неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8514 прочитания

  Бизнес лидерите в България: Мартин Димитров - Изпълнителен Директор, Сиском Инженеринг

  Мартин започва в компанията от най-ниското ниво като чертожник, минава през почти всички позиции, а от 2016 ръководи Сиском Инженеринг
  08 юли 2024, 10:06 a+ a- a

  Мартин Димитров - Изпълнителен Директор, Сиском Инженеринг. Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?

  Запознайте се с Мартин Димитров - Изпълнителен Директор на Сиском Инженеринг.

  Сиском Инженеринг е българска компания с дългогодишен опит в сферата на инфомационните и комуникационни технологии (ИКТ). Основните решения са в направленията телекомуникации, интелигентен град и интелигентни транспортни системи, безопасност и сигурност, дигитални технологии, орган за контрол от вид „С”.

  Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.
  Винаги съм бил любопитен към ученето, постоянно чета и се интересувам от нови неща. Завършил съм математическа гимназия в родния ми град Видин, след което продължих в специалност „Строителство на сгради и съоръжения” на УАСГ. През 2023-та година защитих и магистърска степен по Бизнес администрация в УНСС. Може би защото съм инженерна специалност, най-ценното в образованието ми беше, че ме научи на планиране, упоритост и постоянство - когато имам някаква цел, да знам какво е необходимо да се свърши и да работя колкото е нужно всеки ден, докато я постигна.

  Име: Сиском Инженеринг АД
  Сфера на дейност: Системна интеграция
  Създадена в България: 2008 г.
  Брой служители в България: 103
  Офиси в България: 7 офиса в градовете София, Плевен, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Враца, Благоевград
  Клиенти/Пазари: Над 70 проекта за повече от 45 клиента и над 40 международни партньорства. Основният пазар е България.
  Компанията в цифри:
  Приходи за 2021 г. - 15 млн.лв.
  Приходи за 2022 г. - 18 млн.лв.
  Приходи за 2023 г. - 29 млн.лв.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Когато кандидатствах в университет, бях приет на две места и имах избор между ИТ и строителен инженер. Избрах второто малко на шега, без да съм сигурен какво искам тогава. Знаейки това, което знам днес, съм направил правилен избор. 

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава? Как започнахте в настоящата компания?
  Колкото и нетипично да е в днешно време, всъщност аз съм започнал кариерата си в компанията, в която работя и до днес - Сиском Инженеринг. Бях последен курс в университета и си търсех работа. Случайно през познати попаднах тук, започнах от най-ниското ниво като чертожник. За мен беше предизвикателство, тъй като фокусът на компанията тогава беше телекомуникации, което е доста различна сфера от строителството. Въпреки това се чувствах на мястото си, навлязох бързо в работата и след три месеца вече обучавах колеги. Две години по-късно станах проектен мениджър. Минал съм през почти всички позиции в компанията, неусетно от инженер се превърнах в мениджър. През 2016-та година станах Изпълнителен Директор и вече повече от 8 години се опитвам да ходя в тези обувки без да ми убива. Да управляваш такива способни и интелигентни хора, каквито имаме в екипа, е нелека задача и очакванията са високи. Надявам се да ги оправдавам. 

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Преди години работихме по голям проект от обществена значимост, който се изпълняваше за първи път в България. Точно бяхме подписали договора и стартирахме работата, когато съвсем случайно от друга компания ми предложиха позиция на двойно по-голяма заплата. Бях поел ангажимент за този проект, а и беше труден момент за компанията като цяло и не можех да зарежа всичко и да си тръгна просто така. Тогава още бях инженер-проектант. Останах и може би това беше преломен момент в кариерата ми. Няколко години по-късно управлявах Сиском Инженеринг като Изпълнителен Директор. 

  Проекти на Сиском Инженеринг:
  •Изграждане на 5G инфраструктура за водещи телеком оператори
  •Изграждане на оптична мрежа в градовете София, Самоков, Стара Загора и Шумен •Интелигентен град Враца и дигитална платформа https://vratza-smart.bg/en/ •Система за трафик информация в реално време/Система за интегриран градски транспорт и приоритизация на трафика в град Бургас
  •Проектиране и инсталиране на централизирана система за видео наблюдение за 60 затвора
  •Доставка, монтаж и интеграция на мобилни станции за радио наблюдение националното покритие
  •Проектиране и изграждане на компютърна визуализация за участъка Дунавци - Желю войвода при влаков диспечер в гара Пловдив“ •Подмяна на опорни комутатори в корпоративната ИТ инфраструктура на ДП „РВД“
  •Доставка на система за TEMPEST измервания на излъчванията на оборудване по стандарти SDIP 27/2 (NATO) и EU IASG7-03

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Накратко отговарям за успеха на Сиском Инженеринг като бизнес. Нося отговорност за всичко в компанията -  за хората, за процесите, за финансовите показатели, за клиентите, за качественото изпълнение… Разбира се, има управленски екип от експерти, на който много разчитам - те отговарят за различните дейности по направления. Но в края на деня представянето на компанията е моя отговорност. 

  Какво Ви мотивира?
  Може да ви се стори странен отговор за човек, който управлява технологична компания, но най-силно ме мотивира човешкият контакт. Никой днес не може да избяга от технологиите, но винаги предпочитам да вдигна телефона и да говоря с някой лично, вместо да напиша имейл или съобщение. Вратата на офиса ми е винаги отворена и постоянно идват хора, никого не съм върнал. Контактът на живо с колегите, да обсъдим плановете, да се скараме дори, но винаги следвайки общата визия - това са нещата, които са ми много ценни и ме мотивират всеки ден. Успехът също ме мотивира, разбира се - да виждам доволни клиенти от качествено изпълнен и в срок проект е най-удовлетворяващата част на работата. 

  С какво не бихте направили компромис?
  С доверието. Ако някой ми е гласувал доверие, никога не бих го подвел. Очаквам същото и от останалите - когато седнем на масата и се разберем как действаме, е важно да си имаме доверие, че всеки ще излезе от стаята и ще изпълни своята част от задачата. Не обичам да следя хората, микромениджмънтът не ми е в кръвта. 

  Не бих направил компромис и с качеството. Не само в професионален план и по отношение на изпълнението на проектите за клиентите ни, но и в човешки. За мен и хората, както и бизнесът, трябва да се стремят да дават най-доброто от себе си, а не просто да отмятат нещо за свършено. Очаквам и от хората в екипа да идват при мен с решения, не с проблеми. Да търсят начини. Да знаят какво искат и как да го постигнат.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  HR-ите ми се сърдят като им кажа, че искам свестни хора в екипа си. Всичко друго може да се научи. Интелигентни, отговорни, амбициозни хора - такива се стремя да привличаме. Като имат точка А и точка Б, да намерят сами пътя между двете, а не да идват да питат на всяка крачка. Приемам да водя някого за ръка ако е дошъл току-що завършил от университета и няма опит. От хората с опит и амбиции очаквам да науча аз нещо, а не обратното.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно компания?
  Комуникацията е най-ключовото, за да можеш да мотивираш хората да постигат целите на компанията, а оттам и компанията да е успешна. Комуникацията е в основата и на способността на един мениджър да вдъхновява екипа си, да поставя ясна визия и да води към нейното постигане. В последните години сме изправени пред доста предизвикателства, като вътрешната политическа криза и несигурността заради конфликтите в Европа и по света, затова все по-ключово за един лидер става и да може да взема решения в условията на несигурност и да управлява промяната. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариерата и какво научихте от тях?
  Предизвикателствата са ежедневни, но пък така идват възможностите, опита и уроците. Най-големите предизвикателства се пораждат от събития, които са извън нашия контрол -  политическа и икономическа нестабилност, пандемии, природни бедствия и т.н. В кариерата ми дотук съм се сблъскал с всички тях и те ми помогнаха да развия мислене с нагласа за растеж (growth mindset). Определено мога да кажа, че днес подхождам към предизвикателствата по-креативно, не се отказвам да търся алтернативи и да си задавам въпроси дали това е било най-доброто решение с идеята следващият път да е още по-добре.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Не бих променил нищо, иначе не бих имал опита, който имам днес. А той ми е ценен.

  Как си представяте развитието на Вашата индустрията в България през следващите години?
  Сиском Инженеринг е системен интегратор в областта на телекомуникациите, интелигентните транспортни системи, умен град, сградна и индустриална автоматизация, сигурност и безопасност. Конкретно пред компанията стои предизвикателството да управляваме растежа, едновременно с поддържането на високи стандарти на работа. През 2023-та година увеличихме приходите си с над 60% и пред нас стоят още по-амбициозни цели. В индустрията, по-специално интелигентните транспортни системи и ИКТ, се надявам България да започне да настига останалите държави в Европейския съюз. Този сектор е силно зависим от устойчивото управление в държавата, както на публичните средства, така и на европейските. България е на опашката по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост - до момента сме усвоили едва 4% европейски пари от 2021 г. насам. Надявам се политическата криза скоро да се разреши и бизнес средата в България да се подобри, за да може индустрията да се развива стратегически и устойчиво в следващите години. 

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ 

  Станислав Червенаков, Управител клон Петрич, АББ България ЕООД
  Стефан Гьошев - Старши Вицепрезидент „Продажби“ в Progress
  Биляна Попова – Зам. Директор Техническа дирекция в Телелинк Инфра Сървисис
    
  Любомила Андонова, Ocean Investments
  Зорница Узунова, tbi bank

  Деси Костова, myPO
  Владимир Борачев, Менторис
  Рени Миткова, ЕОС Матрикс
  Димчо Димчев, карго-партнер
  Франк Кванте, Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Михаела Юзирова, Кофас

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство