петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2361 прочитания

    На какви обезщетения имат право емигрантите, работещи в чужбина?

    В някои случаи легално работещите в чужбина българи губят стотици до хиляди евро годишно
    07 декември 2020, 12:05 a+ a- a

    Всички български граждани, работили в чужбина през последните пет години (от 2015 до 2020) имат право на различни видове обезщетения, ако са си плащали данъците, осигуровките и са си подали данъчната декларация. Проблемът е, че поради незнание или заради страхове и заблуди, повечето емигранти не търсят парите си и губят стотици до хиляди евро годишно, обясняват от RT Tax, една от най-големите компании за възстановяване на данъци в Европа. 

    Какви са тези обезщетения?
    За неизползван платен годишен отпуск, надвзети данъци, парична помощ за отглеждане на деца – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. 

    За какви суми става въпрос?
    Това е първото, което питат емигрантите щом разберат за обезщетенията. „€204-235 на месец. На толкова възлиза обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на €55-79, отново според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години получават до €685 на месец.“ Това споделя Росен Ковачев, ръководител за България на RT Tax.

    „Разбира се“, уточнява той, „точната сума зависи много от държавата, в която се намирате и от куп други фактори, какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са и др.“. 

    €11 000 е сумата, която RT Tax е възстановила на свой клиент с надвнесени данъци. Разбира се, има и случаи, в които хората получават само няколко десетки евро. 

    От кое обезщетение се възползват най-малко българите, работещи в чужбина?
    „От обезщетението за надвнесени данъци“, отговаря без колебание Росен Ковачев и уточнява: „в Германия то възлиза на €950. В Австрия, Великобритания, Холандия размерът му е сходен – съответно €804, €833 и €816. В Норвегия – €353, в Ирландия – €753. В Дания средната сума е до €1219.“

    Според него хората се притесняват да си търсят парите, защото са чули, че така няма да могат да работят отново в чужбина, че това ще им попречи да се пенсионират в чужбина и още куп небивалици. Истината е, че искането за възстановяване на надвнесени данъци е съвсем законно и по никакъв начин не ви пречи да работите отново в чужбина или да се пенсионирате там. 

    Кой може да кандидатства за възстановяване на надвнесени данъци?
    Всеки българин, който е работил легално в Германия, Австрия, Великобритания, Ирландия, Холандия, Дания, Норвегия, Испания, Италия, Франция през последните 4-5 години. Според изчисления на RT Tax само през 2019 година не са били възстановени обезщетения на стойност €3,2 милиона. 

    Всеки емигрант може да кандидатства сам за възстановяване на данъци пред чуждестранните институции. Проблемът е, че понякога изникват бюрократични и административни спънки, с които човек не може да се справи сами. Те могат да доведат до спиране на процедурата и така гражданинът не може да си получи парите. От RT Tax съветват всички желаещи да кандидатстват за възстановяване на суми да потърсят специалист – фирма, която се занимава именно с възстановяване на надвнесени данъци и всякакви други видове обезщетение за емигранти, работещи легално в чужбина. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам