събота, 25 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1233 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Михаела Георгиева, Progress

  Книгите за мен са начин да си сверя часовника в професионално отношение, да науча нещо ново, да разпусна след дълъг ден и да се вдъхновя, казва Михаела
  28 февруари 2023, 12:29 a+ a- a

  Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress. Колаж: Economy.bg

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Михаела Георгиева - HR Бизнес Партньор в Progress.

  Много обичам да чета. Книгите за мен са начин да си сверя часовника в професионално отношение, да науча нещо ново, да разпусна след дълъг ден и да се вдъхновя. Колегите в компанията постоянно дават идеи, затова имам дълъг списък. В последните месеци прочетох следните няколко заглавия, които ми направиха силно впечатление: 

  •„Защо спим“ на Матю Уолкър 

  В тази книга се разказва какво се случва с тялото и мозъка ни в тези около 30 – 35% от живота ни, които прекарваме в сън. Сънят има влияние над всеки аспект от нашето физическо и психично здраве, но в същото време е сфера, която все още е много недоразбрана и подценена. В книгата Уолкър представя резултати от изследвания относно съня и влиянието му върху начина, по който учим, вземаме решения, както и за директния му ефект върху превенцията на редица заболявания. Впечатляващи са и примерите, в които сънят е повлиял на множество научни и културни постижения. Поговорката „Утрото е по-мъдро от вечерта" се оказва научнообоснована. В книгата има и много практически стъпки как човек може да подобри съня си. Вдъхновена от прочетеното, започнах да внимавам колко кофеин приемам следобед, и станах по-осъзната в избора си в колко часа да заспивам и да се събуждам.

  •„Sapiens. Кратка история на човечеството“ от Ювал Ноа Харари 

  Книгата разглежда как различните епохи и етапи в развитието на човечеството са повлияли и формирали конкретни поведенчески и мисловни модели. Авторът ме провокира да разсъждавам над много от нещата, които днес вземаме за даденост, и какво и защо ни е довело дотук. Не мога да кажа, че съм съгласна с всички разсъждения, но начинът, по който е представена информацията, ме грабна. В текста се усеща и доброто чувство за хумор на Харари, което е допълнителен бонус. Въпреки че голяма част от информацията може да се определи като обща култура, подредбата и разказът дават поле за размисъл върху теми като ролята на религията, обичаите, парите и работното място върху ценностите и нормите за поведение в различните общества. Друга интересна част за мен са разсъжденията върху човешките емоции и как те са се развивали във времето. Авторът изказва мнение, че емоции като страх, любов и гняв са били критични за оцеляването ни в миналото, но може да не ни вършат много добра работа днес и трябва да еволюират (или даже вече тази еволюция се случва).

  •Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes are High на Кери Патерсън и Джоузеф Грени

  Това е книгата, която препоръчвам винаги, когато става въпрос за подобряване на комуникационните умения, и аз самата редовно препрочитам. Тя се основава на идеята, че когато хората водят разговори с висок залог, дискусията лесно може да стане емоционално натоварена и да доведе до конфликт. Авторите предлагат практически инструменти и техники, които подпомагат воденето на по-продуктивни разговори както на работа, така и в личния живот.

  Една от техниките, които ползвам често, е т.нар. contrasting step – описание на какво искам да кажа или направя и какво не искам да кажа или направя. Например, когато имам достатъчно информация, за да мога уверено да предполагам какво очаква човекът отсреща, директно заявявам какви са целите ми, и изрично подчертавам какво не се опитвам да постигна. Така намалявам шансовете отсрещната страна да направи неправилна интерпретация. Друга подобна техника, която ми е помагала неколкократно, е свързана с подготовката за самия разговор. Преди важна среща се стремя да си изясня не само какво искам да постигна, но и какво не искам да се случи. Така в главата си си създавам нещо като пътеводител, който да ме коригира, ако дискусията тръгне в посока, която ме отклонява от целта или ме доближава до нежелана такава.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Прогрес Софтуер ЕАД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  преди 18 часа
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  преди 21 часа
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  преди 22 часа
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 23 часа
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ