петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2117 прочитания

  28 учебни компании и студентски стартъпи достигнаха финала на „Изгряващи звезди“ тази година

  В най-мащабната предприемаческа програма в страната, организирана от JA България, се ангажираха над 1000 ученика от 80 гимназии
  31 май 2021, 15:04 a+ a- a

  Преакселератор Beyond

  „Изгряващи звезди” е най-голямото младежко стартъп събитие в България и се организира от JA България в продължение на над 20 години. На 3-ти юни от 11:00 часа всички желаещи да гледат на живо церемонията по награждаването в „Изгряващи звезди“ 2021 ще имат тази възможност на фейсбук страницата на JA България.

  13-ото издание на форума ще събере най-добрите ученически и студентски екипи, участвали през тази учебна година в програмите „Учебна компания” и преакселератора BEYOND. Вече е ясно кои са финалистите, които ще се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“ и „Най-добър студентски стартъп на България“ за участие на международния финал на JA Europe през месец юли. 

  „Успехът е процес, а не събитие. Вярвам, че предстоящият финал ще постави началото на един процес, който неминуемо ще донесе много на участниците в него. Свидетели сме на страхотни бизнес идеи, които имат голям потенциал. Участниците в програмата разбраха как функционира една истинска компания и за годините си вече знаят повече, отколкото нашето поколение знаеше за предприемачеството на времето. Това е и мисията на JA България - да ги научи навреме. Беше интересно да наблюдаваме как в процеса на работа отборите израстват и участниците стават истински екип. Смятаме, че колкото повече генерални репетиции имаме за живота, толкова по-добри ще сме после на „голямата сцена“. За поредна година участниците ни дадоха надежда и оптимизъм за бъдещето. Надявам се да сме помогнали на всички да открият своите силни страни и дадат шанс на мечтите си, и на този форум да излъчим ученическата компания и стартъп, които да представят страната ни на европейския финал.“, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

  Тази година екипът на JA България реши да предостави възможност и на публиката да участва в гласуването, като тя ще определи „Наградата на публиката“. Учебните компании са предизвикани да създадат свой рекламен клип, който ще бъде споделен за публично гласуване от 27 май до 1 юни във фейсбук страницата на JA България. Учебната компания спечелила най-много харесвания, ще бъде отличена с наградата. Миналата година, УК „Калиопа“ от Карлово успя да се пребори за приза на Европейското състезание, събирайки хиляди почитатели както от нашата страна, така и от цяла Европа.

  Сред официалните гости на заключителната церемония на „Изгряващи звезди 2021“, са поканени да участват еврокомисарят Мария Габриел и изпълнителният директор на европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт - Салваторе Нигро.

  „JA Europe достига до над 4,5 милиона деца и млади хора в 40 страни в Европа. Радвам се, че когато погледна към небето, аз се вглеждам не в падащите звезди, а в тези, които изгряват. JA България успява да им помогне в техния полет и да изгреят още по-ярко. Благодаря на целия екип в България за това.“ – казва с вълнение г-н Нигро.

  Тази година в „Учебна компания“ 2020-2021 се ангажираха над 1000 ученика от 80 гимназии от цялата страна. До полуфинал достигнаха 57 отбора, като 17 от тях преминаха напред към финалите на „Изгряващи звезди“ 2021.

  „Учебна компания“ (Company Program) е най-старата програма на JA Worldwide. Европейската комисия я определя като най-добрата практика в обучението по предприемачество, като тя намира все по-широко присъствие в различни европейски страни повече от 50 години. Благодарение на нея, хиляди млади хора от целия свят са направили първите си крачки в света на бизнеса, под егидата на организаторите на програмата и техните партньори - експерти в областта на предприемачеството. В България вече над 23 години, JA България изгражда бъдещото поколение активни предприемачи и надгражда с всяка изминала година.

  „Презентациите на учебните компании на полуфинала ме изненадаха приятно, а част от тях се отличиха с истинска предприемаческа мисъл. Имаше участници, които наистина имаха какво да покажат, и такива, които имат какво още да научат. Едно беше ясно, както винаги - губещи няма! Важна е смелостта на младите, които решиха да участват и да представят идеите си. Вярвам, че тази тяхна стъпка може да се окаже една от най-важните в живота им. Смятам, че трябва да има повече подобни събития, които учат децата ни не само да са възприемчиви, но и предприемчиви“, коментира Николай Тодоров - част от журито на полуфинала от програмата „Учебна компания“ 2020-2021.

  До финала на преакселератора Beyond достигат 11 стартъпа, след 7 месечен период на разработка. Финалистите в тазгодишното издание представиха проекти в три основни направления - медицина и здравеопазване, умни градове и екология и кръгова икономика. Един от членовете на журито на полуфиналния етап Demo Day - Павел Панайотов, маркетинг мениджър, сподели: „Винаги е вдъхновяващо да усетиш духа на младите хора, готови да променят света. Пътят на предприемачите е дълъг и труден, но удовлетворението да видиш реализацията на своите идеи е една сбъдната мечта. Пожелавам успех на екипите, като бих съдействал на всеки от тях, ако имат желание!“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 50 минути
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 час
  преди 2 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 21 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите