четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2261 прочитания

  Как се подготвят поколенията Алфа и Z за своя професионален път?

  В началото на 2024 попитахме гимназисти и студенти, участвали в образователния проект „Аз мога – тук и сега”
  08 януари 2024, 14:36 a+ a- a

  Снимки: „Аз мога – тук и сега”

  Как се подготвят поколенията Алфа и Z за своя професионален път? Как мислят и какви уроци вярват, че ще им помогнат за тяхната успешна бъдеща реализация? В началото на 2024 попитахме гимназисти и студенти, участвали в образователния проект „Аз мога – тук и сега”.  С различни събития, състезания и академии инициативата подкрепя деца, юноши, младежи и преподаватели в цялата страна. „Аз мога – тук и сега” са организатори на национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства и на национално състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения. Техни инициативи са също SUPERлятна Академия, която дава възможност на ученици и учители да се усъвършенстват и развиват в различни области, както и Поход на вдъхновителите, които срещат успяващи хора с ученици и учители от различни населени места в България.

  Вижте какво разказаха за инициативата ученици и студенти, каква е философията им за успех и какво считат, че било ключово по пътя на професионалното им развитие .

  Кристи-Анна Шаламанова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Кристи-Анна Шаламанова, 10. клас, Национална търговска гимназия, град Пловдив

  Ключът към успеха не е само талантът, а и упоритата работа

  Запознах се с „Аз мога – тук и сега” през 2022 година, когато за пръв път участвах в чуждоезиковото състезание, което толкова много ми хареса, че се включих в последните две издания на SUPERЛятна академия, поход на вдъхновителите в моя роден град – Пловдив, отново на чуждоезиковото през 2023, ИТ състезанието 2023 и в първото издание на състезанието по публицистика, проза и рецитал. През това време страшно много се промених и оформих като личност. Открих някои от най-добрите си приятели и се срещнах с много професионалисти от различните индустрии, които ме научиха на много ценни уроци и ми помогнаха да открия какво ми харесва и да се развия като личност. Един от тях е именно това да не се отказвам и да вярвам в себе си, както и че ключът към успеха не е само талантът, а и упоритата работа. Осъзнах, че няма недостижими мечти и че винаги има хора около мен, които са насреща за съвет, за насока в труден момент или просто за да ме подкрепят по пътя на мечтите.

  Александър Джаджев. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Александър Джаджев, 10. клас, Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“, град Благоевград

  Съвместният труд превъзхожда самостоятелния във всяко едно отношение

  Инициативите „Аз мога – тук и сега” са състояние на творчески душевен подем, размисли и възвишени емоции. Там, в дебрите на Родопите, освен красивия пейзаж и чистия въздух съпреживях и научих много за кратко време. В съвременното общество, в което повечето са индивидуалисти, тази иницаитава ме научи на работа в екип, открих будни млади хора. Родом от провинциалния Благоевград често се оказвах единственият кон, дърпащ дадения проект напред. Бързо свикнах да върша всичко сам.

  Участието ми в SUPERлятната Академия ме преобрази. Разбрах, че сам човек няма нито времевия, нито финансовия, нито качествения ресурс да действа посвоему. Съвместният труд превъзхожда самостоятелния във всяко едно отношение, когато екипът е читав. Там  освен да се създават силни индивидуалности, нужни за подобен екип, се учим как се създава и укрепя такъв. Изпитах ново удовлетворение от добре свършената работа, споделените смях, безсънни нощи и труд. Благодарен съм, че мога да участвам в инициативите, да се уча и творя заедно с най-добрите.

  Василена Станойска. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Василена Станойска, първи курс студентка във ФМИ към СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Софтуерно инженерство“

   Сам човек не може да постигне нищо, тайната на успеха се крие в сплотения и хармоничен екип

  За пръв път се срещнах с инициативата благодарение на моята братовчедка, когато бях 10. клас. Тя беше участвала на няколко събития до момента и успя да запали същата искра на вдъхновение  в мен  само с изречението: „По-готини, целеустремени и мотивирани хора не бях срещала никога, камо ли за толкова кратко време“. Веднага след първото ми участие в SUPERлятната академия разбрах наистина колко са верни нейните думи.

  В 11. клас, за пръв път  от 11 години, ми се случи с нетърпение да очаквам да дойде краят на лятото, защото с началото на септември идва и началото на най-запомнящата се академия някога – SUPERлятната академия, по време на която  за една седмица се учим на реални умения от различни сфери, като фотография и мултимедия, технологии, бизнес умения и т.н. Тъй като от малка имам интерес към технологиите и също така се и развивам в тази област, очаквах, че с участието си в академията, ще надградя своите познания в тази област… е, аз не само ги надградих, но и създадох контакти, с чиято помощ да мога да продължавам да ги надграждам. „Аз мога – тук и сега” ми даде увереността, която на моменти трудно намирах, да вървя безотказно напред независимо от това, което правя. Контактите, които създадох, докато участвах в изданията на SUPERлятна Академия 2022 и 2023 година, изиграха ключова роля в моя както професионален, така и личностен път на развитие.

  Бих определила себе си като човек, който обича предизвикателствата и изобщо да излиза от зоната си на комфорт, но на моменти няма достатъчна вяра в себе си… „Аз мога – тук и сега” ми помогна да променя това. Сравнявайки себе си по време на първото и по време на второто си участие в лятната академия, намирам наистина големи разлики и това, което още повече ме зарадва тази година е, когато видях как ученици, които първия ден бяха свити и срамежливи, само за ден-два се отпуснаха и се почувстваха на място… намериха приятели и най-вече се забавляваха истински. 

  Един от множеството ценни уроци, които научих от академията е, че сам човек не може да постигне нищо, тайната на успеха се крие в сплотения и хармоничен екип.

  Радвам се, че независимо от това, че вече не съм ученичка, аз все още съм част от семейството на инициативата, посредством членството ми в allУМНИ клуба. По този начин мога да изпълня мечтата си все повече ученици да имат възможността да срещнат възможно най-рано вдъхновението, вярата и мотивацията да вървят напред и да се развиват, защото това правим в „Аз мога – тук и сега”... градим бъдещите таланти на България. 

  Спасимир Павлов. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Спасимир Павлов, 11. клас, ПГЕЕ, град Пловдив

  Да вярват  теб те кара да постигаш неща, които никога не си си представял че можеш

  Аз лично нямам един най-вдъхновяващ момент от преживяванията ми с „Аз мога – тук и сега”. Дори и да избера един сега, знам че следващия път, когато отида на някое тяхно събитие, той сигурно ще бъде надминат. За мен не е важно най-доброто, което хората могат да ти дадат веднъж, а това, което те ти дават всеки път, без пропуск. Немалко хора могат да „фалшифицират“ еднократни, „върховни“ моменти, но никой не може да фалшифицира невероятната атмосферата на всяко събитие. Всички там – участници, организатори, ментори не искат нищо друго, освен да видят тези около тях щастливи и успешни. Всеки иска да помогне на всеки и не за лична изгода, а от чиста човечност. Постоянно да си заобиколен от такива хора просто няма как да не мотивира тази човечност у теб, да сложи непрекъсната усмивка на лицето ти и да те накара да дадеш абсолютно всичко от себе си за всяко състезание, за всеки проект. Всеки там вярва повече в теб, отколкото ти в самия себе си и това те кара да постигаш неща, които никога не си си представял че можеш. Именно това прави всеки момент изключително вдъхновяващ.

  Дарина Тодорова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Дарина Тодорова, първи курс студентка по уеб дизайн и графична реклама в Нов български университет

  Няма нищо по-ценно от провала и той е най-добрият ни учител

  Участвала съм веднъж в състезанието по чужди езици, два пъти в SUPERлятна Академия – едната от които спечелена, и два пъти в състезанието по IT, информатика и визуални изкуства.

  Най-вдъхновяващият момент за мен в рамките на инициативата е това, че успях да създам истински приятелства, които и до днес пазя, и усетих подкрепата на толкова много хора в трудни за мен мигове. Когато прохождах като дизайнер ми беше дадена възможността да работя по реални проекти с истински професионалисти, което много ме разви като човек и дизайнер.

  Другият най-ценен урок за мен е, че няма нищо по-ценно от провала и той е най-добрият ни учител. Успехът идва с ученето и работата, а тази инициатива ми показа, че зад всеки успех се крие отдаденост и екипност. Аз имам удоволствието и честта да черпя опит от хора, доказали се във времето като членове на allумни клуб „Аз мога – тук и сега”, и за мен това е постижение, защото в момента, в който разбрах, че съм приета, бях най-щастливият човек – тук и сега, винаги.

  Таня Божкова. Снимка: „Аз мога – тук и сега”

  Таня Божкова, 11. клас, ПМГ „Константин Величков“ – град Пазарджик

  Открих това, с което наистина ми харесва да се занимавам

  Участието ми в „Аз мога – тук и сега” започна през 2021 година – SUPERлятна Академия беше първото събитие, в което се хвърлих в напълно непознати води. Сега те вече са добре познати, защото през този септември бе третата ми академия. :) Освен в тях съм участвала и в три състезания – едно по чужди езици и две по IT, информатика и визуални изкуства. 

  Запознах се с инициативите им благодарение на един много близък до мен човек –  г-жа Валя Малинова. До онзи момент тя само ни бе разказвала колко невероятно е в Девин и чакахме с нетърпение да дойде времето, когато и ние, зайците, да се запишем.

  Още в първото им събитие припознах себе си. Хората, атмосферата, участниците, всичко е много различно от това, с което обикновено се сблъскваме. Менторите имат своята малка мисия да вдъхновяват, предавайки своя опит, и чрез своята добродетелност ми помогнаха да открия това, с което наистина ми харесва да се занимавам. Тази инициатива ми помогна и да израсна като личност. Благодарение на тях аз започнах да виждам надежда в бъдещето на България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Ще обменяме автоматично данъчна информация със САЩ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, подписаха споразумение
  преди 12 часа
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 13 часа
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 1 ден
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 1 ден
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции