събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7178 прочитания

    ИТ лидерите в България: Вихрен Славчев, Мнемоника

    Изпълнителният директор на технологичната компания разказва пред Economy.bg за пътя си досега
    13 май 2022, 15:37 a+ a- a

    Вихрен Славчев, изпълнителен директор на „Мнемоника“. Снимка: „Мнемоника“

    Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „ИТ лидерите на България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад? Вижте какво сподели Вихрен Славчев, изпълнителен директор на „Мнемоника“.

    Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
    Основното си образование получих в кварталното училище в Добрич (тогава Толбухин) и в него освен основни понятия за света получих първите уроци за дисциплина и отговорност чрез създаване на ценности и поставяне на задачи за дългите летни ваканции.

    Местната езикова гимназия бе една от най-правилните ми стъпки в образователния ми път. Там в продължение на 5 години изучавах с местни и чужди преподаватели английски и френски език и на практика доказах известната фраза, че езиците са „прозорец към света”. Възможностите, които се отварят след това пред човека, както и възприятията му за света  се променят революционно.

    Висше образование получих в Технически университет – Варна след бърз обрат на съдбата, тъй като дотогава винаги исках да служа в редовете на военновъздушните сили на Република България. Специалността „Автоматика и системи за управление” ми даде невероятно много задълбочени познания, част от които никога не съм използвал, но основното, което и досега съм запомнил и ме ръководи в живота, е, че човек трудно може да има цялото познание в себе си, но университетът те учи по какъв начин и на какви места може да го намериш.

    Междувременно, по препоръка на приятели, завърших и двугодишно обучение по финанси на предприятието в Икономически университет – Варна, което се оказа от особена важност за започването на самостоятелната ми бизнес дейност.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
    Със сигурност абсолютно същото, но просто бих учил по-старателно и бих искал да ми се показват повече примери от реалния живот. В допълнение щях да се възползвам от всяка възможност да пътувам и да се докосвам до чуждата бизнес култура и научни достижения. Смятам, че в това отношение Азия предоставя невероятни места за развитие и раждане на иновации.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като програмист на софтуер за склад и счетоводство и това бе първият ми реален досег с клиентски изисквания. Осъзнах колко важно е във всяка работна среда да има служители, които да могат да говорят едновременно езика на бизнеса и този на техниката. Страстта и темпераментът, с които се отнасям към живота, се оказаха също толкова полезни и в работно отношение.

    Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
    Нямам такава класификация, а и не бих искал да омаловажавам който и да е момент. Всяка една ситуация, в която съм поемал задача, за която не съм бил уверен как да изпълня или не е била в област, в която съм бил много подготвен и въпреки това съм изпълнявал и довеждал до успешен край, е била повратна. И до днес следвам този принцип, ако нещо е предизвикателство и трудно за изпълнение, то задължително те прави по-подготвен и се приближаваш с една стъпка повече към следващото ниво на професионализма.

    Как започнахте в „Мнемоника“?
    Като на шега, с много ентусиазъм, изследване на свободни пазарни ниши и доста четене за продукти и услуги, за които нямах и понятие. Но освен това се оказа, че от ключово значение за всяко ново начинание е екипът. При нас той се състоеше от уникална комбинация от техническа експертиза и освободено бизнес мислене. Както в повечето филми и книги, а и в примерите от реалния живот са необходими поне двама съратници – един, който може да говори, и друг, който може да сътвори това, което вече е обещано:)

    Какви са Вашите отговорности днес?
    Днес, колкото и странно да ми се струва, все повече работа с хора и аналогови възприятия, отколкото с машини. Разбира се, това не пречи на дигитализирането на процесите, това вече е неизбежно и необходимо.

    Основните ми отговорности са свързани с мотивирането на хора и създаването на стратегия.

    Какво Ви мотивира?
    Нищо не ме мотивира толкова силно, колкото фразата „това няма как да стане”. В този случай мобилизирам всичките си знания и възможности, за да реша проблема. И тъй като отново става въпрос за екип, една голяма част от времето използвам да мотивирам хората, с които работя.

    С какво не бихте направили компромис?
    С името си, един от първите бизнес уроци, които получих, бе от човек, който ми каза: „Както и да работиш с другите, винаги трябва след приключване на проекта да можете да се гледате в очите”.  Хората работят с хора независимо от размера на компаниите.

    Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
    Предимно млади и дейни хора, с чувство за отговорност и лоялност, всичко останало може да се научи. Натрупването на експертиза у човека понякога го прави уморен и ограничава желанието му за развитие. Комбинацията от младост, талант и опит е рядко срещана, но високо ценена в „Мнемоника“.

    Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
    Добрият ръководител трябва да е съчетание от познания в областта, в която ръководи, и способността за усет към хората. Това ще му даде предимството да не бъде заблуждаван в професионалната си област и ще може да дава съвети и насоки в най-трудните за решаване ситуации, а умението да не губи фокуса на аудиторията ще му помогне да дава тези наставления точно когато са необходими, и да предоставя жизненоважна мотивация. 

    Това е гаранция за създаване на авторитет, а в комбинация с обективна строгост ще се получи съвременният тип мениджър – знаещ и създаващ субординационни отношения без излишни официалности.

    Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
    Предизвикателствата винаги са били свързани с балансирането на личния и професионалния живот. Развитието на бизнеса опиянява и всеки нов успех води до желание за постигане на нещо ново, а това отдалечава много бързо от живота извън корпоративната дейност. Основният урок е, че едното не трябва да страда за сметка на другото, защото пропуснатите моменти и възможности не се компенсират. Всеки професионален успех трябва да има веднага аналог в лично отношение – време за време. Това е както модерното образование за децата – „30 минути на мобилното устройство трябва да отговарят на 30 минути четене на книга в същия ден“.

    Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
    Аз не съм с усещането, че знам твърде много или пък че това е достатъчно, винаги има какво още да науча. Не бих бързал толкова бързо да порасна и да вляза в корпоративния свят. Бих се срещал и разговарял с повече мъдри хора, но не бих пожертвал смелостта си и впускането в нови начинания.

    Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
    Бъдещето е на системите и автоматизацията, все повече дейности ще бъдат отнемани от човека и прехвърляни върху машини. За съжаление, този процес вече е започнал и основният показател за това е изчезването на познанието. Хората губят елементарни умения и знания и ги заменят с повърхностни действия върху устройства, които изпълняват всичко останало, което сме забравили. Замислете се, че имате калкулатор на телефона си и едва ли вече знаете как да разделите трицифрено на двуцифрено число.

    Компаниите, които се трансформират към уникални нови модели, които все още не подлежат на автоматизиране или създават системите за автоматизация, ще имат най-голямо бъдеще в ИТ индустрията не само в България, но и навсякъде.

    Дано не съм съвсем прав!

    По какви проекти работи Мнемоника в България вижте ТУК  

    Видео за компанията като работодател и свободните позиции вижте в профила на Мнемоника в Jobs.bg ТУК

     ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ лидерите в България: Стефан Стефанов, Progress
    ИТ лидерите в България: Николай Николов, Mansion Bulgaria

    ИТ лидерите в България: Калоян Петров, Smart IT
    ИТ лидерите в България: Иван Дудин, Acronis

    ИТ лидерите в България: Светослав Спасов, KPMG ITS

    ИТ лидерите в България: Илия Николов, Devision
    ИТ лидерите в България: Динко Манолов, Модис България
    ИТ лидерите в България: Владимир Димитров, ITGix
    ИТ лидерите в България: Недялко Миленков, Scalefocus
    ИТ лидерите в България: Александър Кондов, News UK екип в Questers
    ИТ лидерите в България: Мартин Антонов, AtScale
    ИТ лидерите в България: Екатерина Недялкова, Experian България
    ИТ лидерите в България: Костадин Йорданов, FITE
    ИТ лидерите в България: Боян Шейтанов, Astea Solutions
    ИТ лидерите в България: Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
    ИТ лидерите в България: Светлин Николаев, Progress
    ИТ лидерите в България: Мохамед Соула, SEEBURGER
    ИТ лидерите в България: Дарин Маджаров, „Уча.се“
    ИТ лидерите в България: Стоян Дамов, Tick42
    ИТ лидерите в България: Елеонора Георгиева, МенторМейт
    ИТ лидерите в България: Драгомир Николов, VMware - CPBU
    ИТ лидерите в България: Атанас Райков, Rakuten Viber
    ИТ лидерите в България: Иван Александров, eBag
    ИТ лидерите в България: Иван Петров, Paysafe
    ИТ лидерите в България: Михаил Панайотов, TechPods
    ИТ лидерите в България: Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство