сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7991 прочитания

  HR Лидерите на България: Лора Иробалиева - HR Мениджър, Hitachi Solutions Europe Ltd. – branch Bulgaria

  Запозвайте се с един от финалистите в Категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023
  22 май 2024, 09:37 a+ a- a

  Лора Иробалиева - HR Мениджър, Hitachi Solutions Europe Ltd. – branch Bulgaria. Снимка: Hitachi Solutions 

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В рубриката „HR лидерите в България“ разказваме за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция, с какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад.  

  Запознайте се с Лора Иробалиева - HR Мениджър в Хитачи Солюшънс Юръп Лтд – клон България КЧТ и финалист в Категория „HR директор/мениджър на годината“ в Годишните HR награди на БАУХ 2023.

  Какво означава за Вас достигането до финала в Годишните HR награди на БАУХ 2023? 
  За мен е гордост, че стигнах до финала на Годишните HR награди на БАУХ за 2023 г. Всъщност ние, Hitachi Solutions Bulgaria, стигнахме до финал в цели три категории: HR Мениджър/Директор, HR Професионалист и Най-добър проект на малко предприятие, така че всички в организацията се почувствахме като победители и сме благодарни за възможността да участваме.

  Разкажете ни за Вашето образование и първата Ви работа.
  Заемала съм най-различни роли в годините, преди да избера тази на HR мениджър. Чрез всяка една от тях съм се развила до човека, който съм сега. Може да се каже, че знам какво е да си от двете страни – изпълнител и ръководител. В първата ми работа имах късмета да попадна в страхотен екип и научих много. Колективът беше подбран много добре от отдел „Човешки ресурси“. Тогава за първи път осъзнах колко е важен добрият подбор на служители. След като завърших магистърска степен по трудова и организационна психология в СУ, имах щастието да получа подкрепа от компанията, в която работех тогава. Те ми дадоха възможност да се докажа на позиция HR специалист. Изключително важно е да попаднеш на хора, които да ти се доверят и да те подкрепят в избрания път.

  Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?
  Както казах, на всяко едно работно място съм научила доста и съм израснала като човек и професионалист. На едно от последните работни места мога да кажа, че се чувствах като в университет. Там ме наеха основно да отговарям за нещо, което не бях правила до онзи момент, така че започнах обучението си веднага. След тази школовка и опита, придобит до онзи момент, имах достатъчно знания и умения, за да вярвам, че мога повече.

  Как започнахте в Hitachi Solutions Europe Ltd. – branch Bulgaria? 
  В Hitachi Solutions кандидатствах по обява в края на една изморителна година. Преминах няколко етапа на интервю и след колебание дали да приема офертата, през март 2021 г. започнах. Тогава разбрах колко много работа ми предстои! Беше едновременно страшно и вълнуващо, период, изпълнен с много предизвикателства.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  В момента отговарям за екип от шестима души, заети в администрирането, подбора и благополучието на служителите в клона в България и в основния ни офис в Англия. В допълнение тази година стартирахме няколко нови проекта на европейско ниво с фокус развиване на работодателска марка и обучения. Същевременно не преставаме да работим по дигитализирането на процесите и и създаването и поддържането на здравословна, позитивна и вдъхновяваща работна среда. 

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  В Hitachi Solutions се срещнах с най-големите си предизвикателства. Тук за първи път се наложи бързо да се науча да бъда ментор, да създам HR процеси от нулата, да дигитализирам HR досиетата, да делегирам задачи, да правя презентации и да говоря пред големи групи хора. Имаме специална менторска политика в организацията и и навлизайки в работата, трябваше и да подпомагам и мотивирам колеги от екипа, който създадох, за да се чувстват те самите добре, подкрепени, приобщени, вдъхновени. HR процесите липсваха, както и самото звено, така че веднага се заех със създаването на документация съгласно българското законодателство и адаптиране на вътрешнофирмените политики. Ние бяхме сред първите компании, които дигитализирахме досиетата на служителите и въведохме електронното подписване на документи. Гордея се с всичко, което имах възможност да направя в първата си година тук. Развих се като професионалист и вярвам, че всичко е постижимо с правилната нагласа. 

  Сигурни сме, че Вашият екип е от съществено значение. Как го формирате? Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  За мен е важно хората да са истински, откровени и да си имаме доверие. В Hitachi Solutions Bulgaria сме изградили култура, в която всеки може да бъде себе си. От последното проучване, което проведохме и спечелихме престижния международен сертификат Great Place to Work®, се открои споделеното мнение на служителите, че те се чувстват добре посрещнати, в приятелска среда, където всеки е свободен да се изявява и развива.

  С какво не бихте направили компромис?
  Не бих направила компромис с грубо отношение и задкулисни игри. Насърчавам откритото споделяне, защото знам, че когато проблемите се обсъдят, винаги се намира решение и не е нужно да се стига до крайности.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява днес служителите в голяма компания?
  HR мениджърът трябва да умее да бъде ментор, медиатор, пазител на ценностите, вдъхновител, решителен, доверител, добър домакин, лидер. Според мен най-важно е да бъде човек и да проявява емпатия. Разбира се, важно е да бъде запознат със самото естество на работата (технически познания), за да има уважението на хората си и те да бъдат спокойни, че са разбрани правилно.

  За успешния лидер е важен балансът работа – почивка. Вие как релаксирате и какво Ви зарежда?
  Разтоварвам напрежението, слушайки хевиметъл, а се зареждам най-добре край морето. Обичаме да пътуваме заедно със семейството ми из страната. България е с прекрасна природа, с богата история и има места, където би трябвало в момента да се редят опашки от чуждестранни посетители, но липсва реклама, за съжаление.

  Кои са Вашите източници на вдъхновение?
  Вдъхновяват ме добрата дума и положителната нагласа към живота. Искрено се гордея с екипа си, който създадох. Често чувам от колеги за това колко са впечатлени и доволни от комуникацията си с тях/нас. 

  От позицията на днешния си опитхбихте ли променили нещо по пътя на Вашата кариера? – Вярвам, че нещата в живота ми се случват в правилния момент. Винаги съм полагала усилия и работя, за да правя нещата по възможно най-добрия начин. 

  Как си представяте развитието на HR функцията през следващите години?
  Очаквам големи промени, имайки предвид навлизането на AI технологиите. Разбира се, важността на меките умения остава – нищо не може да замени живата комуникация между хората. 


  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

  Кристин Здравкова - Ръководител „Човешки ресурси“ в Агенция за контрол на просрочени задължения
  Дария Топалова, HR директор на Плейтех България
  Йоанна Димова, Head of Talent в Pontica Solutions
  Емилия Иванова, ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА
  Марияна Василева, Директор Човешки ресурси в Digitanity
  Деница Трифонова - Country HR Manager, Хитачи Енерджи България
  Анна Панчева, Директор ЧР, Велея Глобал
  Анелия Симеонова - Chief Strategy Officer and Head of HR, By Far
  Тея Стоянова, Kей Би Си Глобал Сървисис Н.В. – Клон България
  Стефка Танчева - Ръководител направление „Развитие“, „Адрес недвижими имоти“ 
  Веселина Стайкова, People Lead, Commercial Unit BG в Монделийз България
  Цветелина Данчева, Бизнес партньор ЧР, BILLA България
  Мартин Димитров, Партньор Човешки ресурси за Декатлон България
  Ангелина Иванова - Бизнес партньор ЧР, Coca-Cola HBC, BSO
  Анна Костова, Brandwatch
  Вяра Конакчиева, Skillo
  Eлена Стоянова, „Латекоер България“
  Лили Коевска, ITGix
  Добринка Йорданова, Access Finance
  Калин Стоянов, Бългериан пропертис
  Марияна Броняр, VSG Bulgaria
  Борислав Борисов – Head of HR в UltraPlay
  Таня Иванова - Lead Recruiter в Coretech Bulgaria
  Ралица Бояджиева-Цветанова, Мениджър Човешки ресурси в WINBET
  Цветослав Йотов, мениджър „Човешки ресурси“, „Арома“ АД
  Виолета Караначева- Цветанова, University Relations, Diversity and Learning Country Lead, IBM
  Севастияна Христова, HR Recruiter, „Вюрт България
  Ива Николова, „Анакатек“
  Атанаска Николова, „Бошнаков“
  Даниела Йорданова, VIVACOM
  Магдалена Петракиева, „Силвър Стар Моторс“
  Яна Папардова, Schwarz IT Bulgaria
  Надя Михова, EY Bulgaria
  Радослава Кроснева, ДСК

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 10 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 10 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество