четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3934 прочитания

    Витлеемската звезда изгрява отново?

    Знамение ли е "сливането" между Юпитер и Сатурн на 21 декември?
    14 декември 2020, 14:49 a+ a- a

    Разположение на планетите Юпитер, Сатурн и някои от техните естествени спътници за 17:50 часа на 21 декември 2020. Това бихме видели с очите си през телескоп с увеличение около 150 пъти, посочват от Института по астрономия с НАО към БАН

    Веднага след залеза на Слънцето на 21 декември 2020  ще можем да наблюдаваме рядко небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще се сближат видимо на небето до такава степен, че нашето човешко око трудно би ги разделило като два отделни обекта, съобщват от Института по астрономия с НАО към БАН.

    Оттам отбелязват, че подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то е едно от най-големите. Ъгловото отстояние между тях ще бъде едва 6 дъгови минути или 0.1° (съизмеримо с ъгловото отстояние между Юпитер и неговите най-големи спътници). Последните почти толкова близки съединения на двете планети са били през 1623 и 1226.

    В действителност „сливането“ ще се случи само видимо за нас на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, обясняват от Института.

    На 21 декември 2020 Слънцето в София ще залезе в 16:56 и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо), допълват от Института. Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19:17 за София). 

    Компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяване на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава, отбелязват астрономите от БАН.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк