сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9535 прочитания

  ИТ екипите в България: Технологичният екип на Appolica

  Запознайте се с професионалисти от екипа на Appolica и научете повече за работата, проектите и възможностите в компанията
  22 май 2024, 10:54 a+ a- a

  ИТ екипите в България: Технологичният екип на Appolica

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с Полина Пърлова – QA lead, Стефан Атанасов – Engineering manager, Деян Геновски – CTO & co-founder, и Володимир Денисов – iOS lead в технологичния екип на Appolica. Екипът развива проекти в секторите fintech, climatetech и future of work и работи с предприемачи с иновативни идеи, които показват значителен потенциал за растеж и могат да се превърнат в глобални бизнеси.

  Appolica е българско стартъп студио, което развива иновативни проекти до водещи технологични бизнеси. От създаването си през 2015 г. досега  компанията е била партньор на повече от 100 стартъпа от над 15 държави, сред които Tide, OnTheMarket, Sightline Climate и Proximie, изигравайки ключова роля в скалирането на операциите им.

  Представете ни Вашия екип – колко специалисти сте и какво правите?
  Екипът ни е изграден от балансиран микс от опитни и по-неопитни хора. Всеки един от тях е експерт в повече от една технология и има желание да работи с многобройни технологични решения. Най-важното качество, което търсим в хората, е умението да решават проблеми, като така елиминираме ограниченията от конкретна технология и се опитваме да намерим най-доброто решение за нашите клиенти. Вярваме, че ако човек може умело да разрешава проблеми, то липсата на знания в дадена технология няма да му попречи да бъде оптимално полезен.

  Към момента технологичният ни екип се състои от над 40 души, разделени в пет подекипа, като всеки от тях има собствен ръководител. Разполагаме с  бекенд, фронтенд, андроид, iOS, както и QA екипи.

  Деян Геновски

  CTO & co-founder

  Аз съм CTO и co-founder на Appolica. Имам над 10 години опит в ръководене на софтуерни екипи при разработката на продукти основно за стартиращи и скалиращи компании. Занимавам се с различни проблеми – от фундаментално технически и изграждане на архитектури до съветване на стартиращи компании в избора им на подходяща технология. Основните ми движещи сили са любопитството и стремежът към решаване на проблеми.

  В ежедневието си се стремя да създавам среда, в която хората могат да използват технологията, така че да доставят максимално много добавена стойност чрез иновация. Вярвам, че в един добре работещ екип всеки има отговорност към крайната цел и прави всичко възможно екипът му да успее. Много ценя хората, които са адаптивни към ситуацията и представят десет възможни решения, а не десет причини, поради които няма да успеят. В свободното си време обичам да правя DIY неща, т.нар. „LEGO за пораснали“ (заваряване, работа с дърво и т.н.).

  По какви проекти работите? Какви технологии използвате?
  Проектите, по които работим, са основно стартъпи. Технологиите, които използваме, са разнообразни, като изборът на технология зависи от целите на клиентите ни. Избираме технологията в зависимост от етапа на развитие на компанията. Например когато при нас дойде предприемач със стартъп в ранен етап на развитие, предпочитаме low-code/no-code технологии като Bubble, Webflow, FlutterFlow, Strapi, Retool и т.н., с които можем бързо да разработим PoC (Proof of Concept) или MVP (Minimum Viable Product). Ако нуждите на клиента са други, имаме специалисти в различни нейтив и хибридни мобилни технологии – Swift, Kotlin, Kotlin Multiplatform, Flutter. Разработваме уеб проекти предимно  с React и Next.js, а за Backend – Java, Spring, Kotlin, Node.js (Nest.js). За cloud услуги използваме предимно AWS и Google Cloud.

  Използваме Git хранилища в Bitbucket, затова и билдовете ни са автоматизирани чрез Bitbucket pipelines – интегрирана CI/CD услуга. И разбира се, ползваме Jira, за да може да проследим как върви работата на екипа.

  Полина Пърлова

  QA team lead

  Appolica ми даде възможност да навляза в интересна за мен роля – Quality Assurance, преди повече от 6 години. Хареса ми това, че трябва да имаш око към детайла, да си креативен за начините, по които може да намериш проблеми в съответния продукт, както и да установиш причината за наличието им. Впоследствие станах Lead на QA екип. Винаги ми е било интересно програмирането и по-точно решаването на проблеми, затова бях много благодарна, когато компанията ми предостави възможност да навляза в backend технологии. От началото на годината обаче започнах доста да се задълбавам в low-code/no-code технологии. В свободното си време обичам да практикувам йога и пилатес, да плувам и да опитвам нови рецепти. Обичам да планирам, най-вече когато става въпрос за пътуване в и извън страната. Обичам да опознавам нови култури, храни и преживявания.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Живият контакт е важен за нас, затова офисът често кипи от живот. За по-неопитните колеги е особено важно да имат винаги кого да попитат, когато усетят, че имат някакво затруднение, затова за тяхното развитие най-добре е около тях по всяко време да има поне един-двама по-опитни колеги. За сбирките в офиса допринася и барбекюто, което отскоро подсигурява обяда, както и други инициативи, които организираме, като например коктейли или сладолед в офиса.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Сутринта започва с експлоатация на кафемашината, закуска и шеги в кухнята. След това всеки се впуска в ежедневните си задачи. При нас няма нещо репетитивно, което се случва всеки един ден, освен може би регулярните ни срещи, на които се синхронизираме и които всеки екип провежда в различно време на деня.

  Стефан Атанасов

  Engineering manager

  Първият ми досег с програмирането беше бейсик за Правец 8 в курс по роботика и тогава разбрах с какво искам да се занимавам в живота си. Бейсик остана в миналото, но в кариерата си съм минал през редица предизвикателства, като най-много натрупан опит имам в разработката на мобилни приложения за iOS.

  С времето и опита разбрах, че хората са още по-голямо предизвикателство от софтуера и се радвам, че в Appolica успявам да развивам хора не само чрез опита си като програмист, но и с развиването на меки умения. Ежедневно усещам как развитието на хора с различен опит и характер успява да развие и мен много повече, отколкото ако се фокусирам само върху себе си. Свободното си време прекарвам в игри с дъщеря ми, преводи на книги игри като част от екипа на списание „Агамор“, играя на видео и бордови игри и съм басист на група „Криза“.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Най-често в ежедневната си работа колаборираме с продуктовите мениджъри, продуктовите дизайнери и маркетинг отдела ни. Тъй като нашата мисия е да постигнем целите на клиента с възможно най-доброто и същевременно бързо решение, добрият синхрон на инженерите с тези колеги е изключително важен. 

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Умението ни да разрешаваме проблеми бързо и ефективно. На първо място смятаме, че няма проблем, който да няма решение. След това намираме най-оптималното такова за него.

  Какво сплотява екипа Ви? Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Тъй като инженерният ни екип е голям, рядко успяваме да се съберем всички. Инициативите извън работно време са по-скоро в рамките на по-малка група хора, обединени от общи интереси. Ходим заедно на конференции, картинг, пейнтбол  или на барове, бирарии. А също така и на футболни мачове. Събиранията основно се случват импулсивно, тъй като голяма част от хората са приятели и извън работа.

  Разбира се, не трябва да забравяме и по-големите организирани мероприятия като book клуба ни, вечери с бордови игри в офиса ни и тиймбилдинги. Тъй като много държим на всичко, което ни помага да бъдем сплотен екип, наскоро разписахме и собствен culture book, който обявихме публично, за да могат и бъдещите ни колеги да се запознаят с нашата работна култура.

  Володимир Денисов

  iOS team lead

  Завърших Технологичния университет в Джъдзян с бакалавърска степен по компютърни науки. Страстта ми към мобилната разработка започна, когато бях студент в трети курс. Китайските мобилни приложения сякаш изпреварваха тези, които имахме в Европа по отношение на функциите и услугите, които предоставят, така че това ме вдъхнови да науча Objective-C и да опитам SDK за iOS. Професионалният ми опит започна със стажове в различни китайски компании, включително Huawei. След като се дипломирах, дойдох в София и се присъединих към Appolica. Изминаха 4 години в компанията и мога категорично да заявя, че опитът ми е много разнообразен както по отношение на проектите, така и на технологиите. От вътрешни стартъпи до мащабни продуктови компании и от разработка на мобилни приложения до бекенд, обработка на изображения и много други. Освен че съм девелопър, тук ръководя и екипа за iOS, което ми позволи да развия значително меките си умения и да бъда горд ментор на някои от нашите iOS разработчици. В свободното си време обичам да ходя в планината на разходки по криволичещи пътища, както и да слушам музика и да научавам повече за изпълнителите и техните истории.

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Ако ти се вълнуваш от стартъп екосистемата, умееш да решаваш проблеми бързо и ефективно и не се страхуваш да излезеш от зоната си на комфорт, заповядай в нашия екип.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Поставяме силен акцент върху комуникацията и междуличностните отношения, за да помогнем новите ни служители да се чувстват добре дошли. Грижим се новите ни колеги да са добре информирани за своите роли, очаквания и фирмената ни култура. Освен това всички колеги са отворени да помогнат и да споделят ресурси и знания. Всеки има и регулярни срещи с прекия си ръководител, по време на които може да адресира своите въпроси или желания за конкретно кариерно развитие.

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Екипите ни са изключително динамични и адаптивни. За нас няма такова значение каква технология ще използваме, стига да е най-точната спрямо конкретния проблем, за който търсим решение. Щастливи сме от факта, че всички колеги са с отворено съзнание и винаги търсят начин да оптимизират работата и процесите чрез различни “хакове” – AI или интеграция на нов инструмент.

  Вижте по какви проекти работи Appolica

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Appolica Ltd. в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:   

  Технологичният екип на Resolute
  Communication и Cargo екипите в AXSMarine 
  Cloud & DevOps с направление Azure, МенторМейт
  C++ екипът на Resolute

  Карго екип в AXSMarine
  SRE екипа на ITGix
  Екип Mobile Clients, Milestone Systems

  BIS Base, SEEBURGER

  Center of Excellence, Антхил
  Salesforce Commerce Cloud, Технологично звено на Аксенчър България
  Оперативното звено на Аксенчър България
  SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety, SAP Labs Bulgaria
  Екип Globalization Services, SAP Labs Bulgaria
  Екип .NET, Scalefocus 
  Софтуерният екип на ЛЕМ България
  Екип Data, Scalefocus 
  DCoE екипът на МенторМейт
  Екип Technical Support, SEEBURGER

  Екип Mobile Team, Scalefocus
  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 8 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 10 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество