сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5097 прочитания

  Градовете на бъдещето: Под земята

  Вижте какво споделя Робърт Вичино - основателят на една от най-големите компании за бункери в света
  28 май 2024, 08:47 a+ a- a

  Vivos Europe 1 дава възможност за обзавеждане на самостоятелни убежища с площ до 485 кв. м. В бункера се предлага и опция за полусподелено настаняване срещу 35 хил. евро за 9 кв. м. Снимка: The Vivos Group.

  В сърцето на Европа се намира един от най-големите и укрепени бункери в света – Vivos Europe 1. Комплексът е издълбан в скалите в близост до Ротенщайн по време на Студената война и обхващa 283 хил. кв. м площ. Той е една от няколкото локации, управлявани от Fractional Villas, Inc., по-известна като The Vivos Group. Свързахме се с оснoвателя на компанията Робърт Вичино, за да разберем повече за пазара на бункери и неговата визия за градовете на бъдещето. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

  Как ще изглеждат градовете на бъдещето през следващите 30 до 100 години според Вас?
  Независимо дали заради климатични проблеми, пестене на енергия, ядрена война или обекти от Космоса, най-безопасното място на нашата планета е под земната повърхност. Градовете и структурите на бъдещето ще се възползват от защитата и изолационните свойства на земята. Дизайнът ще направи този тип структури привлекателни за всички.

  Как изглежда пазарът на бункери в момента?
  Vivos получава стотици заявки всеки ден от буквално всички държави. Нещо, което преди се считаше за екстравагантно, сега се счита за масова цел, дори изискване за онези, които могат да си го позволят. Предвид това ние се стремим да направим нашите предложения достъпни за средната класа, не се целим в топ 1%, както често се предполага.

  Какви разлики отчитате в поведението на средностатистическите клиенти и тези, които са извънредно богати?
  Всеки търси най-добрата стойност и тип настаняване спрямо своя бюджет. Някои очакват изключително луксозни, перфектни до последния детайл довършителни работи и обзавеждане, други просто искат убежище при нужда.

  Vivos Indiana е друг проект на компанията – намира се в САЩ и е насочен към средната класа. Комплексът разполага с дълбок подземен кладенец, филтрираща система, геотермално отопление, бани, киносалон, общо помещение за хранене и зони за отдих, фитнес оборудване и складове. Цената за настаняване в него включва и необходимите запаси от храна и вода за една година.

  Какви удобства предлагат най-луксозните подземни резиденции?
  Ние изграждаме и оборудваме бункерите на Vivos, така че да могат да осигурят подслон за минимум една година. Някои от тях разполагат с басейни, боулинг, кино, офиси, галерии, работилници и дори гаражи. Все още нищо покрито със злато.

  Kакъв считате, че е идеалният размер на една общност, живееща автономно под земята, за да се осигури устойчивост?
  За да осигурим комфорт на хората, предвиждаме по около 14 кв. м площ на човек. Това е типичната гъстота при офис пространствата, ползвани от топ мениджърите. 80 души с различни умения е идеален размер за група, търсеща убежище. Това е населението на Vivos Indiana. Може да бъде предоставено и повече пространство, но това би довело до пропорционален ръст на разходите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество