неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5938 прочитания

  Какво ще движи криптопазара в следващите няколко месеца?

  Как изглежда този пазар в момента, какво трябва да знаем за него, кое е общото с макроикономиката, как ще се развива, разказва Ноел Ачесън
  10 юли 2024, 10:16 a+ a- a

  Снимка: Личен архив

  Ноел Ачесън е водеща на подкаста Markets Daily на CoinDesk и автор на бюлетина Crypto is Macro Now в Substack. Тя е и бивш ръководител на отдела за изследвания на CoinDesk и нейната компания-сестра Genesis Trading. С богат опит в изследванията и пазарните анализи Ноел предоставя ценни прозрения и анализи за света на крипто. Ноел ще бъде сред лекторите на ETH Sofia през октомври. Пред Econoomy.bg тя споделя как изглежда криптопазарът в момента, как ще се развие според нея в следващите месеци, какво е важно да знаем и кое е общото между крипто и макро.

  Как изглежда криптопазарът в момента?
  Нервен. Все още не сме видели силните притоци, необходими за компенсиране на натиска за продажба от миньорите след преполовяването (и сега процесите около Mt. Gox*).

  Какви са разликите между европейския и американския криптопазар?
  САЩ имат най-големия финансов пазар в света, но неговите регулатори все още са донякъде враждебни към идеята за разрешаване на по-широк достъп до криптовалути и други цифрови активи. Европейските регулатори оказват по-голяма подкрепа, но неговите пазари са по-малки, както и по-фрагментирани, а институционалните инвеститори са склонни като цяло да бъдат по-консервативни.

  Кое е най-важното нещо, което трябва да знаем, за крипто?
  Пазарът все още е млад и все още не знаем какво ще бъде основното използване на криптоактивите след 10 години – това е хубаво, тъй като има потенциал за растеж в много посоки. Това също е нормално за новите технологии, тъй като полезността се развива заедно с икономическите, социалните и регулаторните условия.

  Как очаквате да се развие в следващите няколко месеца?
  След като натискът за продажба от страна на миньори, работещи на загуба, отшуми и дистрибуциите на Mt.Gox приключат, трябва да видим по-голямо въздействие върху цените от пазарните потоци, водени от по-голям достъп до нови онрампинги**, както и от по-голяма осведоменост за стойността на децентрализираните магазини за стойност и технологичните иновации.

  Да поговорим за биткойн. През март тази криптовалута надхвърли $73 000, след това стойността му падна. Как смятате, че ще се движи стойността му занапред, особено след преполовяването?
  Опитвам се да не правя прогнози за цените (бих станал ужасен търговец), но не бих се изненадал да видя BTC да се покачва през следващите няколко седмици, преди да започнат по-ентусиазирани движения през есента. Това ще бъде движено от основите на пазара (намаляване на натиска за продажба, нови рампинги), както и от промяна в наратива (политически промени, институционални ходове).

  Кои са най-интересните криптовалути в момента и защо?
  Всяка криптовалута, която има ясно предложение за стойност (защо е по-добра от другите, защо пазарът трябва да се интересува) е интересна. Някои засега се борят да формулират това, но пазарът винаги се променя, технологиите се развиват, както и случаите на употреба и нуждите на потребителите.

  Кое е общото между криптовалутите и макроикономиката?
  Макроикономиката е сборът от сили, определящи и определени от търсенето, заетостта, финансирането и много други ключови пазарни характеристики, докато криптопазарите обхващат търговията с криптоактиви – така че технически те нямат нищо общо. Единият скицира как се справя светът, другият търгува с токени. Но макроикономиката влияе върху инвестициите чрез пазарите на акции, облигации и стоки (и техните деривати), което, от своя страна, влияе върху интереса на инвеститорите към запаси от стойност, възможности с висока волатилност, възвръщаемост на технологиите на ранен етап, иновативни решения за идентичност и т.н. Така че макроикономиката има много общо с настроенията на инвеститорите и наличните средства, което се отразява на настроенията на криптопазара.

  Какво да очакваме от Вашия макропанел по време на ETH Sofia?
  Нямам представа, има толкова много неща, които могат да се променят от сега до октомври! Криптото винаги се движи, макрото винаги се движи и никой от нас не знае как пазарите ще реагират на това, което предстои.

  *Mt. Gox е биткойн борса, базирана в Шибуя, Токио, Япония. Стартира дейност през 2010 г. и обработва над 70% от всички биткойн (BTC) купува/продава операции в световен мащаб до началото на 2014 г., когато внезапно прекратява дейността си на фона на разкрития за участието ѝ в загубата/кражбата на биткойни в диапазона от 650 000 до 950 000 или над $58 млрд. по текущи цени. Очаква се борсата да започне да връща на потребители токени на стойност близо $9 млрд.

  **onramping – процесът на прехвърляне на пари между фиат и крипто е известен като on-ramping и off-ramping. Ако някога сте купували криптовалута с фиатни пари, бихте използвали fiat on-ramp (известен също като fiat gateway).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство