петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1538 прочитания

    Над 390 ученици представиха своите идеи на регионалните полуфинали на „Учебна компания” 2022-2023 на JA Bulgaria

    Националният финал ще се проведе на 10 юни в Пловдив
    13 април 2023, 09:24 a+ a- a

    Колаж: JA Bulgaria

    Тази година на регионалните полуфинали на „Учебна компания“ на JA Bulgaria в гр. Варна и гр. София се представиха над 390 ученици от 75 учебни компании от цялата страна. „Учебна компания“ - Company Program е най-мащабната програма за развитие на предприемаческо мислене, умения и начин на работа в Европа.

    „Голяма част от идеите за бизнес бяха представени на много високо ниво и могат да се превърнат в истински стартъпи. Всички участници, представители на журито, екипа на JA Bulgaria бяха изключително щастливи, че състезанието се проведе присъствено за пръв път от три години, което допълнително допринесе за покачването на нивото на представянето и добрата атмосфера на събитието. Полуфинала се превърна и в една среща на младежи от различни краища на страната ни, от различни училища и идеи за развиване на бизнес, като им даде възможност да сверят напредъка си с другите участници, да разменят идеи, и да получат ценна обратна връзка. Благодаря на всички участници, ученици, преподаватели, ментори и представители на журито, както и на колегите от JA Bulgaria за цялостната подкрепа. Най-вече искам да благодаря на всички участници за куража и ентусиазма им да участват в програмата „Учебна компания“ и да се явят на полуфинала.“ - сподели Светослав Маноилов, Мениджър бизнес развитие и регионални политики, JA Bulgaria.

    Първият регионален полуфинал на програмата „Учебна компания“ 2022-2023 се проведе на 4-ти април в гр. Варна в сградата на Икономически университет Варна. На този етап се представиха 29 учебни компании, които се състезаваха за класиране във финалите на програмата. На 7 април полуфиналите продължиха в гр. София в „София Тех Парк“, където още 46 Учебни компании се представиха пред двоен екип на журито. Бяха представени идеи от различни сфери на бизнеса, продукти и услуги. Всички учебни компании обърнаха внимание на дейностите и продуктите, които целят опазване на околната среда и рециклиране на ненужни материали.

    Участието бе разделено на два етапа – търговско изложение и представяне на сцена пред многочленно жури. Повечето участници представиха вече завършен продукт, готов за продажба, но не лиспваха и първите прототипи. Журито обикаляше по всички щандове, за да се запознае с представянето на учениците, както и да зададе своите въпроси към тях. На сцената ги очакваше второто предизвикателство, където екипът на всяка учебна компания разказваше за своята концепция, бизнес и маркетинг план.

    Проектите бяха оценени от жури, съставено от представители на партньорски огранизации на JA Bulgaria, участници – финалисти на Учебни компании от предишни години и членове на екипа на JA Bulgaria.  В него участваха Божидар Цветков (Български младежки форум), Венера Йовчева (Управител, Филиал Варна, Кауфланд България), Виктория Трифонова (УК "Калиопа" - победители 2020, Иван Черковналиев (Старши Търговски представител, Vivacom), Михаела Михайлова (Junior DSD Executive, MetLife Bulgaria), Нели Търкаланова (Съветник Корпоративни комуникации, Vivacom), Петя Кръчмарова - УК "Калиопа" (победители 2020), Гл. ас. д-р Свилен Иванов (Икономически университет, Варна), Симеон Стоянов (DSF Мениджър, MetLife Bulgaria), Теодора Арапоглу (Старши търговец Колбаси и Замразени продукти, Кауфланд България), Вера Петканчин (Оперативен директор, JA Bulgaria), Диана Недева (Експерт Обучения и Проекти, JA Bulgaria), Ирина Илиева (Директор Организационно развитие, JA Bulgaria) и Д-р Светослав Маноилов (Мениджър бизнес развитие и регионални политики, JA Bulgaria).

    Учебните компании, които продължават напред към националния финал - национален бизнес форум „Изгряващи звезди“, планиран за провеждане на 10 юни в гр. Пловдив, ще могат да се концентрират през следващите месеци върху усъвършенстването своите идеи и начин на представяне. Тук основна подкрепяща роля имат техните преподаватели и менторите на учебните компании, предтсавители на водещи компании и стртъпи партниращи на организаторите.

    За всички участници в „Учебна компания“, независимо от класирането им, е отворена и още една възможност да се регистрират и в Gen_E на виртуалното изложение за всички учебни компании в Европа. Това дава шанс за откриване на нови възможности и да привличане на партньорства, както и възможност да се преборят за някоя от онлайн наградите.

    Националните победителите на „Учебна компания“ от финала в Пловдив ще се борят и на най-мащабното европейското състезание за предприемачество #Gen_E 2023, планирано за провеждане от 11 до 14 юли в Истанбул.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство