петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7124 прочитания

  FT: България става топ аутсорсинг дестинация

  Пловдив, който датира от 6000 години, възвръща част от предишната си културна и икономическа слава, отбелязва британското издание Financial Times
  09 юни 2015, 16:43 a+ a- a

  Пловдив - град на 6000 години, богат на археологически ценности, постепенно възвръща част от своята културна и икономическа слава. Това пише британският Financial Times /FT/ в статия, озаглавена „България става топ аутсорсинг дестинация“.

  Статията набляга на развитието на Пловдив като икономическа зона, както и на разработването на Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Отбелязва се също така 9-то място на България в класацията на A T Kearny 2014 за най-атрактивни аутсорсинг дестинации в света.

  През 2019 Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, а междувременно БВП на града расте с 12-13% годишно. По данни на Българската аутсорсинг асоциация Пловдив е отличен пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия в страната.

  Добрите езикови познания и традициите в софтуероното развитие и програмирането привличат инвеститорите. В същото време макроикономическата стабилност, обвързаната с еврото национална валута и плоският данък също са съблазнителни за инвеститорите. Заплатите на служителите в аутсорсинг индустрията в България са ниски в сравнение с Европа, но осигуряват по-добро качество на живот от тези в повечето останали сектори, коментира още FT.

  Пловдив привлича инвеститори с ТИЗ, публично-частно партньорство, което обединява шест индустриални зони около и в града. От старта на проекта през 1990 инвестициите в него са надвишили €1 млрд., като се очакват нови €800 млн. в следващите 10 години. В ТЕЗ работят 12 хил. души, включително хора от бедни селски райони. Въпреки това липсата на квалифицирани кадри си остава проблем, макар че по него се работи, отбелязва още британската медия.

  Като перспективни aутсорсинг дестинации у нас се посочват още Велико Търново, Варна и Бургас.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 3 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 19 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 19 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 21 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ
  преди 22 часа
  Над 15% са празните офиси в София
  Относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield Forton