понеделник, 14 октомври 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1937 прочитания

    В McDonald’s България има управители на ресторанти на възраст между 20 и 23 години

    Започнах работа в компанията на 17 като ресторантски работник, преминал съм през всички нива и съм бил управител на 5 ресторанта. Кариерата ми в McDonald’s потвърждава убежденията ми, че всяко усилие се възнаграждава, споделя Николай Найденов
    31 юли 2024, 12:52 a+ a- a

    Николай Найденов, Бизнес Консултант в McDonald’s България Снимка:Economy.bg

    Първият ресторант на Макдоналдс™ в България е открит в гр. Пловдив през 1994 г. Към настоящия момент компанията осигурява работа и дава възможност за развитие на над 1000 млади българи в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Перник, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, к.к Слънчев бряг, к.к Златни пясъци, които обслужват повече от 5 милиона клиента годишно.

    Световноизвестната верига за бързо обслужване е перфектната първа работа за млади хора, но не по-малко и идеално място за развитие на кариера. Запознайте се с Николай Найденов, който през 2005 става част от компанията, като започва на най-ниската позиция, за да ни разкаже какво е да работиш за една от най-известните компании в Света, как се е развила неговата кариера и какво го задържа вече почти 20 години в McDonald’s България.

    Николай, разкажи ни кога и как започна работа в McDonald’s България. Какво те привлече към компанията?
    Верига ресторанти McDonald’s бележи старта на моя професионален път. В далечната 2005 г., когато бях само на 17 г. бях очарован, че компанията предлага възможности за развитие на млади и амбициозни хора, които нямат опит, но имат желания да допринесат с енергията, отвореността и позитивизма на младостта. И така първото ми работно място нарисува щрихите на една динамична, отговорна, удовлетворяваща и предизвикателна кариерна пътека, за която се радвам да поговорим днес.

    Всички са чували за McDonald’s и предполагам, че си имал изградена представа за работата в компанията. Какво обаче те изненада, когато реално стана част от екипа?
    Когато бях на 17 години, си представях, че да работиш, е предимно трудно, но ползата е да подсилиш размера на джобните. Това, което ме изненада, е, че да работиш в McDonald’s, е вълнуващо. Мога да го опиша с 3 ключови думи: СЕГА, АДРЕНАЛИН и ЗАЕДНО. Основна цел на всеки служител във верига ресторанти McDonald’s е да направи изживяването на клиента незабравимо, и един основен компонент, който ни отличава от повечето ресторанти, е скоростта, а да обслужиш един клиент качествено за нас е равно на това да бъдем максимално фокусирани и ефективни тук и сега. Тази скорост сама по себе си и удовлетворението от усмивката на доволния клиент държат адреналина високо и това на мен винаги много ми е харесвало. Не си представям да върша скучна и монотонна работа. McDonald’s е място, на което заедно в екип е не постулат, а реалност. Екипната работа и дух са онова, което гарантира не само добрите резултати, а и ангажираността ни към компанията.

    Коя беше първата ти позиция и какви бяха основните ти задължения и отговорности?
    Започнах работа като ресторантски работник и тогава основните ми задължения мога да обобщя с това да спазвам процедурите, за да подсигуря високо качество на продуктите, а отговорностите ми не бяха много. В McDonald’s има много ясни правила на играта, всъщност това е една от най-добрите организационни системи в света, това е причината и нашата марка да се нарежда на пето място в света като най-скъпата и единствената, която не е в технологичния сектор.

    Би ли ни разказал през какви позиции премина във времето и каква позиция заемаш днес?
    Позициите в McDonald’s са подредени в много ясна йерархична структура, както следва: Ресторантски работник, Инструктор (Бариста), Лидер гостоприемство, Мениджър, Втори асистент мениджър, Първи асистент мениджър, Управител на ресторант. Аз съм преминал през всички тях и съм бил управител на 5 ресторанта. Спомням си много ясно усещането на растяща гордост и заслужено признание, когато получих награда за управител на годината през 2018 година. Но най-топлият за мен спомен е, когато през 2024 получих наградата RayKroc, с която бях признат за един от най-добрите управители в Европа и Средния изток. Представете си едно сърце, преливащо от вълнение, радост и щастие, това изпитах аз. Това са моменти, в които си спомням убежденията от детството ми – всяко усилие се възнаграждава.

    Има ли много такива примери в компанията – да започнеш на най-ниската позиция и да стигнеш до ръководна роля?
    Да, има редица такива примери. В нашата компания има система за обучение и развитие на всяко ниво. Имам много колеги, които са в компанията повече от 10 години, някои са с опит от над 20 години, а не са изключение и примерите с опит от почти 30 години, за които се разказва историята на „американската мечта“ в реално време.

    За теб кои бяха ключовите етапи и най-големите предизвикателства, които преодоля по време на кариерата си досега?
    За мен ключовите етапи са свързани с развитието на лидерските ми умения, а едно от най-големите ми предизвикателства е смяната на различни екипи и съответно развитието им, защото при работата с хора няма формули и шаблони, всеки човек има своята уникална идентичност и всеки екип точно както индивида, има собствен пулс и ритъм.

    Какви умения и знания придоби през годините, които ти помогнаха да стигнеш до сегашната си позиция?
    Същественото е разбирането на бизнес модела на McDonald’s, а заедно с него бих посочил и редица други умения като ефективно изпълнение на бизнес планове, обслужване на клиенти, управление на конфликти, целеполагане, проследяване на представянето, мотивация на екипите, разпознаване, развитие и задържането на таланти, управление на ресурси. За мен ефективното управление на екипи е основен инструмент да съм успешен в това, което правя. Научих, че развитието на екипи е възможно тогава, когато успея да привлека група от хора да работят ефективно в постигането на дадена цел. А за да бъда ефективен, аз трябва да мога да разбирам както мотиваторите на екипа, така и лимитациите му.

    Компанията как ти помогна по този път? Преминавал ли си обучения, програми за развитие?
    Както моето, така и развитието на всички служители в McDonald’s е функция на основни управленски техники, които определят така наречена крива на придобити знания и умения, сред които съвременни техники като менторство, коучинг, учене по време на извършване на самата работа (on the job trainig), ротиране на ролите, учене посредством сътрудничество, наблюдение и класически методи като обучения, за които имаме т.нар Трейнинг център и програма за обучение за всяка длъжност.

    Заблуда ли е, че McDonald’s е подходящо работно място за първа работа? За млади хора, които сега стартират своята кариера, или и хора с повече опит могат да намерят своето място в компанията според теб?
    Защо да е заблуда? Това е абсолютен факт, не само в България, а и навсякъде по света. В началото на кариерата си повечето млади хора нямат достатъчно житейски умения, в някои случаи имат само бегла представа за професионална етика и култура. В този аспект е привилегия да се придобият основни трудови навици в една от най-големите компании в света и в една система, доказано ефективна в почти всяка точка на Google Earth. :)
    В McDonald’s изграждаме лидерски умения за времето от 6 месеца до 1 година. Малко са компаниите, които предлагат подобни възможности. Възпитаваме здрави трудови етики и практики като прозрачност, уважение, умение за боравене с конфиденциална информация, честност, отговорност, отчетност, съответствие, целеполагане, позитивно мислене и общуване, професионално поведение, професионален стандарт на поведение и честност. При нас има управители на ресторанти на възраст между 20 и 23 години. Много са малко примерите на управленски роли в тази възрастова група в други сектори, доколкото ми е известно.

    Лично теб какво те задържа в компанията?
    За мен сигурността и стабилността на работното място са фундаменти, ако нямам тези два ключови компонента, не продължавам нататък. След това идва чувството за принадлежност, което за мен трябва да е и в мащаб, защото имам потребност да оставям по-дълбоки следи след себе си, и осъзнавам, че мащабът на компанията, за която съм избрал да работя, е от особено значение за реализацията на собствената ми мисия. На върха на пирамидата на моите потребности са атмосферата, културата, широтата и предизвикателствата. 

    А какво би казал на човек, който се колебае дали да започне работа в McDonald’s? Защо да избере компанията и какво я прави добър работодател?
    В контекста, в който сме днес, McDonald’s e сигурен и надежден работодател, който предлага конкурентно възнаграждение, следва световни практики и политики и позволява както хоризонтално, така и вертикално развитие на кариерата.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на Макдоналдс България в JOBS.bg

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Операторите на ваучери: 96% от потребителите са доволни от дигитализацията на ваучерите
    Броят на търговците, използващи ваучери за храна, се е увеличил от 1000 до 4 хил. месечно след дигитализацията
    преди 5 часа
    Заради рецесията в Германия и кризата у нас: ОББ понижи прогнозата си за ръста на икономиката ни
    До 3-6 месеца е възможно България да покрие инфлационния критерий за Еврозоната, прогнозират от банката
    преди 7 часа
    SpaceX улови ускорителя на Starship с гигантски механични ръце
    Успешният тестов полет приближава човечеството стъпка по-близо до цяла ракета за многократна употреба
    преди 8 часа
    Летище Пловдив с нови чартърни полети и редовни линии
    Полетите ще улеснят достъпа на туристи от Румъния и Чехия до ски курортите Пампорово и Чепеларе