Над 55 млн. долара е инвестирала компанията през последните 10 години
Фабриката за шоколадови изделия в Своге отвори врати за специално събитие по случай 100-годишния си юбилей, което събра гости от страната и чужбина. Сред присъстващите бяха висши регионални мениджъри от Монделийз Интернешънъл, кметът на гр. Своге Емил Иванов и посланикът на САЩ в България – Негово превъзходителство Кенет Мертен.
Само през последните 10 години компанията е инвестирала над 55 млн. долара в модернизирането на производствените процеси и подобряването на облика на сградния фонд.
„100-годишният юбилей е изключителен момент за всички нас. Гордостта ни от постигнатото през годините и нашият ангажимент към бъдещето ни вдъхновяват да се стремим към непрекъснато развитие. Гордея се с екипите на фабриката и всички служители, ангажирани както в производствените процеси, така и в административното ни звено. За моя радост работя с изключителни професионалисти – млади, способни и амбициозни хора. Тук в България, заедно реализираме специфични, комплексни производства без еквивалент в друга производствена локация на компанията“, заяви Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия (ФШИ) „Своге“.
Негово превъзходителство посланик Мертен добави: „Това е наистина впечатляваща история на успеха, постигнат благодарение на силното партньорство между централата на Mondelez и екипа тук в Своге.“
„Заводът за шокoладови изделия в Своге е от стратегическо значение за Монделийз Интернешънъл. В него се произвеждат 171 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса, които достигат до 5 континента. Благодаря на Анна Маринкова и всички наши колеги в завода, защото са пионери в иновативните и комплексни проекти, а разнообразната продуктова гама позиционира фабриката в България като ценен актив за компанията“, допълни Ивайло Найденов, вицепрезидент и управляващ директор, Южна и Централна Европа.
През целия ден гостите имаха възможност да научат повече за основните етапи на развитие на фабриката през годините, за първите стъпки в производството на шоколад в България и за еволюцията на индустрията от началото на XX век до днес.
Презентацията „Век сладост“ разказа интригуващата история на първата фабрика за шоколад в България, която поставя началото и на едно непознато дотогава производство. Това позволи на гостите да надникнат в далечното минало и да научат повече за началото, предизвикателствата и успехите на завода през годините.
От „Пеевъ“ до I Love Milka
Специалната изложба представи избрани моменти от историята на фабриката – от нейното зараждане като работилница за хляб, локум и халва в столицата до ключов производствен център на Монделийз Интернешънъл, който днес създава не само любими на поколения българи марки, но и такива, познати в цял свят.
Акцентът на деня беше обиколката на фабриката, която предостави на гостите уникалната възможност да надникнат „зад кулисите“, където грижливо се пазят тайните на производството на шоколад. Посетителите се запознаха с целия процес – от подготовката на шоколадовата маса до пакетирането на готовия продукт, усетиха аромата на прясно изпечени вафлени кори и видяха най-бързата линия за пакетиране на шоколадови бонбони в света.
Заводът подкрепя и редица проекти на местните общности и ефективно работи за намаляване на екологичния си отпечатък, чрез рециклирането на 99% от отпадъците.