петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20841 прочитания

    Какво е да работиш във VMware?

    Нашите хора създават решения, които променят компютърния свят, и това ги мотивира - Диана Стефанова, Управляващ регионален директор
    08 май 2009, 17:48 a+ a- a

    "Завършила съм "Счетоводство и контрол", но имам над 13 години опит в ИТ индустрията", разказва управляващият регионален директор на VMware за България Диана Стефанова. Тя започва работа в Министерство на финансите, след което заминава за САЩ и седем години развива кариерата си в Силконовата долина. Започва като счетоводител в IT компания, но много бързо се издига до мениджърска позиция. Последните пет години в САЩ е била финансов директор на две големи фирми.
    "Постигнах много и бях доволна. Получих предложение от Sciant да се върна в България и имах възможност да избирам. Върнах се и поех позицията CFO", обяснява Диана. За около 4 години заедно с изпълнителния директор и останалите директори преобразяват Sciant в западна компания и като процеси на работа, и като отношение към персонала. По това време VMware са сред големите клиенти на Sciant. "Те наистина бяха очаровани от нашата работа. Имаше сходство в начина ни на работа, професионализма на хората и атмосферата. Започнахме дълъг процес от преговори за продажбата на Sciant", спомня си тя. Сделката се финализира през 2007. Оттогава Диана Стефанова поема управлението на българския офис на VMware.



    Г-жо Стефанова, откога VMware е в България?
    Компанията VMware с централа, базирана в Пало Алто, Калифорния, е мажоритарна собственост на EMC Corporation. През октомври 2007 VMware отвори своя втори по големина развоен център в световен мащаб тук, в България. Повече от 180 софтуерни инженери и специалисти по контрол и тестване на качеството работят в софийския офис, като се планира тази бройка да се увеличава през следващите години.

    Вижте видео с Диана Стефанова, Управляващ директор, VMware Bulgaria


    С какво се занимава компанията?

    Продуктите на VMware дават възможност за значително по-ефективно използване на ресурсите на хардуера, позволявайки върху един физически сървър да работят множество виртуални машини, всяка със собствена операционна система и инсталирани приложения. По-оптималното използване на капацитета на хардуерните ресурси води до намаляването на разходите за оборудване, енергия, поддръжка и развитие на ИТ инфраструктурата. Малки и големи организации разчитат на продуктите на компанията за намаляване на своите инвестиционни и оперативни разходи, като направят ИТ системите си по-сигурни и ефективни и същевременно проявяват отговорна политика към околната среда.

    Колко и какъв тип специалисти работят в българския офис?
    VMware Bulgaria е на пазара от година и половина и в момента в българския офис имаме над 210 служители, от които 180 инженери програмисти и специалисти по качеството. Имаме служители както с много години професионален опит, така и такива, които са почти в началото на кариерното си развитие. Средната възраст на работещите в компанията е 30 години.

    Как бихте описали служителите на компанията?
    Изключително умни и амбициозни. Това, което ме впечатли, когато се прибрах от САЩ, беше, че хората, въпреки че са толкова млади, са на невероятно ниво на професионализъм и разбиране. Всички ние имаме какво да учим все още, но наистина хората разбират от работата си, имат ясно виждане за живота и за това как да се развиват.

    Не е ли мит, че българските ИТ специалисти са много качествени и търсени?
    Нашите специалисти са изключително добри от техническа гледна точка. Има какво още да учим за бизнеса, като работа с клиенти, например.

    За кои позиции най-трудно намирате кандидати?
    Най-трудно се намират кандидати за висококвалифицирани позиции, както и за позиции, които търсят традиционно рядък за българския пазар опит или пък са междинна комбинация от знания и умения, типични за два различни профила.

    Все още ли е така?
    Да.


    Склонни ли сте да наемате хора без опит и да инвестирате в тях?

    Налага ни се. Проблемът е, че образованието в България не е на нужното ниво. На практика хората се учат на работата си. Оказва се обаче, че тези, в които инвестираме и развиваме, са най-лоялните ни и добри специалисти. Сега под VMware предпочитаме хора с по-висок технологичен опит, но имаме и програма, по която ще назначаваме студенти. Те ще работят определен период от време и най-добрите ще останат при нас. VMware участва в различни инициативи съвместно с университетите, имаме лекции за виртуализация, защото образованието не засяга тези теми и младите хора нямат възможност за практически занятия.

    Кога стартира стажантската ви програма?
    През 2009 ще стартира стажантската ни програма за България, която ще пренесе глобалните практики на компанията на местния пазар. Стажантската ни програма ще даде възможност на млади таланти да бъдат част от реалния работен процес, ще се учат от специално подбрани за тях ментори в хода на създаване на определен продукт. Най-добрите стажанти ще имат възможност да продължат кариерата си във VMware Bulgaria.

    Имате ли свободни позиции в момента и какви?
    Да, имаме свободни позиции за софтуерни инженери по тестване и контрол на качеството, автор техническа документация, Java софтуерни инженери, мениджър по контрол на качеството.

    С нашето решение намаляваме физическите машини и ги заместваме с виртуални

    Ники Тодоров, мениджър "Изследване и развитие" в VMware Bulgaria

    Като мениджър "Изследване и развитие" във VMware ръководя екип от 5 човека, който се занимава със създаването и поддръжката на множество виртуални машини, предназначени за клиентски компютри. Екипът ни разработва технология, която би могла да намали драстично хардуерните ресурси. Вземете например една банка с 1000 служители, това значи 1000 компютъра. С нашето решение може да намалим физическите машини, а съответно и разходите, като ги заменим с виртуални, и в същото време да предоставим по-ефективно използване на ресурсите. Едно от нещата, които най-много ми харесват във VMware Bulgaria, е, че има хора с разностранни интереси и хобита и винаги се намират ентусиасти за всяка идея – ски, пътувания или една бърза игра на джага в кафенето.
     

    Смятате ли да наемате нови хора в следващите три месаца и за какви позиции?
    Компанията планира да наема нови хора в следващите три месеца, както и в по-дългосрочен план, като се фокусира, от една страна, върху квалифицирани специалисти в областта на JAVA, Flex, C#,.NET и C++ технологиите, инженери по контрол на тестването и качеството и др., и, от друга страна, върху стажантската програма, която стартира през лятото. Когато става въпрос за по - квалифицирани позиции и кандидати с опит, предпочитанието е насочено към инженери с гъвкаво технологично мислене, които са в състояние да дават новаторски идеи и да допринасят за развитието на продуктите на компанията.

    Какви са плановете ви за годината?
    На този етап е трудно да се каже, тъй като плановете ни от началото на годината се промениха поради икономическата обстановка. Колко ще се увеличи екипът ни, не може да се каже, защото разходите трябва да се съобразят с приходите. Стратегическите цели на компанията обаче са да развиват българския офис, той да се разраства, защото има потенциал и правилната база от хора.

    За кои позиции има най-много кандидати?
    Най-много CV-та получаваме за административни позиции в редките случаи, когато имаме такива вакантни места. Традиционно получаваме много кандидатури и по обяви за позиции за контрол и тестване на качеството, но, за съжаление, те често не отговарят на търсения профил от знания и умения.

    Главите ни във VMware са в облаците, но сме стъпили здраво на земята

    Веселин Арнаудов, софтуерен инженер в VMware Bulgaria

    Навъртам се из VMware Bulgaria от създаването на офиса, а лесен начин да бъда заловен е търпеливо дебнене около кафе машината (подобно на доста от инженерите тук). При хубаво време мога да бъда забелязан и долу в задния двор да разлиствам тетрадки с драсканици относно алгоритми или ИТ сигурност - това са две от областите, които обичам да следя, когато имам време. А при нормални работни условия обикновено разхвърлям маркери около дъска, отрупана с разни схеми за графичен интерфейс на resource management - проблемите, над които работим в екипа. Харесва ми това, че въпреки че главите ни във VMware са в облаците (cloud computing - http://www.vmware.com/solutions/cloud-computing/), сме стъпили доста здраво на земята и работя с наистина добри професионалисти.
     

    На колко етапа извършвате подбора и как протичат интервютата за работа?
    Подборът на кандидатите е съгласуван със стандартите за подбор във VMware и е разпределен в няколко етапа. Интервютата протичат в интерактивна и неформална обстановка, за да могат кандидатите да се чувстват комфортно. Етапите са следните: първо има телефонно техническо интервю, последвано от два сета интервюта на живо с висококвалифицирани технически лица, мениджъри и представител от отдел "Човешки ресурси". Благодарение на така структурираната процедура кандидатът придобива добра представа за работната и екипната обстановка, за типа работа, за нивото на професионализъм на потенциалните бъдещи колеги и като цяло получава достатъчно вътрешна информация, за да може да вземе добре преценено решение за кариерния си път.

    Кандидатите преминават ли през специални тестове?
    Не. Интервютата протичат под формата на разговор с кандидатите.

    Колко човека типично се конкурират за едно място?
    В зависимост от позицията е различен и броят на кандидатите. За по-висококвалифицираните позиции традиционно броят е по-малък на база наличния ресурс на пазара на труда, но впечатленията ни от последните месеци са, че като цяло желаещите да работят при нас са нараснали повече от три пъти.

    Работя с най-перспективната технология и всеки ден уча нови неща

    Петко Минков, Senior QA инженер в VMware Bulgaria

    Работя по проекти, свързани с виртуализация повече от две години – още преди VMware да закупи компанията Sciant и да стъпи на местния пазар. Първият ми проект беше свързан с тестване на ESX сървър – ключов продукт, върху който е изградена виртуалната инфраструктура. Предизвикателството беше много голямо поради новата и непозната за нас технология. Настоящият ми проект се нарича UPDATE MANAGER. Основната му функционалност е свързана с прилагането на ъпдейти и ъпгрейди на сървъри, виртуални машини, темплейти и appliances и се разпростира отново върху почти цялата виртуална инфраструктура. Ползата от него е най-вече за системните администратори, на които спестяваме страшно много труд и безсънни нощи. Работата ми харесва, защото мога да работя с най-перспективната технология, всеки ден уча много нови неща и хората са страхотни.
     

    Служителите преминават ли през специални обучения и какви?
    Да, всеки нов служител преминава набор от обучения, които го въвеждат в технологичната среда, както и въвеждащо обучение за местните специфики, провеждано от HR отдела ни в София. Освен това имаме план за обучение, който се прави на годишна база и се актуализира при възникнала необходимост. Обученията, които предлагаме на служителите, са свързани както с техническото им развитие, така и с уменията да комуникират, ръководят и други изграждащи личността умения. Те са обвързани и със стратегическите планове за развитие не само на българския офис, но и на глобално ниво. Значителна част от тренингите са вътрешни, отнасящи се до глобалните VMware политики, като се споделят и знания и практики между офисите в различните страни. В специално създадени технологични сесии се обменя ноу-хау между огромен брой инженери, с които компанията разполага.

    Какви политики за мотивиране и задържане на хората имате?
    Обученията, за които споменах, допринасят за задържането и мотивацията на служителите ни, като по този начин увеличаваме знанията и уменията им. Като естествено продължение на това им предлагаме и два пътя за развитие, според личните предпочитания на всеки - в техническа и в мениджмънт насока. Поддържаме отлична социална политика. Важен фактор за мотивацията е и иновативният и високотехнологичен продукт, който създаваме, и технологиите, с които работим - нашите хора знаят, че създават решения, които променят компютърния свят.

    Как се актуализират заплатите във VMware? На всички служители по едно и също време и с един и също процент или зависи от личните резултати?
    Актуализацията се случва в определените за това периоди и се основава на индивидуалния принос на всеки. Възнаграждението също така е обвързано и с индивидуални цели, които са продължение на целите на екипа и на компанията като цяло.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк