петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11202 прочитания

    Защо Финландия се справя по-добре от всички в Европа с пандемията: разказ от първо лице

    Как скандинавската страна успя да удържи Covid-19 - българката Микаела Верспоор, медицинска сестра в болница в Хелзинки, пред Economy.bg
    27 ноември 2020, 16:02 a+ a- a

    Докато повечето държави в Европа налагат нови мерки за ограничаване на броя на заразените с COVID-19, което на места се посреща с протести, то в една скандинавска страна ситуацията е съвсем друга: броят на заразените намалява, а населението има доверие в стратегията на властите.
    Финландия се превърна в пример в Европа по справяне с ковид кризата. От началото на пандемията там са регистрирани общо над 23 хил. заразени с коронавирус и около 400 починали. Никъде другаде на Стария континент тези показатели не са толкова ниски.

    На какво се дължи успехът на Финландия, какви мерки са наложени в момента, от значение ли е, че хората в страната не са толкова социални, какво може България да научи от скандинавската страна – тези и други въпроси коментирахме с българката Микаела Верспоор.

    Микаела е медицинска сестра в интензивното отделение в университетска болница в Хелзинки, Финландия, където се лекуват и болни от коронавирус. Живее там от 30 години, когато се премества заедно с родителите си.

    Микаела, как Финландия се справя с коронавирус пандемията?
    Финландия според мен се справя добре засега. Статистиката показва, че тя е най-добре в Европа. В момента страната се подготвя за най-лошото. Така беше и през пролетта. Но тогава това не се случи. Така че те сега се надяват отново да могат да се справят добре със ситуацията. Хората вече са доста изморени и през последните няколко дни новозаразените са се увеличили. Общо досега случаите са 23 148. Около 300 е броят на новозаразените средно за денонощие. Смъртните случаи са общо около 400 от началото на пандемията – доста по-малко от нашата съседка Швеция например, където цифрите са много шокиращи.

    Страната е сочена от мнозина за пример в Европа. На какво според Вас се дължи успехът ѝ в овладяването на кризата?
    Тук се правят по 20 000 теста на ден и те са безплатни. Хората имат съвест и отговорност. Народът има доверие в правителството. Това, което властите казват, че трябва да се прави, хората обикновено го следват. Тук има координаторска група за коронавируса, която работи заедно с болниците и с правителството. Те казват какво е най-добре да се предприеме и хората вярват, че това наистина се прави за тяхно добро. Образованието във Финландия също има голямо значение. Страната се слави с една от най-добрите образователни системи в света. Хората са образовани, могат да мислят, знаят какво е правилно и какво – не.

    Какви ограничителни мерки са наложени в страната в момента?
    Засега няма забрани, има само препоръки. Препоръчително е да се носят маски и мнозинството от хората носят – в градски транспорт, в магазини, в обществени сгради. Навън по улиците и парковете – не, почти никой не носи. Затворени са театрите и оперите. Говореше се, че следващата седмица ще затворят басейните, библиотеките.

    Ресторанти, кафенета, молове все още отворени ли са?
    Засега те са отворени.

    Присъствено ли е обучението в университети и училища, или е онлайн?
    Децата ходят на училище. Мисля, че доста от университетите преминаха на онлайн обучение. Дискутираше се следващата седмица и учениците евентуално да премиенат към дистанционно обучение от вкъщи.

     

    Докато в много европейски страни има протести срещу мерките, скорошна анкета на Европарламента показа, че 23% от хората във Финландия твърдят, че животът им се е подобрил по време на локдауна през пролетта. Как си обяснявате това?
    Тук няма протести против маските или против мерките, каквито виждаме в други европейски страни. Правителството подпомага хората и бизнесите. Изплащат се помощи в различен размер според съответния случай. Тук социалната система е такава, че възрастните и безработните хора са добре обезщетени, за да имат нормален живот.
    Иначе ми е малко трудно да повярвам, че животът се е подобрил. Хората са уплашени и вече доста уморени от ситуацията.

    Доколко значение има фактът, че финландците са по-резервирана нация и не са толкова социални?
    По принцип финландците имат по-малко социални контакти. Те спортуват много, разхождат се в парка, тичат. Това не се е променило. Но не се събират така, както в България. Ние сме свикнали да се организираме вкъщи или навън на големи групи. Тук само в петък или събота излизат по барове и ресторанти. Повечето си седят вкъщи, работят. Мисля, че това оказва влияние за по-доброто справяне с кризата.

    Каква роля за сравнителния успех на Финландия има фактът, че страната е силно дигитализирана? Например при проследяването на контактни лица.
    Има приложение за коронавируса и почти всички финландци са го свалили. То следи къде има зарази, проследява и контактните лица, за да може да се предпазват хората.
    Иначе системата за дистанционно обучение, която се използва тук, работи много добре. Децата нямат никакви проблеми, имат си часове вкъщи през Zoom, изпращат си домашните. През пролетта онлайн обучението премина много добре. И в анкетата, която получиха, децата дадоха положителни отзиви. Така че и сега да преминат към дистанционно обучение, пак няма да има никакви пробеми.

    Как изглежда пандемията през Вашите очи? Вие работите в болница в Хелзинки, вкл. с ковид пациенти, нали така?
    Да, аз работя в университетската болница, която е една от най-големите в Хелзинки. Има интензивно отделение, приемаме спешни случаи.
    Пандемията е страшна и само човек, който работи в тази сфера може да види отблизо ужаса както за пациентите и близките им, така и за медицинските работници.
    Чрез тази пандемия може да се види колко работеща е здравната и социалната система на една страна.

    Болницата, в която Микаела работи

    Как се справя здравната система във Финландия според Вас?
    Засега се справя, но не знам, ако през декември ситуацията се влоши, какво ще стане. Имаме за пример около нас други страни, които не издържат, болниците са пълни, няма места.
    Нашата болница има няколко интензивни отделения. Някои от тях през пролетта бяха превърнати в изцяло ковид отделения. Откриха се нови легла. Например реанимацията, която е до нас, отстъпи една част от помещението, за да се сложат там другите спешни случаи. Имаше една изпразнена болница, която се пригоди само за ковид пациенти.

    Има ли достатъчно персонал?
    Засега има, но може да е и по-добре. Много медицински сестри не са доволни от условията, от заплатите, от това, че не са достатъчно оценени. Много от тях смятат, че ако си намерят по-добра работа, ще се махнат.

    А Вие?
    Аз много си харесвам работата, работното място, колегите. Засега нямам намерение да напускам.

    Какво бихте казали на хората, които не вярват в сериозността на пандемията и подценяват заболяването?
    За мен това показва непознаване на проблема. Показва, че хората може би не са достатъчно образовани. Смятам за много грешен този принцип, че трябва да им се случи и чак тогава да разберат за какво става дума. Преди това не могат, нямат я способността да преценят, да помислят. А чак когато им се случи, да повярват, когато е вече късно.

    Има ли и във Финландия много хора, които отричат, че съществува Covid-19?
    Понеже моят кръг е основно от медици, които работят в тази сфера, те са наясно. Имам приятели, които се занимават с друго, но са много интелигентни, и могат да преценят, че става дума за нещо сериозно. Нямам познати, които да отричат или да вярват в конспиративни теории. Но мисля, че и тук както навсякъде има хора, които не вярват и говорят за имами и конспирации. Смятам, че те не са голям процент.

    Следите ли ситуацията в България? Как оценявате реакцията на българските власти? Закъсняха ли според Вас с налагането на новите ограничителни мерки?
    Мисля, че през пролетта всичко вървеше много добре в България. Хората спазваха правилата. Но сега ми се струва, че положението е изпуснато. Получава се малко като ефекта на лавината, която тръгва и не може да бъде спряна. Изглежда ми малко късно сега тепърва да се налагат ограничения. Според мен ситуацията в България в момента е резултат от недоверието към властите.

    Пандемията показа колко остър е недостигът на медицински сестри у нас. Според скорошни данни по 1000 медицински сестри годишно напускат България. Вас какво Ви накара да се установите във Финландия? Откога сте там?
    Аз дойдох тук преди 30 години заедно с моите родители. Тогава не съм знаела, че ще стана медицинска сестра. Завърших тук гимназия и след това се дипломирах като сестра. Това, че в България напускат толкова много хора, го разбирам напълно.

    Можете ли да сравните двете здравни системи?
    Системите изобщо не могат да бъдат сравнявани. Разликата е огромна. Не става дума само за заплати, а за самото отношение, за условията.
    Много съм искала да се върна в България, да работя и да живея там, но най-вече условията и манталитета на хората са ме спирали. Много неща трябва да се променят. Няма го уважението към медиците, но и на хората един към друг. Трябва да има цялостна реформа на системата. Разбрах сега, че в „Пирогов“ се опитват да намерят 80 санитари за три пъти по-високи заплати и никой не иска да отиде. Това е ужасно, но и напълно разбираемо. Защото първо нямат условия, в които да работят нормално, заливат ги с пациенти, и нечовешко работно време. Чела съм по медиите, че няма достатъчно предпазни облекла и маски, и че някои медицински сестри са били принудени сами да си ги купуват. Това тук е нещо недопустимо и никога не може да се случи. Болницата като работодател трябва да се грижи за своите работници и да им предостави всичко необходимо. Кой ще отиде да работи за каквито и да е пари, да рискува живота си и да остави семейството си, за да спасява човешки животи и после хората да го плюят, че не е бил длъжен, че не било истина това. Или за линейките, които се чакат с часове или дни. Тук линейката идва за 4 мин, а не за 4 дни. Там има нужда всичко толкова много да се промени.

    Вас към момента нищо не би Ви върнало в България?
    За мен е абсурд да се върна. Много съжалявам да кажа това, защото 30 години съм искала да се върна, да живея и да работя в моята страна, сред моите хора. Но сега, когато тук имам семейство и деца, тук са и моите родители, и като виждам какво става там, просто не виждам смисъл да се връщам.
    Като се започне оттам, че ако се върна, едното от децата ми трябва да отиде на детска градина, а знам, че няма места. Другото дете, трябва да отиде на училище, но ме плаши агресията между учениците там. В училището, в което учи той тук, не се допуска и най-малкият тормоз. Родителите ми са на възраст, как да се върнем в България при това, което се случва там в болниците.
    Просто е невъзможно връщането. Надявам се нещата да се пооправят, но това, което 30 години се е рушало, сега, ако трябва да чакаме още 30 години да се поправи, едва ли ще се върнем в този живот.

    Идвали ли сте си скоро в България?
    Идваме си всяко лято, всяка година по колкото пъти можем да си дойдем. Тази година обаче заради коронавируса не сме се идвали.

    Какъв беше най-големият урок, който научихте от тази криза?
    Че хората могат да се справят с всичко, ако са сплотени, ако си помагат. Когато правим заедно нещата, а не сме един срещу друг, тогава можем да се справим с всичко.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 42 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS