четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2911 прочитания

    Кое беше най-хубавото нещо, което ви се случи през 2022 г.?

    Economy.bg попита хора от различни сфери – бизнес лидери, учени, специалисти в комуникациите, кое беше най-хубавото нещо, което им се е случило през годината
    22 декември 2022, 09:58 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Къде се крие щастието? За всеки човек то се крие в различни неща – постижения, нагласи, семейство, приятели, пътешествия... В края на една динамична година Economy.bg попита хора от различни сфери – бизнес лидери, учени, специалисти в комуникациите, кое беше най-хубавото нещо, което им се е случило през годината. Ето какво споделиха те с нас:

    Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България:
    Възможността да възобновим и дори да надхвърлим предишния обем на срещи на живо с колеги от целия свят. Личният контакт е незаменим за изграждане на доверие и разбиране и е необходим при впускане в нови съвместни дейности. Вярвам, че хибридната и отдалечената работа имат безусловно и ярко бъдеще в професионалния и личния живот на хората. В допълнение към тях периодични екипни срещи в други страни и в „зелени“ локации в България допълнително развиват екипните взаимоотношения, екипната идентичност и съпричастност към успеха.

    Проф. д-р Николай Спасов, Национален природонаучен музей при БАН , отдел „Палеонтология и минералогия“, откривател на последната голяма европейска панда
    Няма да се спирам на личния си живот, а на някои от събитията, свързани с изследователската ми работа: организирах и осъществих поредните палеонтологически разкопки в Р. Северна Македония и в находището на първия български хоминид – Азмака, Чирпанско; скитах с мои колеги из дивите планини в търсене на следите на вълците и мечките с цел установяване на състоянието на тези важни видове от нашата природа (по проект на НПМ-БАН, финансиран от МОСВ)… всички тези теренни изследвания оставят в съзнанието удовлетворение и незабравими спомени. Получих международно признание (заедно с мой съавтор от Китай) за описанието на нов вид за науката голяма панда, живяла преди 6 млн. години в… България (!). Всички големи световни медии отразиха това откритие. 

    Любомир Аламанов, основател и управляващ директор SiteMedia
    Изнесеният офис, който направихме за три месеца на южните морета. Чудесно се работи оттам, а и човек, като се отдалечи, малко вижда картината в страната много по-добре. Надявам се и през 2023 г. да успеем да направим същото.

     

     

    Мария Гергова-Бенгтссон, основател и главен изпълнителен директор на United Partners
    Доказахме, че може да сме достойни играчи на световната комуникационна сцена. Сертифицирахме се, че работим по високи международни стандарти и спечелихме акаунти като Kyndyl, с които работим за над 30 държави. И успяхме да направим първия AGENCY RETREAT – за няколко дни събрахме партньорските ни агенции в ЕМЕА, клиенти от Европа и нашия силен екип в София; заедно учихме, споделяхме, творихме, медитирахме, спортувахме, танцувахме, записвахме подкасти, катерихме върхове. Догодина пак. :-) 

    Кристиан Брешо, MD, Ph.D., президент на Глобалната вирусна мрежа (GVN), асоцииран вицепрезидент за международни партньорства и иновации в университета в Южна Флорида и професор, отдел по инфекциозни болести, Катедра по вътрешни болести на USF Health Morsani College of Medicine, Регионален щаб на GVN югоизточната част на САЩ
    Лично и семейно щастие.

    Полина Тоскова, регионален директор на myPOS за България
    Хубаво е да си част от промяната, която прави живота на хората по-лесен. За мен най-хубавото през тази година бе да продължа да работя в тази посока и да ръководя екипа на myPOS България, изграждайки отношения и ключови партньорства. През 2022 г. myPOS даде възможност на потребителите все по-малко да се замислят дали могат да платят с карта – не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Сключихме партньорства с водещи компании като летище София, Ozone.bg и Domino’s Pizza и в същото време подкрепихме малкия бизнес, като представихме нови финтех услуги, които му помагат да се разраства. myPOS прави безконтактните разплащания възможни и дава шанс на предприемачите да сбъднат мечтите си, като получат достъп до модерни платежни решения без абонаментни и месечни такси. Това ни прави горди, когато погледнем назад.

    Д-р Васил Киров е доцент в Института по философия и социология на Българската академия на науките (ИИОЗ-БАН). Изследователските му интереси са в областта на социологията на труда и организациите, трудовите отношения и дигиталната трансформация
    В професионален план това бе признанието и интересът към новата ми книга „Дигиталната трансформация и бъдещето на труда. Глобални тенденции. Локални последствия“ и представянията ѝ в много български университети и градове. И освен това публикуването на няколко колективни статии в престижни международни списания. 

    Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, част от Publicis Groupe България
    Отново преминахме през динамична година, в която гъвкавостта и навременните решения ни помогнаха да вървим към целта. Разбира се, имаше загуби и победи, но важното и устойчивото е силата на духа на екипа. Действащият и сплотен екип управлява руля. Радвам се, че в края на годината мога да го кажа, за екипа и хората, с които работя. В допълнение стратегическо постижение за MSL Sofia беше разработването на методологията ни за измерване на PR отразяването в медиите в автоматизиран софтуер. Бизнес решението за надграждане на PR комуникациите на нашите клиенти получи международно отличие от експерти от медийната и технологичната индустрия в Data Intelligence Awards на Publicis Groupe, както и първо място за иновация в PR от BAPRA Bright Awards. 

    Максим Бехар, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group
    Случиха се една цяла поредица от хубави неща през тази година. Световното издание PR Week обяви скромната ми персона за най-добър PR професионалист в Европа. За втори път в рамките на три години! Компанията ми M3 Communications Group, Inc. направи прекрасни проекти, от които нашите клиенти бяха все по-щастливи, взех си всички изпити от докторантурата ми в Софийския университет. Компанията Commetric ме класира в Топ 50 на световните PR инфуенсъри в Twitter, тръгнаха първите чартърни полети в историята между България и Сейшели... Ами по-скоро може да не ми стигне мястото, за да изброя всичко, просто искам 2022 да е била по-лоша от 2023, а пък 2024 да е много по-хубава от предишната. Защото успехите са преходни, докато професионализмът остава.

    Ива Христова, професор, доктор на медицинските науки с 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
    Трудно ми е да отгранича най-хубавото сред многото хубави неща, които ми се случиха през годината. Сред най-щастливите моменти ми бяха общуването с децата и 3-годишния ми внук, многобройните признания в работата и излетите през уикендите с приятели в красивите ни планини. Много настроение, усмивки и релакс ми донесоха тези моменти. Благодарна съм дълбоко на съдбата за всеки един такъв момент и за възможността да съм тук и сега.

    Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communication
    Стратегията ми за професионално и личностно развитие се осъществява благодарение на мъдрост и дисциплина.

     



    Ана Пройкова, професор по атомна и молекулярна физика, доктор на физическите науки, доктор по ядрена физика и преподавател във Физически факултет и във Факултетa по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, председател на Националния съвет по нанотехнологии, ръководител на лаборатория по високопроизводителни изчисления в „София Тех Парк“ и една от основателките на Българския център на жените в технологиите
    В семеен план - на 30.11.2022 се роди внукът Андриан, вторият син на по-малкият ни син, с когото внуците (все момчета) в нашето семейство станаха 4 и могат да направят отбор по спортен бридж.
    В професионален план – широко медийно отразяване на научните ми успехи, които станаха известни в България, след като „Форбс“, Ню Йорк ме включи в международния списък 50 над 50, т.е. 50 жени над 50 годишна възраст с професионално въздействие върху обществото в различни области на науката, изкуствата, политиката, икономиката. Включена съм в списъка като математик-физик – съответства на дисертацията ми за доктор на физическите науки в областта на теоретичната и математическата физика.

    Д-р Максимилиан Гюнтер, Европейска космическа агенция (ESA)
    Бях развълнуван и за мен е чест, че получих доверието на моето ръководство в ESA и да започна нова позиция като нов учен по проекта Exoplanet на ESA, като първата ми задача беше мисията CHEOPS. CHEOPS е първата и единствена космическа мисия, посветена на характеризирането на известни екзопланети. Той последователно разширява границите на тази област на науката от стартирането си през декември 2019 г., разкривайки мистериите на все по-малки, все по-умерени светове около други звезди. С това CHEOPS осигурява уникална и решаваща стъпка към доставянето на основните цели на мисиите на НАСА/ЕСА/CSA JWST и ЕКА Ариел, които ще надникнат дълбоко в атмосферата на тези извънземни светове.

    Никола К. Касабов е професор в Технологичния университет в Окланд, Нова Зеландия, и университета в Ълстър, Великобритания, академик на Кралската академия на науките на Нова Зеландия и номиниран за Кралската академия на науките на Великобритания. Той е основател на Института по знания KEDRI в Нова Зеландия и е Life Fellow of IEEE
    1. Да прекарам Коледа и Нова година със семейството си – жена ми Диана, дъщерите ми Капка и Ася, внуците Касим и Зорина и зет ми Тим.
    2. Беше прекрасно също, че можах да прекарам време с брат ми Иван в София и Павликени, където също се срещнах с ученици и учители в моето училище „Бачо Киро“, което спонсорирам. С брат ми открихме паметната плоча на нашия предшественик Иванаки Йонков от село Старо Стефаново, обесен като един от водачите на Велчовата завера през 1840 г. Беше много вълнуващо.

    Д-р Стивън Голдфарб е физик от университета в Мелбърн, който работи върху експеримента ATLAS в ЦЕРН
    Излизането на човечеството от пандемията Covid-19 (стискам палци) беше важно за мен в личен план. Преди всичко съм благодарен, че собственото ми семейство и приятели го преодоляха в добра форма. Това не беше така за милиони хора по света и аз съм натъжен от това, но също така осъзнавам нашия собствен късмет.
    В момента съм в последната си година като председател на International Particle Physics Outreach Group (IPPOG). Нашата група е международно сътрудничество на изследователи, комуникационни и образователни специалисти, посветени на обучението на студенти и ангажиране на обществеността по целия свят. Ние се стремим да вдъхнем признателност за фундаменталните изследвания и да задълбочим разбирането на научния процес на възможно най-широка и разнообразна аудитория.
    Планирах да прекарам последния си 3-годишен мандат в пътувания по света, разширявайки обхвата и членството ни. Пандемията драстично ограничи тези пътувания, но напоследък се възползвам от новооткритата свобода. Всъщност моите пътувания ме доведоха до 5 континента само тази година и напредъкът беше важен. Съвсем наскоро, през ноември, подписахме Мексико като наш най-нов член и една седмица по-късно се срещнах с физици в Колумбия, излагайки аргументите за тяхното евентуално членство.
    На лично ниво това означава, че съм имал възможността да се срещна с изследователи, студенти и обществеността на много прекрасни места. От Никозия до Катманду, Болоня до Ню Йорк, Прага до Кейптаун, Вилнюс до Мексико Сити, София до Богота, това беше невероятно и прекрасно пътуване. Завинаги ще ценя хората, които срещнах, и дискусиите, които проведохме, споделяйки любовта си към храната, напитките, смеха и науката, може би най-обединяващите човешки фактори от всички.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 10 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам