четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12509 прочитания

  Какво да очакваме от третото издание на Spinoff Bulgaria?

  За международната конференция, подкрепяща развитието на високотехнологични компании в България, разказва Кристина Ескенази, председател на Биотехнологичен и здравен клъстер, член на УС на Клъстер изкуствен интелект България и КРИБ
  13 май 2024, 13:48 a+ a- a

  Снимка: Личен архив

  Кристина Ескенази е председател на Биотехнологичен и здравен клъстер, член на Управителния съвет на Клъстер изкуствен интелект България и на КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). Тя е AI Ecosystems Expert в Дигиталната национална коалиция (ДНК) и член на Съвещателния борд към Медицински университет – Пловдив. През 2022 година Кристина поема позицията на Директор Женско предприемачество в първото по рода си за региона Venture Build Studio–VenRize, както и е председател на Борда на международната асоциация по женско предприемачество в сферата на биотехнологиите Global Digital Technologies Health Network.

  Кристина е ментор и водещ на редица събития за предприемачество и стартъп култура (Pitch2Pitch, AI & I, AI Girls), Национално контактно лице е по Хоризонт Европа в клъстер Здраве и е член на редица европейски и международни мрежи (EuropaBio, CEBR, European AI Forum, DIH.net, EchAllience и др.). 

  На 20 и 21 юни ще се проведе третото издание на Spinoff Conference. Economy.bg се свърза с Кристина Ескенази, за да разкаже повече за събитието и възможносите, които то създава.

  Какво представлява инициативата spinoff.bg?
  Инициативата Spinoff.bg (1) е платформа, която има за цел да насърчава и подкрепя развитието на високотехнологични компании в България, които се отделят както от академичните или научните среди, така и от други компании. Основната цел на инициативата е да създаде благоприятна среда за растеж на такива компании, които могат да осигурят продукти и услуги с висока добавена стойност и да допринесат за модернизирането и иновациите в българската икономика.

  Инициативата стартира през 2022 г. като резултат от партньорството между няколко организации, сред които Биотехнологичен и здравен клъстер, Клъстер изкуствен интелект България, Venrize – spinoff factory, ISTEB и с подкрепата на редица министерства, общини, професионални асоциации и университети. Основната цел на инициативата е да се подкрепи създаването и реализацията на 100 spinoff компании до 2030 г. В нея се включват поредица от събития, обучения и програми, като се използва мултидисциплинарен подход (2), който съчетава опит в технологиите, бизнеса, науката и инженерните науки. Сред дейностите на инициативата се включва стимулиране на предприемаческата активност в области като изкуствения интелект, биотехнологиите и микроелектрониката, създаване на нови работни места и укрепване на икономическата основа на страната. 

  В рамките на последните 3 години се провежда ежегодната международна конференция Spinoff Bulgaria , която събира експерти от различни страни, които споделят своя успешен опит и създават партньорска мрежа, която да стимулира иновационната екосистема и улеснява технологичния трансфер. В рамките на събитието се провежда и конкурсът Най-успешен Spinoff на годината. През миналата 2023 година сред отличените бяха компании в сферата на разкриване на нови лекарствени молекули (Mikar21), епигенетика (EpixAI), медицинска диагностика (Kelvin Health), персонализирани приложения в областите на регенеративната медицина и инвитро диагностиката (Metrichem), мониторинг на спортисти (Barin Sports).

  В рамките на предстоящото издание, което ще се проведе на 20 и 21 юни във форум „Джон Атанасов“ – София Тех Парк ще има специален фокус върху подобен тип компании от България и Румъния, като в отделни сесии ще бъдат представени над 30 spinoff компании, които ще имат възможността да валидират своите технологии пред потенциални инвеститори, университети и предприемачи от цял свят.

  Продуктите и технологиите, разработени от спиноф компаниите, се очаква да оказват влияние върху различни сфери от ежедневието като здравеопазването, благосъстоянието и начина, по който остаряваме. Такива бизнес проекти представляват възможност за български учени да развият своя потенциал и да допринесат за обществото, работейки както в България, така и зад граница.

  Предстои третото издание на Spinoff Conference. Какъв е резултатът след първите две?
  Първите две издания на конференцията Spinoff отбелязаха значителен напредък в насърчаването на развитието на спиноф предприятия в България. Конференциите събраха ключови фигури от политиката, бизнеса и научната общност, което доведе до ценни дискусии относно иновативното бъдеще на Европа и възможностите за растеж на спиноф компаниите в България.

  По време на двете събития бяха обсъдени различни теми, свързани с европейската и националната политика, финансирането, комерсиализацията, патентите, научните изследвания и международните най-добри практики. Представени бяха и примери за технологични разработки и постижения в различни области,(без) като изкуствен интелект, медицина, биотехнологии, киберсигурност и микроелектроника. Най-добрите спиноф компании бяха отличени в различни категории, демонстрирайки важността им за икономическия растеж и иновациите.

  Във второто и третото издание на конференцията има поставен и специален практически фокус върху програми и проекти, включени в програмата Хоризонт Европа за периода 2021 – 2027 г. с бюджет от €95,5 млрд. В миналогодишното издание на живо се включиха еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, министърът на образованието и науката Галин Цоков, директорите на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация (HaDEA) – г-жа Марина Занчи, Анжело Марино и Катлийн Енгелбош, както и Фредерико Мена (директор на EIT Digital), Даниел Абу (директор на Европейския AI Форум), Сабине Деми (директор на департамент изкуствен интелект в IMEC) и др.

  Какво ще е различното тази година?
  Тази година Spinoff Conference обещава да бъде още по-вълнуваща и информативна, тъй като разширява обхвата си и включва разнообразие от теми и дейности през двата дни на събитието. Ще има различни практически семинари (workshops), които обхващат различни аспекти на предприемачеството, иновациите и инвестициите в спиноф компании. 

  Такива ще има за Хоризонт Европа, клъстер Здраве, проведено от Националната контактна мрежа към Дирекция наука на МОН, за сигурността на иновациите и рисковете от разпространение на технологии с приложения при оръжия за масово унищожение(WMD), като ще се фокусира не само върху идентифицирането на потенциални заплахи, но и върху предоставянето на практически решения и стратегии за защита на иновациите и технологиите, проведено в партньорство с Министерството на външните работи на САЩ, Бюрото по международна сигурност и непролиферация и SECURUS Strategic Trade Solutions, LLC.

  Програмата включва панели и дискусии по актуални теми като финансиране на бъдещето, устойчивост и роля на изкуствения интелект (AI) в справянето с предизвикателствата на ESG (Environmental, Social, and Governance). Ще бъдат представени и данни от изследвания и проекти в областта на Европейската биотехнологична екосистема, цифрови здравни хъбове, ще бъде представен новият европейски мета клъстер по персонализирана медицина, както и ще бъдат изнесени основни изводи от новия Доклад за изкуствения интелект и микроелектрониката в България. Реално в рамките на два дни всеки заинтересован от темата какви са основните тенденции, предстоящо европейско законодателство, възможности за технологичен трансфер и комерсиализация на технологични продукти, ще може да се ориентира бързо и да избере ключови партньори за бъдеща колаборация.

  Едно интересно допълнение към програмата е представянето на проектът INNAXE, който има за цел да създаде общ план за действие за повишаване на ефективността и иновационните възможности на шест клъстерни организации в областта на медицината и биотехнологиите, сред които България (Биотехнологичен и Здравен Клъстер), Германия (BioRN), Франция (MediCEN), Испания (BioCat), Дания (Danish Life Sciences Cluster) и CEBR – The Council of European BioRegions (която обединява над 45 организации и клъстер в Европа в областта на медицината и биотехнологиите).

  Какво очаквате като резултат от конференцията?
  Spinoff Conference 2024 ще покрие актуални теми като финансиране, технологичен трансфер, комерсиализация, работа по проекти, устойчивост и роля на изкуствения интелект в справянето с предизвикателствата на ESG. Международното присъствие и фокусът върху награждаването и признаването на успешните спиноф компании допълнително ще подобрят престижа и въздействието на събитието.

  В рамките на партньорските отношения на организаторите с различни посолства има предвидени и B2B срещи с компании от Белгия, Великобритания, Норвегия, Дания, Австрия, които ще допринесат за укрепването на екосистемата на спиноф в региона чрез насърчаване на обмена на знания, опит и възможности между участниците.

  От какво има нужда екосистемата на иновациите у нас?
  Екосистемата на иновациите в България изисква няколко ключови компонента, които да насърчават създаването и реализацията на спиноф компании.Те включват изграждане на култура, достъп до финансиране чрез различни източници, модерна инфраструктура, квалифицирана работна сила, подкрепа за предприемачеството, сътрудничество между различните сектори, пазарно утвърждаване, подходящи политики и положително медийно отразяване. 

  Какво не Ви попитах?
  Не ме попитахте за моята визия за бъдещо развитие на високотехнологичните компании в България. Развитието на иновациите в България е свързано със способността на страната да развие силна и устойчива иновационна екосистема. Въпреки че има предизвикателства, като например липса на достатъчно инвестиции, ограничен достъп до финансиране и необходимост от по-добро сътрудничество между бизнеса, образованието и правителството, има и значителен потенциал за развитие. Страната ни разполага с талантливи и креативни хора, които могат да допринесат за иновациите в различни сфери като изкуствения интелект, биотехнологиите, здравеопазването и други. Потенциалът за развитие е висок, особено ако се насърчи предприемаческият дух и се създадат по-благоприятни условия за стартиране и развитие на бизнес.

   

  (1)Спинофът (Spinoff) e новосъздадена компания (стартъп) с висока добавена стойност, която се създава отделно и независимо от съществуваща организация (университет, МСП, корпорация) и която притежава нова стойност и нова стратегическа цел.

  (2)Според проучване на Boston Consulting Group над 96% от успешните високотехнологични компании са вследствие на комбинация между минимум две технологии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 7 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 10 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти