сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3816 прочитания

  Вероятно 2021 ще е рекордна като растеж за сектора на изнесените услуги

  Илия Кръстев, председател на УС на АИБЕСТ, разказва за съвместната магистърска програма на асоциацията и СУ и развитието на сектора
  23 септември 2021, 15:40 a+ a- a

  За трета поредна година Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) и СУ „Св. Кл. Охридски“ ще реализират съвместна магистърска програма „Аутсорсинг проекти и компании“. Тя ще е двусеместриална, като формата на обучение е редовна. 

  Свързахме се с Илия Кръстев, председател на УС на АИБЕСТ, за да разкаже повече за програмата и възможностите, които тя създава.

  Какви дисциплини включва магистърската програма?
  Основният фокус на програмата е върху придобиването на ключови умения и компетентности за индустрията, развиване на уменията за критичното мислене, управление на проекти и комуникация. Считаме, че програмата всъщност дава един добър фундамент от знания за работещи икономически практики. Построена така, че да покрива максимално много области – от управление на хора през ефективната комуникация с клиентите, дигиталната трансформация на сектора ни, маркетингови и аналитични инструменти.

  Достатъчни ли са 2 семестъра за хора, които не са завършили икономическа специалност?
  Студентите, които нямат предишна икономическа специалност, минават през допълнителни факултативни дисциплини в областта на икономиката и финансите. 

  Кой ще преподава?
  В магистърската програма сме се постарали да съчетаем утвърдени академични преподаватели и професионалисти на високи позиции и със сериозен мениджърски опит от страна на компаниите в AIBEST. Точно това изтъкват завършилите магистърската програма студенти като нейно най-голямо предимство.

  Колко души ще бъдат приети в програмата?
  Надяваме се и сме си поставили за цел тази година в магистърската програма да бъдат приети поне 20 студенти. 

  Как ще става кандидатстването?
  Всички кандидати подават своите документи онлайн през системата на Стопански факултет в СУ. В момента тече третият етап на записване, с краен срок 24 септември. След това има събеседване с всеки кандидат. Като цялата информация по процеса на подбор е публикувана на сайта на СУ.

  На каква позиция може да работи човек, след като е придобил такава квалификация?
  Разбира се, това много зависи от компетенциите и уменията на конкретния човек, но идеята зад тази магистърска програма е да се даде добра основа от знания и умения на хора, които искат да се реализират в индустрията.

  Някои компании осигуряват стипендии за програмата, могат ли студентите да се надяват на стажове или предложение за работа след края на обучението?
  Част от компаниите , които осигуряват стипендии за студентите, планират да предложат евентуално стажове след приключване на обучението. Ние от АИБЕСТ сме в тясно сътрудничество с мениджмънта на програмата, следим развитието на студентите в нея и се стараем да откликнем на нуждата от стажове и потенциални предложения за работа към студентите.

  Има ли недостиг на кадри в индустрията на изнесените услуги и в какъв мащаб?
  Нашата индустрия продължава да расте въпреки пандемията. Това води и до устойчиво търсене на допълнителни хора за сектора ни. Средно индустрията ни генерира около 7-8 хиляди нови работни места годишно. Затова и намирането на подходящите хора винаги е било предизвикателство за сектора ни. Въпреки по-широкия пазар на труда за служители и работодатели заради дистанционната работа в момента недостиг на кадри има. Не липсват възможности за реализация на младите хора, но въпреки това липсва ясна стратегия как да ги задържим в България. Освен това вече говорим за глобален, а не локален или регионален пазар на труда. Новото поколение е готово във всеки един момент да се релокира там, където нещата се случват по начин, който отговаря на техните представи. Затова не трябва да се фокусираме само върху задържането на талантите в България, но и привличането на таланти от цял свят. 

  Как се отрази пандемията на сектора?
  Вероятно 2021 ще е рекордна като растеж за сектора. Бързата адаптация на компаниите в България към изцяло дистанционна работа им позволи да се възползват от възможностите на пазара за нови проекти и клиенти. Това в комбинация с тенденцията големите компании да търсят диверсификация на партньорите си и по-сигурни дестинации в сравнение с Азия, води до растеж на сектора на фона на други индустрии, където скоростта на развитие е намаляла. 

  Как ще изглежда индустрията след 5 години?
  Стремежът на сектора е да развиваме своя технологичен капацитет като основа на трансформациите в организациите. Това изисква инвестиции както в развойната дейност, така и в повишаването на квалификацията на служителите, както и привличането на таланти от глобалния пазар на труда. Ние сме сред индустриите, които са двигатели за развитието на иновациите в страната. Секторът на бизнес услугите и технологиите бележи двуцифрен ръст през последните години, като формираме около 5% от БВП. Сигурен съм, че след 5 години „индустрията на знанието“, както ние описваме нашия сектор, ще бъде още основен стълб в устойчивото развитие на българската икономика. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 11 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки