петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    36097 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?

    За професията, отговорностите и възможностите разказва Димитър Стоименов - лидер на екип във Visteon
    31 октомври 2016, 09:52 a+ a- a

    Димитър Стоименов е ръководител на екип във Visteon -  глобален доставчик за автомобилната индустрия. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Технически университет София. Още докато учи, работи почасово като програмист в компания, която се занимава с GPS системи. В този период научава за Visteon (по онова време Johnsons Controls) и разбира, че дейността на компанията е свързана с неговите хобита – автомобилите и високите технологии. Решава да кандидатства и през 2011 вече е част от екипа. Започва като младши програмист в проект на Mazda. Задачата е в рамките на 2 години да направят мултимедийна система със 7-инчов тъчскрийн, bluetooth, wi fi, навигация. Всички нови технологии, които днес повечето коли имат, но тогава още не се толкова популярни. „Откривахме нови неща и трябваше да разработваме система, без да имаме много примери“, спомня си Димитър. След това преминава и през много други проекти и в момента вече е лидер на екип от шест човека. Наред с текущите задачи за програмиране и разработване на софтуер, има и организационни и административни задачи, свързани с екипа. 

    Срещнахме се с Димитър, за да ни разкаже за професията лидер на екип и какво е да работиш за глобален доставчик на автоелектроника. С какво се занимава, какви отговорности има, как поддържа квалификацията си и какви са възможностите за развитие.  

    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?

    Какво е да работиш за глобален доставчик на автоелектроника?
    Работата е много динамична и интересна. Всеки ден се занимаваш с технологии, които влизат в автомобилите след 2 или 3 години. Във Visteon разработваме различни електронни елементи за вътрешността на автомобила. Като започнем от инструменталния клъстер (това, което вижда водачът пред себе си), минем през хедъп дисплей (дисплеят, който се намира под автомобилното стъкло) и, разбира се, мултимедийните екрани (които интегрират функции като навигация, мултимедия, интернет свързаност и др.). Най-голямото удовлетворение за мен е, когато след 2-3 години видя автомобил серийно производство по улиците с продукт, който е разработен в София от българи и аз съм участвал в този проект.  

    Последният проект, по който работя в момента, е доста интересен и иновативен. Той е за автомобил, който ще излезе 2020 на пазара. Работим с последни технологии и тепърва откриваме нови неща, които хората не са виждали в автомобилите. Един пример за това е добавената реалност (Augmented reality). През 2020 се очаква в автомобилите да има точно такива екстри. Интересно е и е много динамично, защото работейки с нови технологии, ние се опитваме да измислим неща, които другите още не са направили. Много често работата на повечето мои колеги е творческа, защото измислят нещо за първи път. 

    Кои са основните отговорности на лидера на екип във Visteon?
    Наред с текущите задачи за програмиране и разработване на софтуер, имам организационни и административни задачи, свързани с екипа. Например – приоритизиране и подготвяне на задачите за следващата седмица. Също така комуникацията с останалите екипи – в България и в други части на света. Тъй като сме глобална компания, имаме около 40 различни офиси в 18 различни държави. Също така организирам срещи за уточняване на архитектурата на дадени компоненти, които трябва да разработим. 

    Как протича типичен работен ден?
    След закуската и сутрешното кафе, първото нещо, което правя, е да си прочета електронната поща. Сутрин се натрупват имейли, тъй като сме глобална компании и работим с колеги от цял свят в различни часови зони. Следва сутрешна оперативка, на която всеки един от екипа споделя какво е правил предходния ден, с какви трудности се е сблъсквал и какво ще прави текущия ден. По този начин всички знаят кой с какво се занимава и ако някой е срещнал някакви трудности, но другите вече са ги преодолели и знаят как да му помогнат, споделят мнение. Имаме и по-различни дни, тъй като работи по agile методология. Има дни, в които правим планиране за следващата седмица, или такива, в които правим демонстрация на това, което сме направили през предходната Често пътувам, последно бях в Германия, където уточнявахме детайли по последния проект, по който работих. 

    Характерно за работната обстановка във Visteon е, че повечето от хората разполагат с платки или директно с крайните продукти на работното си място. Те се свързани с компютъра, с дисплея или с различни входни устройства и с помощта на тях всеки може да тества и да види по какъв начин работи софтуерът, който е разработил. Дали работи спрямо клиентските изисквания и дали е интегриран достатъчно добре с останалите модули. Тъй като проектите, по които работим, са доста големи и много често различни екипи правят различни компоненти, които накрая трябва да се съберат в един продукт. Така че е много важно връзките между тези компоненти да работят и те да са като едно цяло в крайния продукт. 

    Кои са основните качества, за да бъдеш успешен на тази позиция?
    Наред с техническите умения и образование, много се ценят аналитичното мислене, отговорността и инициативността на хората. Лично за моята позиция са нужни отговорност и комуникативност, тъй като често се налага комуникация с други екипи за уточняване на дизайна или връзката между компонентите. 

    Как се поддържа квалификацията?  
    Компанията се опитва да развива хората отвътре и съществуват много програми и обучения. Както технически, така и за меки умения, като например комуникационни и презентационни. Отделно посещаваме различни международни технологични конференции, където се запознаваме какво правят други компании и накъде върви индустрията. 

    Visteon активно развива и подкрепя техническото образование в София и страната, като сътрудничи с различни университети. Имаме също така целогодишни стажантски програми. Компанията направи първата в България Инженерна академия, в която хората се подготвят за кариера в автомобилния бизнес и производството на софтуер за автоиндустрията. 

    И, разбира се, самоинициативността и самообразованието са също много важни фактори.  

    Какви са възможностите за развитие?
    Практиката на Visteon е да развива хората отвътре, като има две насоки на развитие. Едната е техническа експертиза, е другата – мениджърска кариера. Всеки има право на избор и да прецени как иска да се развива. Компанията предлага обучения и различни процеси, които човек може да поеме и да се развие. Лично за мен възможностите са да стана тийм лидер на по-голям екип или да отговарям за няколко отделни екипа. Голяма възможност е да отговаряш за екип, който е на различни континенти, тъй като имаме колеги от Америка, Германия, Индия и др.  

    Кои са най-големите заблуди за професията?  
    Според мен две са основните заблуди, които хората имат за програмистите. Първата е, че те са скучни и асоциални хора. Напротив – всичките ми колеги са весели, активни хора, срещат се с много приятели, спортуват. Другата е, че програмирането е суха и еднообразна работа. Напротив – то е творческа и много забавна дейност. Ние във Visteon разработваме колите на бъдещето, така че се стремим да работим с последните технологии и да научаваме всеки ден нови и различни неща, които да интегрираме в автомобилите. 

    Видео за компанията като работодател вижте в профила на Visteon в Jobs.bg тук.

     

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава