петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5100 прочитания

  КЗК санкционира Uber

  Според Комисията предлагането на услугата нарушава правилата на честната конкуренция
  06 юли 2015, 14:07 a+ a- a

  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира холандските дружества „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“  във връзка с предоставяне на услугата UberX на територията на София от 9 декември 2014. Те са глобени с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция), съобщават от Комисията.  В решението си КЗК постановява прекратяване на установените нарушения, както и незабавно изпълнение на решението в тази му част.

  Производството е образувано служебно с решение на Комисията във връзка с получена от Столична община информация относно въвеждане на услугата UberX на територията на София, като впоследствие е обединено с друго производство, образувано по искане на „О’Кей Супертранс” срещу„Юбер България”, отново във връзка с услугата UberX.

  Ето как от КЗК аргументират наложената санкция:

  „Услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение Uber, което осъществява връзката между пътника и фактическия изпълнител на превоза – ползвателя-водач. При сравнение между предлаганите от „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ услуги и услугите, предоставяни чрез други мобилни приложения (дори и услугите на типичните таксиметрови компании) се достига до извода, че услугите са взаимозаменяеми, тъй като  водят до един и същи резултат – осъществяване на платен превоз от една точка до друга. Но в случая при UberX не се изисква изпълнителят на превоза да отговаря на определените в българското законодателство изисквания към таксиметровите шофьори и техните автомобили. В този смисъл при предоставянето на процесната услуга „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ нарушават добросъвестната търговска практика поради противоречие с нормативно установените правила, уреждащи извършването на обществен превоз на пътници/таксиметров превоз. „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“ създават условия за заобикаляне на закона, спестявайки на ползвателите-водачи средствата за издаване на необходимите лицензи и разрешителни за извършване на таксиметров превоз. По този начин ответните страни нарушават правилата на честната конкуренция, като си осигуряват нелоялно предимство пред конкурентите и извличат икономическа полза от това поведение“.

  Също така Комисията наложи санкция на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. Комисията установи, че от страна на „Юбер България“ не е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК, тъй като дружеството не участва непосредствено при предлагането на услугата UberX,  а извършва спомагателна дейност към „Юбер Б. В“.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 4 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 8 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 9 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители