сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10013 прочитания

  BPO компаниите в България: Региоком

  За работата в компанията и възможностите за развитие в сектора разказва Петър Дойков - Project Manager в Региоком България
  29 май 2024, 17:27 a+ a- a

  Снимка: Петър Дойков - Project Manager в Региоком

  В рубриката на Economy.bg „BPO компаниите в България“ водещи работодатели от аутсорсинг сектора разказват какви възможности за кариерно развитие предлагат и развенчават някои от големите митове в индустрията. Подходящи ли са аутсорсинг компаниите за първа работа, какви позиции предлагат и какви умения търсят? Това са част от въпросите, на които отговаря Петър Дойков - Project Manager в Региоком България.

  Петър Дойков се присъединява към Региоком България преди 4 години. Започва като Team Leader в проект на фирмата и след успешното му приключване израства на позицията Project Manager. През януари 2024 стартира своя пети проект на тази позиция.  

  Име: Региоком България
  Сектор: BPO, Телекомуникации
  Създадена:  1996 г.
  В България от: 2006 г.
  Брой служители глобално: Над 6000
  Брой служители в България: 1600  
  Офиси в България: София, Варна, Велико Търново, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич
  Основна дейност: Обслужване на немски клиенти в секторите „Телекомуникации“ и „Енергетика“

  Разкажете ни за Вашата компания – по какви проекти и с какъв тип клиенти работите?
  Региоком България работи ексклузивно по немски проекти в сфeрaта на телекомуникациите и енергетиката. Едно от важните неща за нас е да покажем интересните аспекти в този бизнес и това, че ако човек се справя на или над средното ниво, това е изключително доходоносна професия. 

  Какво можеш да работиш в аутсорсинг компания? Какви видове позиции има във Вашата компания?
  Бих казал, че бизнесите в България вече са основно BPO (Business Process Outsourcing), тоест фирма от Западна Европа става работодател и в Източна Европа. Вече единственият бизнес у нас, който не е BPO, е частният бизнес на българи, които са решили да създават бъдеще и  работни места в страната си. 

  Относно позициите, които Региоком България предлага, те са много – като йерархията е доста елементарна. За всеки проект се търсят подходящите агенти. Някои проекти са с фокус „Продажби“, други обработват основно писмено клиентски запитвания. Независимо в какъв проект стартира агентът обаче, в процеса на работа той придобива ясна представа в коя посока и за каква позиция иска да се развива. 

  Следващата стъпка в йерархичната стълбица е позицията на Sales Coach или Quality Coach. Тяхната работа е да обучават новите кадри и да подпомагат тяхното развитие. Тази практика лежи и в основата на нашата фирмена политика – в Региоком България никой не работи сам! Макар че всяка отделна позиция има различна функция, целта ни е една и съща –  развитие на индивидуалностите на нашите служители, защото това е единственият начин да постигнем общо зададените цели на фирмата.

  Следващото ниво е позицията на Team Leader, като всеки на тази длъжност отговаря за екип от 20 души максимум. Основната задача на всеки Team Leader е да следи работата на агентите, като им предоставя практически съвети как да я подобрят. Тук е важно да спомена, че всеки треньор, тиймлидер и проект мениджър е задължен да завърши успешно Талант-програмата на Региоком, която е всяка година и в която най-добрите кадри са избирани за конкретна длъжност.

  Следващата позиция е тази на Project Manager, чиято работа е да развива екипа си, за да гарантира успешното развитие на поверените му проекти. 

  Подходящ ли е BPO секторът за първа работа и защо?
  Абсолютно да. Подходящ е, защото основният критерий, по който ние търсим хора, е владеене на немски на ниво поне B2. Оттам насетне Региоком България осигурява изцяло обучението на своите служители. Единственото, което един нов колега трябва да вземе със себе си на първия работен ден, е знанията си по немски, желанието за работа, широко скроен мироглед и доброто си отношение. 

  Как и за колко време може да израснеш в аутсорсинг компания? Какви са възможностите за развитие във Вашата компания?
  Един усърден и интелигентен човек може да извърви пътя от агент до проект мениджър в рамките на две до три години. Това не означава, че трябва да мине през всяка една отделна позиция. Това, което обаче трябва да покаже и дори да заяви пред нас, е интерес към това да расте. Ние винаги гледаме да насърчим хората, които са проактивни в нашия бранш, който е изключително динамичен и се променя всеки ден. 

  За хора с какви езици и умения има най-голямо търсене при Вас?
  При нас основното търсене е на хора с немски, които са усърдни и отговорни. Оттам насетне, за да се развият по йерархичната стълба, те трябва да придобият разбиране към бизнеса, което включва и умението да разбираш от хора и финанси. Друг важен фактор е умението да се проявява изключително голяма дипломация както с клиента, така и с мениджмънта и колегите. Тук искам да подчертая колко важно за нашата работа е доброто отношение към хората, с които работим, тъй като именно те са основният капитал, върху който е построен целият ни бизнес. Моето лично мнение винаги е било, че именно отношението е това, което печели или губи даден човек. Да, има фирми, които плащат по-малко от нас, има и такива, които плащат повече, но именно отношението ще наклони везната в избора на работодател.

  Какви са условията на работа във Вашата компания?
  Бих казал, че условията за работа в Региоком България са над средния стандарт. Освен това са и малко по-нетипични, с положителна конотация. Имам предвид, че в типичния Call Center обикновено има не само йерархично разделение между колегите на различни позиции, но и визуално – всеки си работи в своята малка кутийка. При нас това го няма в нито един аспект. Ние работим заедно в големи, отворени помещения с много пространство, в които се виждаме един друг и си помагаме на всички нива. Освен това офисът ни се намира на изключително комуникативно място, до което може да се стигне както с метро, така и с автобус.  

  Как се формира заплащането и има ли бонуси?
  Всеки проект има основно заплащане, но, може би, най-отличителното нещо, които ние предлагаме на своите служители, е бонусната ни система. Региоком България изплаща 2 до 2,5 пъти по-високи бонуси в сравнение с конкуренцията. 

  Заблуда ли е, че работата в BPO сектора е свързана само с говорене по телефон?
  Не, не е заблуда. При нас почти всички проекти, с изключение на един, са свързани с входящи и изходящи обаждания. Ние забелязваме обаче, че именно телефонирането е начинът да се изгради доверие между фирмата изпълнител и крайния клиент. Освен това проектите с телефониране са и най-доходоносни както за Региоком, така и за всички служители по веригата. Особено когато те са обвързани с продажби.

  Кои са най-големите митове за BPO сектора?
  Допреди да се запозная с естеството на този вид работа, един от митовете, в които аз вярвах, е, че работата в BPO сектора е свързана с максимално изстискване на живота от служителя в името на резултатите. С днешна дата обаче мога да кажа, че от моята гледна точка това е абсолютен мит! Лично аз съм минал през всички позиции по стълбицата, което ме е научило и как да изградя един добре функциониращ проект, в който хората да идват с усмивка на работа. Аз искам да съм успешен в това, което правя, но за да го постигна, са ми нужни хора, които не само да са интелигентни, но и доволни и сплотени.

  Koи са основните предимства да работиш в аутсорсинг компания?
  Те са няколко. Нека започнем с това, че този бранш плаща много добре в сравнение със средностатистическите длъжности. Освен това има гъвкаво работно време и разнороден колектив – при нас работят хора на всякаква възраст. Печеливши са емоционално интелигентните, общителните и съпричастните хора. Също така човек може да подобри немския и комуникативните си умения. Освен всичко изброено дотук обаче интересното е, че човек дори развива умение да разчита хората само по гласа им. Само една нотка може да ти подскаже дали някой отсреща те послъгва, или не иска да ти каже нещо точно както е. Лично аз прилагам това умение доста често и в живота. Смея да твърдя, че до някаква степен граничи с това да четеш мисли. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на РЕГИОКОМ ЕВРОПЕЙСКО ДРУЖЕСТВО - КЛОН БЪЛГАРИЯ КЧТ в Jobs.bg

  Вижте още от рубриката BPO компаниите в България:

  Аутсорса
  hello.de България
  ontica Solutions
  Foundever

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 9 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 11 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество