вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2053 прочитания

    Увлечени във възходите и паденията на живота си, нямаме време да съзрем това, което вече имаме

    Вижте посланието на един от най-популярните будистки учители към всички хора в търсене на щастие
    16 февруари 2021, 16:00 a+ a- a

    „Всичко, което търсим в този живот – цялото щастие, удовлетворение и спокойствие на ума, – е точно тук, в настоящия момент. Нашата собствена осъзнатост е сама по себе си изначално чиста и добра. Единственият проблем е, че ние сме толкова увлечени във възходите и паденията на живота си, че нямаме време да спрем и да забележим това, което вече имаме.“

    Това послание отправя популярният будистки учител Йонги Мингюр Ринпоче към всички човешки същества в търсене на щастиe.

    Ринпоче прекарва целия си живот в стремеж към осъзнатост като тибетски учител и абат в манастира „Тергар“ в Северна Индия. През юни 2011 година, без да уведоми никого от близките си, Мингюр Ринпоче поема на дългоочакван ритрийт – оттегляне не само от задълженията си като будистки учител в редица манастири, но и от целия си живот. Оставяйки всичко зад гърба си, с нищо друго освен монашеската си роба, два будистки текста и малко спестени пари, той предприема пътуване към нова мъдрост, която не би могъл да достигне в удобствата на манастира. 

    Съвсем скоро обаче той осъзнава, че въпреки дългото планиране не е успял да се  подготви за ежедневните ситуации, като купуване на пътнически билет, прекарване на часове в претъпкания, мръсен индийски влак или боравене с пари. Независимо от годините на медитативна практика и самоусъвършенстване той трябва отново да се изправи срещу тревожността, срамежливостта и своята „стара приятелка паниката“. Това обаче не сломява духа му, нито пък разколебава волята му – парите му бързо свършват и той започва живот на бездомник, разчитайки единствено на милостта на хората и природата. 

    Докато се опитва да привикне към новата си роля в обществото, Йонги Мингюр Ринпоче е покосен от инфекция и пътуването му претърпява драматичен обрат. Прекарвайки дни наред сам, болен, без храна и вода, без сили да потърси помощ, той плаща цената за така бленуваната осъзнатост.

    В своето близко до смъртта преживяване Йонги Мингюр Ринпоче има възможността да приложи наученото през дългите години на медитация и подготовка именно за този момент – преминаването отвъд. И разбира – край няма. Съществува единствено чиста осъзнатост, велика Пустота, която е във всичко, навсякъде около и вътре в нас. Нашата душа е безкрайна и безсмъртна – казва той, – а тялото ни е дадено за кратко с цел да научим уроците си в този физически свят, да го направим едно по-добро място и да се откъснем от колелото на живота, самсара, в което се въртим, докато не постигнем пълно вътрешно освобождение.  

    Колелото на живота е символ на цикличност, безкрайност и страдание. Въпреки това всеки миг предоставя възможност за пробуждане. Вкопчили сме се толкова здраво в собствената си идентичност и в представата за себе си, твърди Мингюр Ринпоче, че не осъзнаваме, че именно това ни държи в плен на безкрайното страдание. Възприемайки се в рамките на несъществуващи определения, ние слагаме окови на собственото си съзнание.

    Какво би станало, ако се откажем от представите си за света и започнем да го преживяваме такъв, какъвто е? Ако пристъпим отвъд границите, които сами сме начертали около собственото си Аз, и просто започнем да бъдем? Защо изпитваме страх от това да пуснем контрола? 

    Толкова много усилия отиват за създаването на място за приземяване, но хамстеровите колела на желанието и неудовлетворението продължават да се въртят. Очакванията са следвани по петите от разочарованието. И в повечето случаи това е съпроводено от насрещни обвинения. Вината може да е насочена към съпруга или съпругата, към шефа, към града или президента; след това смяната на партньора, на работата или къщата изглежда като перфектния начин за обновяване на живота, който е зациклил. Трудността тук е, че тази уж доброкачествена повтаряемост поддържа копнежа ни за свобода на слаб огън. А привидната нормалност на въртенето в колелото на хамстера кара хората да бягат от себе си. Изолирани, но прекалено уплашени да бъдат сами...

    В „Да обичаш света“, която излезе през февруари 2021 в България („Изток-Запад“), Ринпоче ни предлага безценните уроци от своето близко до смъртта преживяване. Нещо повече, той показва, че дилемите и проблемите на търсещия ум не са чужди дори на човек с богат духовен опит, като същевременно ни разкрива как можем да трансформираме страха от смъртта в живот, изпълнен с радост.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 19 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
    преди 22 часа
    Ocado Technology създава ново звено в България
    Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис