сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6714 прочитания

  Как започнах моята първа работа: Десислава Джахова-Игнатова, Райфайзенбанк

  Това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение, казва Десислава
  31 май 2022, 15:02 a+ a- a

  Десислава Джахова-Игнатова - специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка” в Райфайзенбанк. Снимка: Райфайзенбанк 

  Стартирането на първа работа е предизвикателство за всеки млад човек. Като всяко ново начало, и това идва с много неизвестни. В новата рубрика на Economy.bg „Как стартирах моята първа работа“ млади професионалисти от водещи компании в различни сектори в България разказват за началото на кариерата си, предизвикателствата, с които са се сблъскали, и какво според тях е било ключово в процеса, за да достигнат до интервю и да получат оферта за започване на работа.  

  Запознайте се с Десислава Джахова-Игнатова, която стартира своята първа работа в Райфайзенбанк през 2018 г. В момента Деси е специалист в сектор „Привличане на таланти и работодателска марка”. Завършила е бакалавър „Публична администрация“ и магистратура „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси“ в Софийския университет.

  Коя беше първата ти работа и как започна в компанията? 
  Първата ми работа открих в стажантската програма на Райфайзенбанк. Бях започнала магистратурата си в сферата на човешките ресурси и исках да придобия опит. За мен на онзи етап беше важно да открия голяма международна компания, която да е доказана на пазара и която да ми даде възможност да се развивам. 

  Разглеждах стажантските позиции на няколко големи банки в България, като това, което ме спечели и ме накара да започна в Райфайзенбанк, беше бързата реакция на служителите в процеса по подбор и личното отношение. 

  Получих обаждане още на следващия ден след като кандидатствах и проведохме кратко телефонно интервю. Разговорът беше много приятелски, което ме спечели. Организирахме и последваща среща на живо, като нещата се случваха наистина бързо!

  След изтичането на стажа, който беше 6 месеца, ми предложиха позицията „младши специалист“, а след още 9 месеца ме повишиха в „специалист“. Радвам се, че ръководителите ми оцениха моите усилията и желанието ми да се развивам в областта на човешките ресурси, в частност – подбора на кандидати за работа.

  „Помня, че с пари от първата си заплата си купих хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.“ Снимка: Райфайзенбанк

  Как се подготви за интервюто и какво помниш от него?
  Бях разгледала подробно сайта на банката и се бях запознала с основната информация. Към онзи момент нямах много опит в интервютата, но знаех какво търся и бях себе си по време на целия процес по подбор.

  Спомням си, че имах няколко срещи, като всички хора, с които разговарях, бяха много приятни и позитивни, и същевременно демонстрираха сериозно и професионално отношение.

  Какво знаеше за компанията преди да започнеш? И какво те изненада, когато реално започна да работиш в компанията?
  Знаех информацията, която открих в публичното пространство. Нямах познати, които да работят в Райфайзенбанк, но още след първото ми интервю придобих много впечатления, които се затвърдиха, след като започнах работа.

  Направи ми впечатление, че колегите, с които започнах да общувам, бяха наистина позитивни и щастливи хора. Това много ми допадна, може би защото аз самата виждам себе си по този начин. Това, което много ми хареса, е, че срещах много млади хора, които работят в организацията и това ми даде сигнал, че банката дава възможност за кариерно развитие на младите.

  Колко време отне процесът по търсене до започване на работа и кое беше най-голямото предизвикателство? Как се справи и някой помогна ли ти?
  Не търсих много дълго време работа, може би около месец. Тогава нямаше много възможности за стаж в сферата на човешките ресурси, но се радвам, че ме потърсиха от всички места, на които кандидатствах.

  Най-голямото предизвикателство в началото, разбира се, беше придобиването на работни навици, но бързо успях да се справя с това. Със сигурност в началото голямата структура на банката беше предизвикателство за мен, многото отдели и дейности като цяло. Това, което много ми помагаше тези първоначални месеци в Райфайзенбанк, беше менторската програма – през целия стаж имах ментор, който ме подпомагаше в процеса и с негова помощ, и с тази на останалите колеги, разбира се, успях да се справя с поставените ми задачи.

  Какво смяташ, че беше ключово в целия процес, за да стигнеш до интервю и да ти предложат да започнеш в компанията?
  Ключово за мен беше образованието и самата репутация на училището и университета, в които съм учила. Начинът, по който бях написала автобиографията си, със сигурност е изиграл своята положителна роля – това реално беше визитната ми картичка пред компанията, за която кандидатствам. Другият ключов момент в процеса смятам, че беше цялостното ми представяне по време на събеседванията. Определено заложих на това да бъда искрена в отговорите, които давам и да бъда себе си. 

  Ако искаш, сподели с нас какво направи с първата си заплата.
  Това, което със сигурност помня, че си купих, беше хляб. Ще попитате защо точно хляб? От баба си знам, че според старо поверие, е задължително с първите спечелени с труд пари да си купиш хляб, като символ на най-важното – храната, за която всеки човек трябва да се погрижи.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Райфайзенбанк (България) ЕАД в JOBS.bg 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество