сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3551 прочитания

  Какво е да работиш в ИТ сектора през погледа на жените?

  Codecademy обобщава впечатленията на различни дами, избрали да се развиват в сферата
  28 юни 2021, 09:35 a+ a- a

  В днешно време в технологичния сектор има голямо разнообразие на служители и ръководители. Codecademy разглежда предизвикателствата, пред които са изправени жените в индустрията, като за целта търси мнението на различни специалисти в сектора. В интервюто участват софтуерният инженер Санам Агдаей от Codecademy,  Джулия Дейвид, бивш счетоводител и бъдещ SQL специалист в Autobooks, Кала Феуьт, инженер  DevOps в Codecademy, Мариел Франк, главен разработчик на учебната програма в сферата на Data Science, машинно обучение и обработка на речта, Шърли Лин, софтуерен инженер в Codecademy и бивш дизайнер на дрехи, Макензи Пател, счетоводител в Honeywell Aerospace, Софи Съмър, разработчик на учебното съдържание в Codecademy, фокусиращ се върху Data Science, и Нигар Вахид, младши инженер по машинно обучение и основател на Elara Tech.

  Как технологичната индустрия се е променила за жените от старта на кариерата им до момента?

  Санам, която работи в индустрията от 6 години, споделя, че във всяка една от ролите ѝ през годините е забелязала навлизането на все повече жени. Според нея технологичният сектор е станал по-отворен към хора от различен пол и с различен произход. Това е улеснило развитието на кариерата на мнозина, които допреди бяха отхвърлени от определени среди само заради пола си. Санам разказва, че големият достъп до учебни материали и все по-малката нужда от висше образование в областта са помогнали за по-голям баланс на работната ръка в големи технологични компании. Според нея живеем във времена, в които хората са все по-отворени към новости и по-наясно, че могат да имат открити или неосъзнати предразсъдъци.

  Кала е в индустрията от 8 години и разкрива, че все повече младежи израстват с нагласата, че е нормално жени да работят в технологичния сектор, а все повече от ветераните осъзнават проблемите, причинени от обстановката, в която са израсли. Кала допълва, че във всяка една от компаниите, в която е работила през последните 8 години, е имало някакъв вид обучителна програма, която адресира микриагресията към жени в сектора.

  Мариел работи в технологична среда от близо 4 години. Тя започва технологичната си кариера в момент, в който все повече жени предприемат подобни кариерни промени. Според нея в последните 4 години все повече жени са били назначени на ръководни постове в технологични компании.

  Откъде черпят вдъхновение жените в технологичната индустрия?

  Кала твърди, че повечето жени, от които черпи вдъхновение, са от заобикалящата я обстановка, като мениджъри и заинтересовани лица в проекти. Работата с тях е помогнала на Кала да ги опознае по-добре.

  Шърли споделя подобна история и твърди, че най-важно е да има жена в ръководния екип, от която да се учи и да придобие повече опит. Това е изключително важно в начален стадий на развитие на кариерата, когато има много новости и много неизвестни.

  На въпроса къде могат да бъдат открити идоли, Санам отговаря, че през 2015 се е присъединила към Women Who Code DC. Групата ѝ е помогнала да научи, че има много други жени точно като нея, които се присъединяват към технологичната индустрия на по-късен етап от живота си.

  По това време Санам е смятала, че изостава, защото няма висше образование в сферата на софтуерното инженерство или стаж в технологична компания. Въпреки това присъединяването към група с жени в същото положение ѝ е помогнало да осъзнае, че не е сама.

  Софи е поела по друг път – вземайки уроци по програмиране и записвайки се в университет да учи по специалността. Решението ѝ е било мотивирано от желанието да научи повече за програмирането и обучаването на ученици. В курса ѝ е имало много жени, заедно с които е извървяла трудния път по промяна на кариерните си планове.

  Според нея е важно всяка жена, поемаща по този път, да открие занимания, които представляват интерес и където могат да срещнат други хора в същата позиция.

  Софи се е включила и в групата R-Ladies, чрез която е срещнала други жени, развили успешна кариера в технологичния сектор.

  Според Мариел групата The CodeNewbie е помогнала за навлизането ѝ в индустрията. Групата е основана от Сарън Итбатек, която Мариел смята за феноменална и идол за жена, реализирала кариерата си в технологичната индустрия.

  За Макензи групата SheFi е допринесла за търсенето на вдъхновение за развитие на кариера в сферата на криптовалутите. Ръководителят на SheFi Маги Лов е идолът на Макензи. 

  Кала е потърсила вдъхновение в Discord на Codecademy, където е създала нови контакти и получила помощ от жени, работещи в технологичния сектор.

  Какъв съвет биха дали на дамите, които искат да развият кариера в технологичния сектор?

  Юлия смята, че мнозина се затрудняват да преценят откъде да започнат с технологичната си кариера. Според нея първата стъпка е осъзнаването на интересите, които могат да се превърнат в кариера. Интернет предлага множество възможности за придобиване на нови познания, но участието в групи, сбирки за писане на код и други занимания, които позволяват създаването на контакти, са от значение.

  Според Нигар един от основните въпроси не е дали една жена е добър програмист, а какво може да постигне с уменията си за програмиране.

  Мариел разкрива, че преминаването към карира в технологичния сектор не означава напълното загърбване на предходен опит и познания. Най-добрият начин за смяна на кариерните възгледи според нея е избиране на професия, която съчетава предишен опит с нови интереси и умения.

  Макензи разкрива, че започването на работа в технологичния сектор не изисква познания по уеб или софтуерна разработка. Според нея един специалист може да изпълнява нетехнически задачи, докато работи в технологична компания.

  В технологичния сектор има голям брой възможности за развитие и голямо търсене на работна ръка, споделя Шърли. Това повишава шансовете за кариерно развитие на жени, които искат да работят в сферата на новите технологии.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество