петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10208 прочитания

  Как да бъдем успешни в TikTok?

  За възможностите и предизвикателствата на социалната мрежа вижте какво споделят Мартин Димитров и Соня Славчева от агенция Well Done
  27 май 2024, 16:52 a+ a- a


  Мартин Димитров, Видеограф и Соня Славчева, Директор "Стратегия и визия" в агенция Well Done. Снимка: Well Done

  Китайската платформа TikTok отбеляза бърз възход от стартирането си през 2016, като към днешна дата има над 1 млрд. активни потребители месечно. Близо половината от тях са на възраст под 30 години. В България социалната мрежа също набира популярност, като вече има български канали с над 200 хил. последователи. Един от тях е Unboxing DNA, а зад него стои екипът на агенция Well Done. Свързахме се със Соня Славчева, Директор „Стратегия и визия“ и Мартин Димитров, Видеограф в агенцията, за да ни разкажат повече за предизвикателствата и възможностите на платформата и как компаниите могат успешно да комуникират чрез нея.

  С какво ТикТок се отличава от останалите социални медии? Има ли похвати, които може да са работещи за други социални мрежи, но тук не са приложими?
  Соня Славчева: Макар да започна като приложение за липсинг, TikTok буквално превзе сърцата на хората и успя да се наложи като „честната“ социална мрежа. И това не е чудно – кратките форми на видеа; хумористичното съдържание буквално ти дават дневната доза забавление. Като всяка социална медия и тази има своите специфики, а и се разви изключително много във времето като дължина на видеата, формите на представяне, лайф битки и т.н. Не бих казала, че едни похвати са неприложими в дадена социална медия, по-скоро вярвам, че определено съдържание трябва да намира своята специфична аудитория във всяка социална мрежа и да отговаря на нейните изисквания. Съветът ми към марките е да създават съдържание за дадената социална мрежа в най-актуалните формати, да следват и експериментират с тенденциите и да слушат и оценяват правилно реакцията на аудиторията си.
  Мартин Димитров: TikTok сам по себе си е уникален не само заради начина, по който софтуерните инженери са измислили алгоритъма му, а и като цяло в налагането на изцяло нов масов видео формат 9:16 или вертикален формат. Както знаем, в днешно време абсолютно всички масови платформи за видео копират този стандарт. Похватите като цяло ги задават потребителите на дадената платформа. Кое ще е тренд, зависи много от това колко е гледан даден клип. За пример в TikТok може клип с котенца да направи милиони гледания, а пък същият в Instagram Reels изобщо да не бъде погледнат и обратното.

  Какво е съотношението сред аудиторията между представителите на различните поколения в глобален план? Виждате ли някакви различия спрямо разпределението на аудиторията от България?
  Соня Славчева: В началото TikTok беше социалната мрежа на младите; това много отдавна не е така. Можем да намерим профили на инвитро доктори, финансови консултанти, DIY съвети, готвене и всички те изключително добре развити и правилно позиционирани. И това изобщо не е само в България, мрежата продължава да развива своята популярност и да разширява обхвата на аудиторията си в световен мащаб.
  Мартин Димитров: Разбира се, все още масови потребители са младите хора между 14 – 25 години, но тази тенденция се променя, тъй като има доста разнообразно съдържание вече в платформата. Имам наблюдения, че по-качественото образователно съдържание е повече гледано от хората между 25 – 45 години, а по-младите търсят повече забавно съдържание. Връщайки лентата с около 10 години назад, в YouTube беше по същия начин. Платформа с домашни видеоклипове, разкази от училище, мили кученца и смешни падания по улиците… Знаем сега съдържанието там какво е. Има видеа с бюджети по-големи от телевизионни риалити продукции. С времето потребителите се увеличават и променят платформата. Същото ще се случи и с TikTok. Социалната мрежа се променя според желанията на потребителите. При появата на ново младо поколение най-вероятно ще сме потребители на съвсем нова мрежа за видео споделяне, която ще е интересна за хората между 12 – 18 години. Изводът е, че всъщност младите променят тренда.

  По какъв начин взаимодействат потребителите със съдържанието там?
  Соня Славчева: За разлика от „старите“ социални мрежи, чиито основи лежат на база на общността и свързването на хората един с друг (знаете, че Facebook е създаден, за да свързва състуденти от университета) на база познанства, интереси, хобита и т.н. TikTok е социална мрежа, която доставя съдържание заради интереса към самото съдържание. Аз като потребител гледам и консумирам определен тип видеа, базирано на моите лични интереси, алгоритъмът на TikTok много бързо ги открива и ми предлага повече от това, което искам. Това лежи и в основата мрежата да бъде толкова успешен маркетингов инструмент както за продукти и услуги, така и за изграждане на личен бранд. Хората в TikTok не влизат, за да търсят приятелите си, да следят начина на живот на определени хора – те влизат мотивирано да консумират съдържанието, което им допада. И ние, ако сме достатъчно умни (или пък смели), можем да им предоставим това съдържание.

  За брандове в кои сфери смятате, че тази социална мрежа все още предоставя огромно поле за изява?
  Соня Славчева: Смятам, че все още има доста консервативни дигитални стратегии, които изключват тази социална мрежа като инструмент. Лично аз бих искала да видя още повече полезна и качествено поднесена информация, създадена специално за нуждите на аудиторията, с повече мисъл дали в името на това да си забавен, или интересен няма да навредиш на бранда си. Мога да дам и пример с канала на известна верига ресторанти, които, за да се включат в конкретен тренд, показаха скеч как сервитьорите плюят в храната на по-взискателните гости. Можеш да се похвалиш с много гледания на нещо подобно, но както аз обичам да казвам: репликата „Няма лоша реклама“ принадлежи на некадърните рекламисти.
  Мартин Димитров: Със сигурност доста сфери все още гледат с недоверие към TikTok, че дори бих казал с неприязън. Тук пак давам за пример YouTube, който дълги години е ползван за домашни видеоклипове и т.н., а сега е може би най-желаното място от рекламодателите. Това ще се промени със сигурност най-вече като излезе някой нов „неприятел“ в интернет и бъде смятан за новия „лош пример“ за децата.

  Кои формати са най-предпочитани от брандове и аудитория?
  Соня Славчева: TikTok често сменят алгоритъма си и трябва изкъсо да се следят новостите. Буквално докато пиша отговора на този въпрос, за първи път получихме възможност у нас да спонсорираме видеа в тази социална мрежа. Години чакахме в нашия регион (България) да „отключат“ тази възможност. Относно предпочитанията това зависи много от аудиторията, която ни следва. Мога да дам два примера в тази посока. Често трендовете като музика и ефект са изключително добре приемани, но на канал на наш клиент са най-малко консумираното съдържание. Очевидно аудиторията ни предпочита и очаква много конкретна информация за нашия клиент и забавните трендове просто не ги гледат. В техно канала на агенцията – Unboxing DNA, който представя технологични продукти, един от най-гледаните брандове в другите тех канали в България при нас е най-малко търсеното съдържание. Явно нашата аудитория търси и иска да гледа за не толкова масови продукти и различни джаджи, които трудно намира в магазините, ексклузивни продукти и т.н. С едно изречение – трябва да познаваш аудиторията си, да ѝ предлагаш различно искрено съдържание, за да разбереш какво я кара да се връща към твоите видеа.

  С какви мащаби се работи в тази социална мрежа, колко последователи са наистина много (за брандове, които се целят в масов потребител)?
  Соня Славчева: Количественият измерител е страхотно число, с което да се похвалиш; но по-добрият измерител е качественият. Или с други думи, колко са гледани видеата, предизвикват ли реакции в потребителите. Търсим ли аудитория само в нашата страна, или и навън. Това са все много важни въпроси. В началото дори да имаме 1000 последователи – ако те реагират, консумират съдържание, пишат и се интересуват – това е много по-важно. В последните години виждаме и промяна в потребителското поведение – все по-трудно потребителите се обвързват дългосрочно. Или с други думи – дори да консумират съдържанието ти активно, много е трудно да ги накараш да те последват. Един от младите канали (съвсем скоро го създадохме) има под 2 хиляди последователи в момента, все още малко качени видеа, но има видео с над 200 хиляди гледани и стотици коментари. И не говорим в никакъв случай за масова тема, а напротив, за сериозната (да не кажа) скучна тема за дългосрочни инвестиции. В България вече има канали с над 1 милион последователи. Това е цифрата, към която и ние се стремим, колкото и нескромно да звучи това.
  Мартин Димитров: За всяка ниша е различно. В една 10К последователи биха били много, за друга 1М са малко. Всичко зависи от това каква аудитория имаш и как тя реагира на съдържанието ти. А е и хубаво да се стремиш да разшириш аудиторията си и да достигаш до повече хора. За някои ниши просто таванът е доста нисък и те се стремят към числото 10 – 20К.

  Вашият канал с колко последователи е, за колко време ги натрупахте и с какъв бюджет?
  Соня Славчева: Каналът Unboxing DNA в TikTok има 220 хиляди последователи, като трябва да отбележа, че това е доста специализиран технологично канал в посока джаджи & интересни технологии. Затова и не бих го нарекла масов. Инвестираме в техника (камери, осветление и т.н.) и работен ресурс, отделен от агенцията и нашият видеограф Мартин, който работи много със социалните мрежи и тенденциите, така че да сме винаги крачка напред в тех средите. Това за нас е от изключително значение, защото агенцията ни е специализирана много в тех сегмента. И отново да обърна внимание колко е важно съдържанието – мисля, че каналът беше под месец, когато няколко видеа буквално ни изстреляха с милиони гледания. Това съдържание много ни помогна на него да реагират едни от най-известните TikTok-ъри в света. Тяхното промотиране също беше много ключово. Гордеем се, че абсолютно безплатно бяхме промотирани с реакция от the_mannii, който има канал с 24 милиона последователи и е едно от най-разпознаваемите лица в социалната мрежа в света.
  Мартин Димитров: Каналът ни е с 220К последователи до този момент, а той съществува от около година и половина. Бюджетът, с който го постигнахме, не е голям. Както казах в началото на Соня, когато имахме идея да започнем проекта: „Трябва ми една стаичка и малко осветление“. Съветът ми към всеки един нов YouTube-ър или TikTok-ър е да не се фокусира само върху техниката в началото. Дори само с един смартфон би се получило повече от добре. Най-важното нещо е идеята. Оттам се тръгва! И вече, когато събереш аудитория, която върви в комплект с вдъхновение и ентусиазъм, тогава е твоето време за развитие. Да помислиш за по-качествено заснемане, по-скъпи осветителни тела. Самата градация на картинката ще се усети и в потребителите, които те гледат. Пред мен са се проваляли хора, които инвестират адски много пари в техника, за да започнат. Това води до риск от загуба на много средства. А и на време. В наши дни и двете са много ценни. Не ги губете!

  Коя е най-предизвикателната кампания, която сте реализирали за клиент там? С какво беше предизвикателна и на какъв подход се спряхте при нейната реализация? Какви резултати постигнахте?
  Соня Славчева: Всяка кампания е много различна и в този ред на мисли ние полагаме огромни усилия да я отличим, да направим най-добрия текст, най-забелязващото се видео. Понякога бюджетът е истинско предизвикателство – като сме постигали огромни успехи само със сток кадри за клиент, който продава бяла техника. Подходът ни (ограничен силно от бюджета) беше да създаваме полезно съдържание, което да е от полза на домакините и това беше увенчано с успех. В момента се спускаме в един проект за TikTok, който е на много сериозна медицинска тема. Определено вярвам, че ще е най-голямото предизвикателство, което до момента ни се е случвало в тази социална мрежа. Надявам се след година да даваме интервю за успеха на този канал – ще е интересен комуникационен експеримент определено.
  Мартин Димитров: Всяка една кампания има своето предизвикателство. Общото между TikTok и изцяло правенето на видео съдържание е, че никога не е скучно. Правилото винаги е едно: Трябва да е интересно видеото! Трябва да има защо да го гледаш, трябва да има конфликт, ако се наложи. Няма как едно с едно да ги сравниш. Да, има по-трудни за изпълнение клипове има и по-лесни. Винаги крайната цел трябва да е този клип да стане много як. И едно тройно правило, което аз следвам, е: постоянство, качество, търпение. Постоянството е това, че трябва да си активен в социалните мрежи (това е задължително за алгоритъма), стремежът при качеството е, че всеки следващ клип трябва да ти е по-добър от предишния и търпението е за моментите, в които просто не ти е ден или е по-трудно да се фокусираш и да дадеш всичко от себе си. Тогава има по-слаби резултати, гледания, реакции. Този момент е много особен. Някой може просто да се откаже и да каже: „Дотук бях“. Не! Ето тук идва търпението. Да видиш къде може да си допуснал грешка, да анализираш и да продължиш с нови сили напред за още по-добри резултати. То така е и в живота, нали?

  Кои са най-често наблюдаваните грешки при маркетиране на бранд в тази социална мрежа?
  Соня Славчева: Грешките обикновено са породени от непознаването на самата платформа. Много често виждам Giveaway видеа, сезонност на видеата – това е една от спецификите, с които трябва да се внимава. Не знаеш в кой момент TikTok ще „промотира“ твоето видео – може да е след месец и затова е предизвикателство съдържанието да бъде общовалидно, а не със срок на годност, както се шегувам аз за някои идеи или кампании. Обща грешка при работата с всички социални медии е монологичността, която марките често следват. Прилича ми тази стратегия на сценката от Бай Ганьо в басейна и крещенето: „Булгар, булгар“. Потребителите нямат нужда някой да им се тупа в гърдите колко е велик, откъде е и да се мята в басейна на социалните медии, за да го забележат, ако мога да продължа тази метафора. Напротив, точно като в Алековия фейлетон най-много да се отдръпнат. Марките, продуктите, компаниите – те всички имат свои фенове и благодарение на това съществуват – не трябва да забравяме да си говорим с тях, да им носим положителна емоция, да бъдем част от техния свят.
  Мартин Димитров: Основна грешка, която е масова при брандове, които искат да рекламират в социалните мрежи е, че ТУК НЕ СЕ ПРАВЯТ ТЕЛЕВИЗОННИ РЕКЛАМИ. Може би доста от тях са обременени от телевизията и правят грешката да търсят похвати за телевизионна реклама. Нормално, прави се под формата на видео, но не е същото. Потребителят в интернет не харесва подобно съдържание и това съдържание може да има дори обратен ефект.

  В каква насока очаквате TikTok да се развие и мислите ли, че ако попадне по-сериозно под ударите на различни регулаторни органи, това ще окаже някакво влияние върху аудиторията или брандовете, които се рекламират там?
  Соня Славчева: Регулациите трябва да се спазват и ако дадена компания не го прави – трябва да понесе последствията. Не бих посъветвала наш клиент да бъде част от каквато и да е комуникационна група, която накърнява, ощетява и не спазва законодателството. И смятам, че това би направил всеки комуникационен специалист. Вярвам, че няма да се върнем в тъмните времена на цензура и регулаторите и социалните мрежи ще продължат да работят заедно в името на едно по-здраво, стабилно, осведомено общество. Вярвам и че потребителите ще са тези, които в крайна сметка ще гласуват със своя най-ценен актив, а именно своето време, прекарано в социалната мрежа, което я прави силна, влиятелна и т.н. В миналото „заличаването“ на социална мрежа е било именно избор на потребителите, които просто оттеглят интереса си от нея.
  Мартин Димитров: Това само времето ще покаже. Не мога да съм сигурен дали някое правителство няма да забрани някоя от най-известните платформи за видео споделяне. Знам само едно, че вече не можеш да спреш хората да създават съдържание. И дори видео, защото с технологиите става все по-лесно и достъпно. Дори да забранят TikTok, YouTube – ще дойде нещо друго на тяхно място и всички ние ще започнем да създаваме съдържание за там.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 49 минути
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 час
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект
  преди 4 часа
  Инфлацията във Великобритания без промяна през юни
  Все по-малко вероятно е Банката на Англия да понижи лихвените проценти през август
  преди 21 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите