сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  14969 прочитания

  Какво е важно да знае всеки лидер на екип?

  И как се работи с трудни хора - Ангел Лазаров, Основател и Председател на УС на НЛП Институт
  13 юни 2024, 09:42 a+ a- a

  Ангел Лазаров, Основател и Председател на УС на НЛП Институт. Снимка: Economy.bg

  Ангел Лазаров е Основател и Председател на УС на НЛП Институт, инженер, консултант и НЛП обучител с 30-годишен опит в бизнеса и личностното развитие. Успешно съчетава инженерното си образование с дългогодишния си опит на предприемач и страстта си да общува с хората и да споделя знанията си.

  Работил е с мениджъри и предприемачи, политици, спортни треньори, както и с различни  екипи от А1, Виваком, SAP, Progress, Chaos Group, Банка ДСК, Sanofi, Siemens, Оргахим, Weber, Феърплей Интернешънъл, Министерски съвет на България, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и други организации. От началото на 2012 г. работи с националния отбор по карате като треньор по психическа подготовка. 

  На 19 и 20 юни 2024 Ангел Лазаров и екипът му организират в София двудневен курс „Работа с трудни хора при управление на екипи и работни срещи“, който е подходящ за мениджъри, особено за такива, които работят със синиър програмисти и ценни специалисти.

  Срещнахме се с Ангел, за да поговорим малко повече по тази тема. Как мениджърите в технологичните компании могат да работят по-добре с програмистите? Как комуникацията и изграждането на взаимоотношения може да подобри ефективността на екипите? Как да разберем какво мотивира човека срещу нас? Какви типове трудни хора има и как лидерът може да подходи към тях? Как се установява лидерство в екип или на работна среща? Вродено ли е лидерството и може ли да се научи? Защо позата на лидера има огромно значение?

  „Мениджърите трябва много добре да разберат начина на мислене на ИТ специалистите. Тяхна задача е да бъдат и психолози, за да могат да открият скритите вътрешни потребности на отсрещната страна, да ги удовлетворят и тогава да преминат към решаване на конкретните работни задачи.“  Как може да се подобри работата на екипите и ефективността на срещите?

   

  „Ние установихме доста и различни типове трудни хора. Ето 3 от тях. Хейтър, който казва как нещата няма да станат, пасивно-агресивен, който мълчи и нищо не казва на срещата и после саботира, и хай джакър, който винаги тегли разговора в собствена посока и губи времето на срещата за странични задачи. За да работим с тези хора, на първо място трябва да ги разберем...“ Какво още можем да направим при работа с трудни хора?

   

  „Нашите обучения показаха, че мениджърите нямат директни инструменти и власт над хората, които управляват и от които искат нещо. И единствено чрез мотивация и взаимоотношения могат да го получат. Най-трудните отдели, с които мениджърите срещат предизвикателства, са ИТ и продажби. Най-важно за лидерите е да разберат какво е важно за другия човек и да се научат да изграждат взаимоотношения. И така да поднесат информацията, че да отсъства конфронтация, да държат постоянно своя събеседник в състояние на съгласие и в съответствие с неговия начин на мислене.“  Как да получим от хората това, което искаме от тях?

   

  „Много е важно при управлението на групи и работни срещи, когато мениджърът иска да заведе групата от едно място до друго, трябва много бързо да вземе и да установи своето лидерство. Една група не работи, докато няма лидер. Съпротивите, безплодните обсъждания, споровете и т.н. са именно защото мениджърът не е установил лидерството си. Позата е първото нещо, за което трябва да помисли лидерът.“  Какво още е важно за установяване на лидерство?

   

   

  „Лидерите трябва да се научат да заемат силна и отворена поза. Когато човек е отворен, той по-лесно взема от реалността, а когато е затворен, свит, кръстосал ръце и крака, създава нагласа, че се страхува и се защитава.“ Важат ли тези правила и за жените и защо няма снимка на кралица Елизабет II с кръстосани крака?

   

   „На 19 и 20 юни ще направим кратък двудневен курс за мениджъри, които работят с групи и екипи и по-конкретно с трудни хора. Ще споделим с тях непопулярни, но тествани в работата ни и бързо работещи техники за установяване на лидерство и за разбиране на мотивите, които предизвикват нежелано и деструктивно поведение. Ще има много малко теория и много ситуационни и ролеви игри, с които хората ще могат да тренират тези техники.“ Какво още ще се случи на курса?

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество