сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2340 прочитания

  Кои са професиите на бъдещето според родителите и как избират университет?

  Kъде се разминават схващанията на родители и работодатели, показват две проучвания на BluePoint по поръчка на ARC Academy
  25 май 2022, 13:29 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Професиите, свързани с ИТ сферата са на първо място като переспективност и желание за развитие, според родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас. Близо 61% от всички посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област. Спонтанно, все още традиционните професии като лекари и адвокати излизат на водещите места в професиите на бъдещето, но се нареждат след ИТ и инженерните специалности. Това показват данните от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint, проведено сред 410 родители на ученици, и изготвено по поръчка на ARC Academy. 

  ARC Academy отваря врати през 2019 година с целта да помогне на млади таланти да извървят своя път към мечтаната работа в гейм и развлекателната сфера. Учебните програми по Game Dev (Game Design, 3D Art и Concept Art) са изключително практически насочени и отговарят на стандартите на работа в креативните индустрии. 85% от завършилите студенти на ARC вече са намерили своето място в дигиталната развлекателна индустрия, което е доказателство, че Академията върви в правилната посока и усилията дават резултат. От октомври 2022 в ARC стартират и новите две програми по VFX & Animation и Computer Science.

  Близо 90% от родителите декларират, че на този етап децата им ще продължат своето обучение в университет, като България се посочва като основно място за това от ¾ от анкетираните.

  Данните от проучването показват, че важни фактори за избора на учебно заведение са:
  • Интересите на детето. Въпреки това, около 70% са напълно/по-скоро съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие;
  • Възможността да си намерят работа след това;
  • Талантите на детето;
  • Възможността за добро заплащане.

  Все още битува схващането сред родителите, че е важно детето да учи в университет, известен не само като име (63,6%), но и като цяло да има висше образование (70% от всички).

  Не на същото мнение са работодателите. Според паралелно проучване на BluePoint, проведено сред водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше образование е без значение, важни са знанията и уменията на потенциалните служители. Едновременно с това те признават, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри е основното предизвикателство пред развитието на компаниите им в България. Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва кино индустрията и спорта. Между 2020 и 2026 г. оборотът ѝ ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара. 

  Този възходящ тренд потвърждават и данните на проучването сред родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10,6% от тях декларират, че никой в тяхното домакинство не играе игри. Паралелно с това обаче, родителите признават, че не са добре запознати с разработванета на софтуер за гейминг индустрията. Само 12% декларират добро ниво на информираност по темата. Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иноватина, с добро заплащане, затова и 80% от родителите споделят, че биха насърчили детето си да се развива в тази посока, ако то има интерес.

  „Гейминг индустрията и в частност разработването на т.нар. развлекателен софтуер определено е сред най-переспективните професии на бъдещето. Тя съчетава в себе си едновременно развитието на креативното мислене и умело боравене с последните технологични постижения. Това беше и причината през 2019 г. да създадем ARC Academy - първата по рода си мултидисциплинарна творческа академия, в която преподаватели са изцяло хора от бизнеса. Така ние гарантираме на нашите студенти, че с придобитите при нас знания през 2-годишното си обучение, получат бърз шанс за кариера в гейминг индустрията в българските студиа, които са на изключително високо световно ниво.“, коментира Милин Джалалиев, съостовател на ARC Academy.

  Данните от проучването бяха дискутирани в онлайн дискусията „Как да помогнем на децата да открият своята креативна и технологична професия на бъдещето?“. Своите гледни точки по темата споделиха: журналистът Евелина Павлова, Милин Джалалиев, съостновател на ARC Academy, Юлиан Добрев, управител на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint, Танко Шокеров, Студио Мениджър на Gameloft България, Асен Александров, директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ и Таня Точева, адвокат и родител на студент в ARC Academy. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 4 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 21 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 22 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 23 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 1 ден
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион