сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11068 прочитания

  Какво е да си HR?

  По повод Международния HR ден попитахме HR Лидери във водещи компании в България
  20 май 2024, 09:35 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  На 20 май HR общността чества своя професионален празник. Международният HR ден се отбелязва от 2019 по инициатива на Европейската Асоциация за управление на хората (EAPM), в която членува и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Празникът е признание към HR професиятa и към цялостния положителен принос на HR професионалистите за индивидите и организациите на национално и международно ниво.

  В Международния HR ден попитахме HR лидери във водещи компании в България какво е да си HR? Вижте какво споделиха пред Economy.bg.

  Лили Василева - Мениджър „Развитие на човешките ресурси“ „Електрохолд България“. Снимка: Личен архив

  Лили Василева

  Мениджър „Развитие на човешките ресурси“, „Електрохолд България“

  Да си HR е призвание, отговорност, удовлетворение, смисъл, динамика…

  Да си HR е призвание да можеш и да искаш да работиш с гъвкавост на мисълта и гъвкавост на поведението си, така че личността срещу теб да намира пристан, подкрепа и разбиране.

  Да си HR е отговорност да осъзнаваш, че онзи момент, в който посрещаш човек за интервю за работа, и разговорът, който предстои да проведете, ще предопределят един професионален път за период от време. Че ако свършиш работата си с нужното внимание и професионализъм, един човек ще се чувства дълго време добре на работното си място, защото подробно си обяснил и разяснил какво ще го очаква и по този начин си се погрижил да има синхрон между очаквания и реалност. 

  Да си HR е удовлетворение за момента, в който с нужните знания и експертиза си подсигурил назначаването и чрез подписването на трудовия договор си защитил не само организацията, но и правата на човека. 

  Да си HR e смисъл. Смисълът, който виждаш, чуваш и усещаш в онзи миг, в който видиш искрата на мотивацията за развитие и намериш правилните подходи и инструменти, така че този човек да надгражда себе си, експертизата и уменията си. 

  За всеки от тези моменти е нужно едно-единствено нещо – осъзнаване върху колко много аспекти добре свършената работа на HR-а ще се отрази на житейския път на отделния човек. 

  Да си HR e динамика – динамика заради различието в хора и ситуации; динамика заради различните потребности, които, за да уловиш, трябва истински да си чул другите дори „зад думите“, така че да провокираш разгръщане на мотивацията; динамика, защото живеем в свят на промени и защото единственото сигурно нещо е, че всичко се променя.

  Галина Георгиева - Ръководител Човешки ресурси, „Дунапак Родина“ АД, гр. Пловдив. Снимка: Личен архив

  Галина Георгиева 

  Ръководител Човешки ресурси, „Дунапак Родина“ АД, гр. Пловдив

  Да си HR е да си вечният учещ – винаги да си крачка  преди случващото се, за да успяваш да си този, който в същото време насърчава и подкрепя останалите в достигането до отговорите или помага на служителите, мениджмънта и компаниите да видят по-ясно и стигнат по-бързо, по-лесно и понякога по-забавно до по-дълбоко познаване на себе си, на бизнеса и как човешките ни търсения да се комбинират устойчиво и хармонично с корпоративните цели.

  Понякога грубо се шегувам, че съм преводач – превеждам ценности нa езика на ежедневните ни корпоративни дейности и обратното, или пък съм търговец – „купувам и продавам“ умения и работни позиции, но всъщност умението и изискването към добрия HR да е едновременно емпатичен, подкрепящ, предизвикващ и да е постоянния  стожер на духа, е онова, което ме държи толкова години в тази професия.  Радва ме навлизането на AI във всички онези административни и рутинни дейности в нашата работа, защото освобождава време за истински контакт с хората. Все пак  думата „човек“ е носещата смисъла в името на нашата професия.

  Мая Тасева - Групов директор Човешки ресурси в Софарма. Снимка: Личен архив

  Мая Тасева

  Групов Директор Човешки ресурси в Софарма 

  Да си е HR за мен е работа с кауза, лично призвание, емоция, грижа. Нещо, което идва вътре от теб, от сърцето ти. Много често чувам от колеги, че HR е тяхната любов от пръв поглед, а други споделят, че тази професия сама ги е намерила и оттогава не могат да помислят за промяна. Това за мен идва да покаже колко силна емоционална връзка има в тази роля. Връзка с теб самия, с хората, които срещаш, избираш, ръководиш, развиваш за различни екипи и т.н. 

  В същото време да бъдеш HR e и сериозно предизвикателство, тъй като от нас се изисква постоянно да навигираме в сложността на човешката динамика с емпатия и професионализъм. В крайна сметка да бъдеш HR означава да бъдеш катализатор за положителна промяна, създавайки възможност на хората да процъфтяват и на организациите да просперират.

   

  Юлия Ушовска - Мениджър „Човешки ресурси“ , БОпартнърс , Реалто Груп. Снимка: Личен архив

  Юлия Ушовска

  Мениджър „Човешки ресурси“, БОпартнърс, Реалто Груп

  Да си HR е мисия и отговорност, която задължава да поддържаш високо професионално ниво и да постигаш цели, свързани с развитието и благосъстоянието на хората и организацията. Имам възможността да се срещам ежедневно с хора на различни позиции и да черпя вдъхновение и мотивация от тях. HR за мен е добър слушател,  доверен партньор, точен барометър на вътрешната организационна култура и анализатор на тенденциите в компанията. HR ролята е лицето на компанията, когато привличаме хора за екипите и създаваме позитивно преживяване в тях за процеса. За мен е удовлетворяващо да помагам на хората, когато имат нужда от насока и съдействие при разрешаване на определен проблем. Харесвам работата си, защото е динамична и всеки ден ме изправя пред различни предизвикателства и казуси. Непрекъснатото учене и развитие са част от професията, а гъвкавостта и новаторството са задължително условие в днешното технологично съвремие и труден пазар на труда.  

  Евелина Цонева - Мениджър „Управление на таланта“ в Yettel Bulgaria. Снимка: Личен архив

  Евелина Цонева

  Мениджър „Управление на таланта“ в Yettel Bulgaria

  Да си HR означава да усещаш пулса на компанията. Да приемаш хората като сърцето на промяната и развитието.

  За да практикуваш тази професия, трябва да бъдеш едновременно слушател, съветник и човек, който може да решава проблеми. Нашата задача е да допринасяме за създаването на среда и култура, в която всеки човек се чувства оценен, уважаван и значим и в основата на която стоят многообразието, равнопоставеността и приобщаването. 

  Да си HR означава също да бъдеш гъвкав и да приемаш промените като възможност за растеж, а не като пречка, да мислиш две стъпки напред, да предвиждаш нуждите на хората в компанията и проактивно да изготвяш стратегии за привличане, развитие и задържане на добрите таланти.

  Нашата роля е и да бъдем пазители на етиката, като гарантираме справедливост и прозрачност във всяко решение и поддържаме култура на доверие и отговорност.

  Не на последно място, да си HR  означава да бъдеш визионер. Да работиш за формирането на чувство за принадлежност и цел, която е много повече от просто служебни титли и работно място, в което хората и идеите процъфтяват, а успехът не познава граници.

  Невена Илиева - Мениджър подбор и мотивация, Вива Кредит АД. Снимка: Личен архив

  Невена Илиева

  Мениджър Подбор и мотивация, Вива Кредит АД

  ПРИЗВАНИЕ, страст, огън, емоция, баланс, живот. Ти си балансьор, медиатор, организатор, оратор, вдъхновител, слушател, приятел, професионалист, анализатор, визионер, равновесието между цифрите и хората, балансът между емоционалното и рационалното... С една дума ли? Магьосник!  

  Силно и романтично вярвам, че HR-ът е онази подправка, която прави ястието съвършено. Онзи уют, който те кара да се чувстваш „у дома“, онзи трепет, който те вдъхновява да следваш амбициите и мечтите си, онази подкрепа, която ти е най-нужна, когато паднеш. Сърцето на организацията, което тупти в синхрон с пулса на всеки служител.

  „Да си HR“ е пътешествие с множество предизвикателства, които те обогатяват и трансформират, оставяйки трайни следи върху околните и самия теб.

  Галина Димитрова - ЧР мениджър, Нова Броудкастинг Груп. Снимка: Личен архив

  Галина Димитрова

  ЧР мениджър, Нова Броудкастинг Груп

  Да си HR е…  вълнуващо и трудно, забавно и смислено, стойностно и вдъхновяващо. Тази професия ме избра сама, когато бях доста млада и оттогава ме описва и води в кариерния ми път.

  Да си HR е мисия – помагаш на хората да дават най-доброто от себе си всеки ден. 

  Да си е HR e предизвикателство – съумяваш да водиш, когато морето е бурно, държиш интереса когато морето е спокойно, даваш посока, когато изглежда, че такава няма. 

  Да си HR  носи смисъл – ние даваме шанс на хората да сбъдват мечти, да развиват потенциала си и да следват себе си. 

  Да си HR е професия на бъдещето, която дори и да се модифицира във времето, винаги ще е фокусирана върху най-ценния ресурс на всяка компания – хората.

  Не сгреших, когато поех по тази пътека, вярвам го сега, ще го мисля и след 20 години. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество