петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6510 прочитания

    ИТ лидерите в България: Благовеста Пугьова, Childish

    Основателката на софтуерната компания Childish и на фондация „Подарете книга“ разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    19 май 2022, 14:20 a+ a- a

    Благовеста Пугьова - CEO на Childish. Снимка: Личен архив

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

    Благовеста Пугьова е CEO на софтуерната компания Childish. Тя е мениджър с опит в различни индустрии и основател на една от най-големите ни доброволчески организации – фондация „Подарете книга“, която работи с над 500 деца в цялата страна. Заради тази инициатива Благовеста печели различни отличия като грамота „Човек на годината“ на БХК, включена е и в селекцията „40 до 40“ на „Дарик радио“ и „30 под 30“ на Forbes. 

    В опитите си да слее интересите и уменията си в бизнеса с активността и борбеността, която влага в  доброволчеството и децата, тя основава компанията Childish, която е 50% собственост на фондация „Подарете книга“. Тази на пръв поглед нетипична и иновативна структура за България, се превръща в бързорастяща компания с международни клиенти и фокус в ключови технологии като Data science и Machine learning и не на последно място – екип от програмисти и инженери, които заедно работят за кауза, докато програмират.

    Вижте какво сподели Благовеста пред Economy.bg.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Завършила съм Математическа гимназия в Благоевград, след това учих финанси в УНСС и магистратура по право и счетоводство в London School of Economics.

    Математиката, изненадващо за мен, се оказа най-важното от образованието ми. Като ученичка често си задавах въпроса защо въобще учим интеграли, чертаем допълнителни построения и вектори, когато никога няма да ни се наложи да ги ползваме на практика. Сега с увереност твърдя, че наученото по математика използвам всеки ден, а именно умението да решавам задачи или проблеми, ако тръгнем от английската дума. И не само да решавам задачи и проблеми, но и това да ми носи удоволствие така, както обичах трудните уравнения. 

    „Един от въпросите, които съм си задавала във всяка позиция и продължавам да се питам често, е: „Лесно ли ти е? Лесно. Е, значи можеш още.“ Снимка: Личен архив

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Математическо :) Светът се променя толкова бързо, че единственото важно умение е умението да се справяме с тази промяна.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше редактор в телевизионно предаване на социална тематика. Наивно мислех, че ще спася света, ако помогна проблемите на едни хора да достигнат до други, които биха им помогнали. Това е до някъде прехвърляне на отговорност – аз ще ви покажа какво се случва с Иван, но вие му помогнете, аз нямам време. И никой не помагаше на Иван. Разбрах, че това не е моят начин, математическата ми природа искаше да намери решението. Там някъде смених кариерната посока и започнах и с „Подарете книга“.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Всяка една работа, в която си отдаден и работиш с хъс, оставя спомени, защото остава и нещо научено. Полагането на усилия и поемането на отговорности помага да учиш по-бързо. Един от въпросите, които съм си задавала във всяка позиция и продължавам да се питам често, е: „Лесно ли ти е? Лесно. Е, значи можеш още.“ 

    Как започнахте в настоящата компания?
    От създаването на „Подарете книга“ през 2010 до основаването на Childish винаги съм имала твърдото убеждение, че трябва да продължавам кариерата си в корпоративния свят и като основател на доброволческа организация самата аз да остана доброволец. С какви очи бих вдъхновявала хиляди хора да подаряват времето си за една моя щура идея, ако аз самата върша това като работа и не съм в техните обувки. С годините това убеждение се превърна в раздвоение. Натоварването и в двете започна да ми тежи и да чувствам, че губя фокус. Създаването на Childish разреши този проблем и събра фокуса – фондация „Подарете книга“ притежава половината от дяловете на компанията.

    Част от екипа на Childish. Снимка: Личен архив

    В тази структура и аз, и всички наши колеги  с труда си да създаваме стойност и ресурс, които няма да се превърнат просто в пари за харчене, а ще бъдат ресурс за каузата на „Подарете книга“ – каузата на стотици деца без родителска грижа в цялата страна. 

    Това е модел, който често предизвиква учудване и не е достатъчно разпространен в България – foundation-owned enterprises. Радвам се, че ние успяваме да допринесем за разпространяването му и все повече компании или фондации идват при нас, за да им споделим опита си.

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Управител съм на компанията и като такъв се опитвам да намеря баланса между оперативното управление и управление на растежа, който имаме в момента. Един от важните уроци, които съм научила в годините, е, че за да ръководиш добре, трябва да си освобождаваш поне 40% от времето и енергията си за стратегически задачи – възможности, които още не са се случили. Все още не успявам да постигна тази пропорция, но се опитвам.

    Какво Ви мотивира?
    Именно отговорността към „Подарете книга“ е един от най-големите мотиватори. В първата година от основаването на Childish имаше моменти, в които съм си мислила да се откажа и тогава ми стигаше да си кажа: „Обещала си за това на фондацията, не можеш“. Сега когато бизнесът вече е стабилен и расте, идват моменти на изтощение, които щяха да ме смачкат, ако ми се случваха в ролята на служител в корпорация, която просто генерира печалби за някой друг. С фондацията е друго – стига ми да се подсетя за история на някое от децата на „Подарете книга“ и цялото изтощение се преобръща в нова енергия.

    Част от децата на „Подарете книга“. Снимка: Личен архив

    С какво не бихте направили компромис?
    С човещината. Преди всичко сме хора, и след това сме служители, съдружници, колеги, които работят за един бизнес. 

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Търсим хора, които да споделят нашите ценности – честност, доброта, справедливост, отговорност. Основен принцип, в който вярваме, е, че парите не са всичко и споделянето на резултатите от труда ни с фондацията го доказва.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Умението да взема решения. Не е задължително да бъде бързо или безразсъдно, но решения трябва да се вземат, за да продължава да се развива бизнесът. Бизнес, който не се развива, изостава, поне в ИТ сектора.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
    Предизвикателство беше да намеря професията и мястото, което да отговаря на всичките ми очаквания – да предизвиква уменията ми, но и да помага на обществото. Наложи се сама да го създам, но сега не съжалявам.

    В офиса на Childish. Снимка: Личен архив

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Ако го знаех, може би никога нямаше да стигна дотук. Има един разказ на Борхес за племе от хора, които живеели вечно и така знаели всичко, но те не правели нищо и не говорели, защото вече нямало смисъл. Понякога е по-важно да учиш, отколкото да знаеш.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Толкова бързо, че в един момент всяка индустрия ще бъде ИТ.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Чайлдиш ООД в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

    Огнян Траянов, ТехноЛогика
    Ивайло Връбчев, Helecloud
    Вихрен Славчев, Мнемоника
    Стефан Стефанов, Progress
    Николай Николов, Mansion Bulgaria
    Калоян Петров, Smart IT
    Иван Дудин, Acronis
    Светослав Спасов, KPMG ITS
    Илия Николов, Devision
    Динко Манолов, Модис България
    Владимир Димитров, ITGix
    Недялко Миленков, Scalefocus
    Александър Кондов, News UK екип в Questers
    Мартин Антонов, AtScale
    Екатерина Недялкова, Experian България
    Костадин Йорданов, FITE
    Боян Шейтанов, Astea Solutions
    Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    Светлин Николаев, Progress
    Мохамед Соула, SEEBURGER
    Дарин Маджаров, „Уча.се“
    Стоян Дамов, Tick42
    Елеонора Георгиева, МенторМейт
    Драгомир Николов, VMware - CPBU
    Атанас Райков, Rakuten Viber
    Иван Александров, eBag
    Иван Петров, Paysafe
    Михаил Панайотов, TechPods
    Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк