сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    13528 прочитания

    „Язаки“ направи първа копка на третия си завод у нас

    Инвестицията е 50 милиона евро, а очакваните нови работни места – 3 000
    28 юли 2016, 16:12 a+ a- a

    На събитието присъстваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, областният управител на Област Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Димитровград Иво Димов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители от висшето ръководство на инвеститора. Снимка: Министерство на икономиката

    Японската компания „Язаки България“ направи първа копка на третия поред завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили у нас. Инвестицията е в размер на 50 милиона евро и ще бъде реализирана в Община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3 000 работни места.

    „Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти, свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители „Рено“ и „Форд“. С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 служителите на фирмата са близо 5 000. Заводите на „Язаки“ в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители.

    „Изборът на място за инвестицията направихме благодарение не само на съдействието, което получихме от местната власт, но и на развитата инфраструктура и човешкия капитал“, каза главният оперативен директор и член на Борда на директорите на „Язаки Европа“ Уран Заман. По негово мнение в региона на Димитровград има сериозни традиции в производството, както и добре подготвени кадри.

    Г-жа Рома Будриене, управител на „Язаки България”, изказа благодарност към екипа на Българска агенция за инвестиции за оказаното съдействие при реализиране плановете на компанията у нас. Тя допълни, че заводът на „Язаки“ в Димитровград ще е най-големият в България, а след като заработи, компанията ще има над 8 000 служителя в България.

    Клаус Щеркер, ръководител на Бизнес единица в „Язаки Европа“, отбеляза, че в момента тече процес по набиране на кадри, като изискванията са изключително високи, защото новият завод ще изпълнява поръчки за „Мерцедес Бенц“.

    Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че катализатор за привличане на инвестицията на Язаки България е изграждането на Автомагистрала „Марица“. По негови думи предстои реализирането на още две инвестиции в заводи в Димитровград.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 10 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 11 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 12 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 15 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ