петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6241 прочитания

    Как започнах моята първа работа: Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

    Това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение, казва Десислава
    31 май 2022, 15:02 a+ a- a

    Десислава Джахова-Игнатова - специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка” в Райфайзенбанк. Снимка: Райфайзенбанк 

    Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

    Запознайте се с Десислава Джахова-Игнатова, която стартира своята първа работа в Райфайзенбанк през 2018 г. В момента Деси е специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка”. Завършила е бакалавър „Публична администрация“ и магистратура „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси“ в Софийския университет.

    Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
    Първата ми работа открих в стажантската програма на Райфайзенбанк. Бях започнала магистратурата си в сферата на човешките ресурси и исках да придобия опит. За мен на онзи етап беше важно да открия голяма международна компания, която да е доказана на пазара и която да ми даде възможност да се развивам. 

    Разглеждах стажантските позиции на няколко големи банки в България, като това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение. 

    Получих обаждане още на следващия ден след като кандидатствах и проведохме кратко телефонно интервю. Разговорът беше много приятелски, което ме спечели. Организирахме и последваща среща на живо, като нещата се случваха наистина бързо!

    След изтичането на стажа, който беше 6 месеца, ми предложиха позицията „младши специалист“, а след още 9 месеца ме повишиха в „специалист“. Радвам се, че ръководителите ми оцениха моите усилията и желанието ми да се развивам в областта на човешките ресурси, в частност – подбора на кандидати за работа.

    „Помня, че с пари от първата си заплата си купих хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.“ Снимка: Райфайзенбанк

    Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
    Бях разгледала подробно сайта на банката и се бях запознала с основната информация. Към онзи момент нямах много опит в интервютата, но знаех какво търся и бях себе си по време на целия процес по подбор.

    Спомням си, че имах няколко срещи, като всички хора, с които разговарях, бяха много приятни и позитивни, и същевременно демонстрираха сериозно и професионално отношение.

    Какво знаеше за компанията преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
    Знаех информацията, която открих в публичното пространство. Нямах познати, които да работят в Райфайзенбанк, но още след първото ми интервю придобих много впечатления, които се затвърдиха, след като започнах работа.

    Направи ми впечатление, че колегите, с които започнах да общувам, бяха наистина позитивни и щастливи хора. Това много ми допадна, може би защото аз самата виждам себе си по този начин. Това, което много ми хареса, е, че срещах много млади хора, които работят в организацията и това ми даде сигнал, че банката дава възможност за кариерно развитие на младите.

    Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
    Не търсих много дълго време работа, може би около месец. Тогава нямаше много възможности за стаж в сферата на човешките ресурси, но се радвам, че ме потърсиха от всички места, на които кандидатствах.

    Най-голямото предизвикателство в началото, разбира се, беше придобиването на работни навици, но бързо успях да се справя с това. Със сигурност в началото голямата структура на банката беше предизвикателство за мен, многото отдели и дейности като цяло. Това, което много ми помагаше тези първоначални месеци в Райфайзенбанк, беше менторската програма – през целия стаж имах ментор, който ме подпомагаше в процеса и с негова помощ, и с тази на останалите колеги, разбира се, успях да се справя с поставените ми задачи.

    Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
    Ключово за мен беше образованието и самата репутация на училището и университета, в които съм учила. Начинът, по който бях написала автобиографията си, със сигурност е изиграл своята положителна роля – това реално беше визитната ми картичка пред компанията, за която кандидатствам. Другият ключов момент в процеса смятам, че беше цялостното ми представяне по време на събеседванията. Определено заложих на това да бъда искрена в отговорите, които давам и да бъда себе си. 

    Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
    Това, което със сигурност помня, че си купих, беше хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие, е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Райфайзенбанк (България) ЕАД в JOBS.bg 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 17 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 1 час
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България