събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3816 прочитания

  София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г.

  Градът бе избран за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“
  03 септември 2021, 15:54 a+ a- a

  София получи титлата „Световна столица на спорта“ за 2024 г. Отличието се присъжда благодарение на мащабната и активна дейност, която развихме като европейска столица на спорта през последните години. София получи подкрепата на български спортисти и увлече хиляди софиянци в занимания със спортни дейности. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред медии в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, българският алпинист Дойчин Боянов, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

  Присъждането на титлата на българската столица обявиха от ACES Europe – Асоциация на европейските градове и столици на спорта. София е избрана за иновативността и добрите практики, въведени като „Европейска столица на спорта“. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена от ACES Europe в сътрудничество с ЮНЕСКО и Комисия по спорта на ЕП.

  През последните години София разви активна дейност в сферата на спорта с над 100 основни събития годишно. Столицата получи през 2014г. номинацията „Европейска столица на спорта 2018“ и благодарение на успешните си резултати бе удостоена с тази титла за постоянно.

  През 2021г. въпреки пандемията София е домакин на 10 световни и европейски първенства и турнири, а събитията в спортната ни годишна програма са 109, каза също столичният кмет. Само по програма „Ваканция“ в продължение на два месеца седмично се включиха между 900 и 1500 деца в различни спортни активности.

  Фандъкова благодари за подкрепата на българските спортисти, на лицата на столица на спорта през годините, които също застанаха зад тази инициатива и с примера си привличат много млади хора.

  Столична община инвестира в развитието на спорта за всички възрасти. Подкрепя със специално създадена програма спортните клубове и детско-юношеския спорт. Спортните клубове са местата, където се откриват и създават бъдещите шампиони, каза Фандъкова. Тази година са подкрепени 140 спортни клуба.

  Изпълнява се специална програма в планината Витоша заедно с Природен парк „Витоша“, като тази година Столична община инвестирани около 200 хил. лева.

  София увлече и 10 български града, които получиха престижния приз „Европейски град на спорта“, посочи Анатолий Илиев.

  Столичният кмет изрази увереност, че заедно отново ще успеем да се подготвим и представим достойно през 2024г. Кметът постави и задача на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ да проучи международния опит.

  Фондацията започва активна работа по програмата за 2024г. и се надяваме заедно със спортните клубове, с широката общественост да направим много добро представяне на нашия град, каза Елен Герджиков. Членовете на управителния съвет са общински съветници от всички политически сили от СОС. Пълна подкрепа дава СОС за работата на фондацията и това ще продължи и занапред, каза председателят на съвета и на фондацията, заяви също Елен Герджиков.

  Най-мащабните събития от годишната програма за спортни дейности през годината представи Дамян Диков. Предстои София Ърбан Зона Спорт, София Фит Фест международен фитнес и уелнес фестивал, както и планинско колоездене спускане HOME MOUNTAIN BIKE DOWNHILL CUP – Витоша. На 10 октомври ще се проведе и Wizz Air София Маратон 2021, където се очакват над 5000 участници.

  Анна Петракиева, директор на ПП „Витоша“, представи основните резултати от направеното по програмата за Витоша - възстановени са 11 чешми в планината, обновени са заслони на спирките по шосето към х. Алеко и на обръщателното ухо преди Щастливеца. Извършва се подновяването на туристическа и велосипедна маркировка на установени маршрути за планинско колоездене.

  Ежегодно се организират поне 20 събития в и около Витоша, за да може повече хора да бъдат сред природата и чистия въздух в планината. „София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първата на Витоша „Шейни зона“. Рехабилитирани бяха пътните артерии към Златни мостове, х. Момина скала, Игликина поляна, Ветровала и Офелиите. Осигурени са уреди за хора със специални потребности на местност Игликина поляна.

  Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който да представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата. Той представи направеното през последната година за създаване на по-добри условия за туристите в планината и любителите на планинското колоездене.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 9 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 14 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 14 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 16 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект