. Хората, които не са запалени скиори и които прекарват по 10 дни на пистите, вместо да си купуват ски, ги взимат под наем.
  В момента пазарът на алпийски ски е около 3 млн. чифта – от тях около 500 хил. чифта се произвеждат в Чепеларе. Това означава, че ние имаме един много сериозен дял, но 1 млн. е много далече.

  Вие ли сте производител №1 в света?
  Да, считам, че ние сме производител №1.

  Какъв е пазарният ви дял?
  По отношение на алпийските ски със сигурност сме най-големите производители. При ските за бягане не сме най-големите. Нашите конкуренти са по-големи. Но като цяло пазарът на алпийски ски е по-големият и затова като общо производство на ски считаме, че ние сме най-големият производител.
  Основните марки на Amer Sports са Atomic и Salomon. Работим и за доста OM клиенти, т.е. клиенти, които притежават собствени марки и ни поръчват да произвеждаме ски за тях.

  В кои страни основно се изнасят ските, произведени в Чепеларе?

  Кои са най-големите ви пазари?
  Работим за марки, които продават нашите ски по цял свят. Продаваме в Австралия, Нова Зеландия, Южна Америка и в цяла Европа. Всички сериозни пазари продават наши ски.

  В България могат ли да се закупят ски, произведени в Чепеларе?
  В България те могат да се намерят в магазините на партньорите на Atomic и Salomon.

  Мога ли да си закупя ски директно от вас в Чепеларе?
  Директно от нас - не. На изхода на един от заводите ни има магазин на представителите на Salomon, които продават наши ски.

  За плановете на компанията за ново производство

  Имате два завода. Колко хора са ангажирани в тях?
  В пиковия сезон за производство през лятото имаме около 600 служители. В по-слабия сезон са около 500. Имаме служители, които през зимния сезон работят като ски учители или оператори на лифтовете в Пампорово и Чепеларе. От ноември до март те работят в ски бизнеса, само че от другата му страна – основно като ски учители. В силния сезон за нас, когато не са заети, те работят при нас. Те са много емоционално свързани със ски спорта и са едни от най-добрите ни служители.

  Имате ли планове за разширяване на производството и заетите в него?
  Засега нямаме планове за разширяване на производството на ски, защото пазарът се свива. Но в рамките на корпорацията има планове да се започне ново производство за друга от фирмите за спортни стоки. Идеята е да се произвеждат карбонови шини за велосипеди в Чепеларе. Има изразени доста сериозни намерения от нашите собственици да започнат това производство в Чепеларе.

  Нов завод ли ще бъде построен?
  Ще използваме част от площта, която имаме за производство на ски. Това е едно суперново и високотехнологично производство, което трябва да усвоим. Защото ски произвеждаме от дълги години, а това е продукт, който е нов и за световния пазар.

  Колко работни места ще бъдат разкрити с новото производство?
  Смятаме да наемем между 80 и 100 души. Такива са първоначалните планове.

  За ползите от дуалното обучение

  Има ли капацитет да бъдат наети толкова хора в региона?
  Честно казано, доста е трудно. Това е нещо, с което срещаме много проблеми. Тъй като районът се обезлюдява и за нас дори е трудно да заместим хората, които се пенсионират.

  Основно от Чепеларе ли са служителите ви?
  Имаме също доста служители от Смолян, от Широка лъка и др. места от региона. От Чепеларе са може би 80%.

  Как ще ви се отразят плановете за въвеждане на дуално образование?
  Смятаме, че дуалното обучение ще бъде изключително полезно. Нашите колеги от Австрия го практикуват от дълги години и наемат голяма част от персонала си по този начин. Смятам, че в България това също би имало добро бъдеще. Въпросът е да се намерят фирми, които да подпомогнат някои от местните техникуми да стартират такова обучение.

  Вие бихте ли се включили в подобна инициатива?
  Ние участваме заедно с Австрийската, Немската и Швейцарската камари. Те всички работят в тази посока. Водим разговори с всички и имаме много сериозен интерес.

  Доволни ли са собствениците ви от инвестицията в България?
  Да, определено са доволни от инвестицията в България. Ние произвеждаме топ марките в ски спорта. Качеството и навременните доставки са изключително важни. Показахме, че можем да работим с качество, което се оценява на световния пазар.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица