петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  921 прочитания

  Бош Инженеринг Център София е увеличил 6 пъти екипа си за 5 години

  От създаването на Центъра през 2019 служителите нарастват от 100 на близо 700 души
  03 юни 2024, 09:46 a+ a- a

  Бош Инженеринг Център София, част от Група Бош, отбелязва 5 години от своето създаване. За този период Центърът се утвърди като иновационен хъб в областта на автомобилната индустрия. Със своя екип от близо 700 души инженеринговият център на Бош участва в над 70 международни проекта и работи по десетки технологии, свързани със системи за подпомагане на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност.

  Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства със стабилни темпове. За периода от създаването си Центърът инвестира общо над 21 милиона лева в оборудване, софтуер, хардуер и подобряване на работната среда, с което се нарежда сред най-динамично развиващите се компании в сектора. Само за пет години компанията отбеляза и впечатляващо увеличение на екипа си от над 6 пъти, като броят на служителите му нарасна от 100 до близо 700 висококвалифицирани инженери и специалисти. Този успех е резултат от амбициозната стратегия да създава вдъхновяващи условия за работа и да инвестира в изграждането на специалисти в сферата на автомобилния инженеринг.

  Модерните работни офисни пространства са разположени в две от сградите в София Тех Парк – Labs и Synergy на разгърната обща площ от над 11 000 кв. м. Центърът разполага със специално оборудвани помещения за тест на автомобили в реална среда, 17 бенч зали, над 50 зали за срещи, просторни отворени пространства и зони за почивка и комуникации, които отговарят на най-новите екологични, технически и енергоспестяващи стандарти.

  Бош Инженеринг Център София се занимава с разработване на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността. Фокусът на дейността постоянно се разширява, като обхваща не само цялата автомобилна индустрия, а също и много други транспортни сектори, сред които и електрически велосипеди. Центърът работи по множество проекти, свързани с разработка на чипове, радарни системи, умни сензори и други. Още от създаването си през 2019 Бош Инженеринг Център София разработва системи за автономно шофиране, които наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила. През изминалите 5 години компанията разшири обхвата на проектите, включвайки обучение на алгоритми, запис на тестови данни и верификация, както и системи за разпознаване на предмети (object recognition), покривайки целия жизнен цикъл на един AI продукт. Центърът добави към стратегическите си проекти и системи, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция.

  С приноса на Бош Инженеринг Център София бяха разработени уникални иновации за световната автомобилна индустрия като Power Net Guardian - цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която осигурява захранването на свързаните с безопасността функции по всяко време. Друг съществен проект е разработката на т.нар. Gateway - мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила.

  С обособяването на нов специализиран отдел, който работи по технологии и решения за глобалната дивизия Bosch eBike Systems, Центърът затвърждава ключовата си роля в този сектор и поема задачи по създаването на различни компоненти от електрическите велосипеди - от зарядно и батерия, през задвижване, управление и дисплей. Значителен процент от компонентите за всички производители на електрически велосипеди се произвеждат от Bosch, а инженерният център в България работи по голяма част от софтуера за тези компоненти и допринася за тяхното качествено подобряване със своите тестови дейности.

  Бош Инженеринг Център София демонстрира отговорност, ангажираност и стабилност като работодател, предлагайки иновативни програми в подкрепа на професионалното развитие на служителите си и приобщаваща семейна култура. Партньорствата с образователни институции, университети, училища и организации са значима част от дейността на Центъра и допринасят за формирането на среда с повече възможности за придобиване на нови знания и умения на младите хора в България чрез иновации и технологии.

  Вече трета година, в три поредни издания компанията успешно развива собствена академия за софтуерни инженери - Bosch ECS Career Camp, която предостави шанс на близо 80 млади професионалисти за кариера в сферата на автомобилния софтуер.

  В партньорство с Технически Университет - София Бош Инженеринг Център София откри нова мултидисциплинарна бакалавърска програма “Интелигентни системи и изкуствен интелект”. Само за две години програмата се превърна в една от специалностите с най-висок бал и привлича студенти не само от България, но и от чужбина. Общият брой на обучаващите се студенти в първите два випуска е 137 души. През 2023 г. бе открита и иновативна лаборатория към специалността, изцяло финансирана и оборудвана от Бош Инженеринг Център София.

  Компанията все по-убедително се нарежда сред най-желаните работодатели в България в софтуерната индустрия и в автомобилния сектор, както сред професионалистите в сферата, така и сред младите специалисти и студентите. Като признание за своя ангажимент за постоянно развитие на екипите си и в изграждане на устойчива среда за развитие на нови специалисти в ИТ сектора и автомобилния софтуер, за тези 5 години Бош Инженеринг Център София спечели десетки награди. Престижните отличия в „Инвестиция в човешки капитал“ в конкурса „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции и в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите са само част от получените призове от конкурси, отличаващи постиженията на компанията в сферата на работодателската марка. Центърът бе отличен и на Career Show Awards, като едновременно спечели наградата за най-добър работодател в България и за най-добър работодател в IT – признание, което друга компания не бе постигала до момента.

  За изминалите 5 години Бош Инженеринг Център София се доказа не само като лидер в разработването на иновативни решения, свързани със сигурността на пътя, но и като отговорна компания, за която безопасността във всички нейни направления е основна мисия.

  Екипът вярва, че бъдещето на мобилността е в по-чисти, по-сигурни и по-умни автомобили. Очаква се автономното шофиране не само да улесни придвижването, но и да намали значително инцидентите на пътя и да спре войната по пътищата. Със своята експертиза и ангажираност инженерите на Центъра са фокусирани върху създаването на решения, които отговарят на изискванията на клиентите и пазара с мисъл за бъдещето и грижа за околната среда.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 59 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 час
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 21 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите