четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2195 прочитания

  Новогодишните послания на първата генерация HR лидери в България

  Вижте какви пожелания и препоръки отправиха към всички, които са ангажирани с HR професията
  20 декември 2023, 11:54 a+ a- a

  Колаж: Economy.bg

  Какво послание отправяте към своите HR колеги в навечерието на новата 2024? В края на 2023 попитахме първата генерация HR професионалисти в България.

  Вижте какви пожелания и препоръки към всички, които работят в HR сферата, споделиха те пред Economy.bg.

  Галина Софрониева. Снимка: Личен архив

  Галина Софрониева

  Имайте кураж и търпение и не си поставяйте граници! 

  Всеки човек се стреми към успех. Условие за постигането му е да обича работата си и да намира смисъл в това, което прави. Хубавото на нашата професия е, че помага на хората в организацията да намират смисъл. 

  За целта е необходимо професионалистите и екипите по УЧР отговорно и всеотдайно да развиват разнообразни политики и програми, гъвкаво да прилагат различни начини и методи, като през цялото време поддържат честни и коректни взаимоотношения с партньорите. Бих посъветвала колегите смело да опитват нови подходи, да въвличат съмишленици, решително и последователно да прилагат идеите си, колкото и нестандартни и необичайни да им се струват. А нима времето, в което живеем, е предвидимо и обичайно? Дори да сгрешат, ще придобият нов опит и познание, а удовлетворението от постигнатите резултати ще ги  вдъхнови за следващата стъпка. 

  Така че имайте кураж и търпение и не си поставяйте граници! Премереният риск и вяра в собствените сили е предпоставка за успех!

  Таня Бояджиева. Снимка: Личен архив

  Таня Бояджиева

   Учете, учете, учете! Комуникирайте, комуникирайте, комуникирайте!

  Без съмнение хитът на новата 2024 г. ще е приложението на изкуствения интелект не само в HR управлението, но и изобщо в управлението. От всички нас ще се очаква да учим много новости, да експериментираме, да отсяваме доброто и да се учим от грешките. В нито един момент обаче, не трябва да забравяме, че носим отговорност за човешкия капитал на компаниите, че всичко, което се прави в ЧР сферата, се отразява на съдбите на индивидуални хора и техните семейства, на надеждите и мечтите им, на страховете  и зоната им на комфорт. Правилната и навременна комуникация в реално време за всички промени, които се случват и ще се случват, ще бъде от изключителна важност!

  В този смисъл посланията ми за 2024 са основно две. Учете, учете, учете! Комуникирайте, комуникирайте, комуникирайте!

  Христо Стоянов. Снимка: Личен архив

  Христо Стоянов

  Нека през 2024 да отделим повече време и усилия за нас, семействата и приятелите!

  Пожеланията ми към колегите в навечерието на 2024 година няма да са традиционните. Да, пожелавам им много здраве, но и нещо много важно –  HR-ите сме „професионално изкривени“ от непрекъснатата грижа за хората, за професионалните и личните проблеми на всеки от организацията. За съжаление, много често това не включва самите нас и близките ни. Нека през 2024 да отделим повече време и усилия за нас, семействата и приятелите! Това ще помогне и професионалните ни резултати да са успешни.

  Имам и нестандартно пожелание към колегите, които вече са усетили или се съмняват, че това е тяхната професия. Нека през 2024 г. спешно и успешно да намерят своето професионално поприще, а тогава ще последва и мотивиращата удовлетвореност! Не забравяйте, че личността на HR-а е една от най-видимите в изграждане на работодателска марка!

  Васил Арарски. Снимка: Личен архив

  Васил Арарски

  Мислете и работете с визия и перспектива

  Нашата професия предполага да обичаме работата с хора и да ни е грижа за тях. През последните 10 – 15 години професията „Специалист по управление на хора“ заслужено постигна значителен авторитет и към нея се насочват все повече млади хора с висше образование и амбиции за развитие и успехи, което е чудесно. 

  От над 30-годишния ми опит в работата с хора препоръчвам на по-младите колеги следното:

  1. Непрекъснато развивайте своите познания и практически умения в различните направления на работата с хора.

  2. Целенасочено опознайте в детайли спецификата на бизнеса, в който работите с хората. Така ще сте максимално полезни както за хората в организацията, така и за постигането на целите в бизнеса.

  3. Не се страхувайте да правите прогресивни предложения за подобрения и да ги отстоявате с аргументи.

  4. В работата си винаги се съобразявайте с етапа на развитие на организацията и степента на зрелост в управлението на хората. Това ще ви помага да не допускате неуместни и/или неефективни форми на работа.

  5. Мислете и работете с визия и перспектива. Така ще посрещате успешно неизменните предизвикателства на настоящето и бъдещето.

  Надежда Томова. Снимка: Личен архив

  Надежда Томова

  Защото съм Надежда, ми се иска да дам надежда, че ни предстоят нови, интересни предизвикателства

  В навечерието на новата 2024 година пожелавам на ЧР колегите нови професионални постижения и интересни предизвикателства, насочване към дълбочина и качество в нашата професия, все по-добро опознаване на хората около нас с тяхната индивидуалност, умения и таланти. ЧР професията е вече утвърдена, разпознаваема и призната у нас, както е в останалите развити страни по света и фокусът към хората в организациите се върна в центъра на вниманието на мениджмънта и бизнеса. 

  Като ЧР професионалисти ние вече разполагаме с разнообразни, гъвкави системи и иновативни инструменти, вкл. AI, към които да насочим административни, аналитични и повторяеми ЧР процеси. Имаме нова среда и принципи на работа с гъвкаво, хибридно работно време, ротационни екипи, нови поколения на трудовия пазар с техните ценности и предимства и можем да се отдадем по-цялостно на мотивиращи, приобщаващи и ангажиращи идеи и практики за хората и културата в организациите.   

  Аз съм оптимист, мисля позитивно, надявам се и вие. И защото съм Надежда, ми се иска да дам надежда, че ни предстоят нови, интересни предизвикателства в нашата професия. В мастър класа на есенната конференция Петер Докър ни напомни, че „надеждата“ е повече от „оптимизъм“, тя означава и действие за постигане на целите и мечтите ни.

  Да си пожелаем здрава, успешна и щастлива 2024 година и бих искала да завърша с едно от посланията на Питър Дракър: „Най-добрият начин да предвидим бъдещето е да го създадем“. 

  Драгомир Бояджиев. Снимка: Личен архив

  Драгомир Бояджиев

  Бъдете здрави и щастливи от това, което правите!

  Поздравление за това, че са се нагърбили с нелеката задача да са свързващото звено между служителите и мениджмънта. Специални поздравления за тези, които полагаха основите и продължават да работят до днес. Изключителната отговорност на професията, това, че работим с човешки съдби, е предпоставка за високата отговорност, която носим.

  Бъдете здрави и щастливи от това, което правите!

   

   

   

  Жени Георгиева. Снимка: Личен архив

  Жени Георгиева

  Пожелавам повече себепознание и целеполагане за личностно и професионално развитие

  Колеги, професията ЧР иска да се работи със сърце и душа. Трябва да обичаш хората, да търсиш във всеки един човек искрата, която го пали. Това е трудна професия, която иска отдаденост, убеждение в правилния професионален избор, търпение и последователност – умения, без които развитието и утвърждаването в нея е много трудно. Необходимо е и умение да се изгражда доверие със служители, партньори и колеги. Тази професия обаче изисква и познаване на бизнеса, тенденциите в национален и световен мащаб и техен адекватен прочит и гъвкаво прилагане спрямо реалностите на конкретния бизнес и условия. Тук много помагат иновативността и нестандартното мислене, смелостта, последователността и търпението с дългосрочен фокус. Това е комплексна професия, в която лични умения, нагласи и компетенции вървят ръка за ръка. Затова ви пожелавам повече себепознание и целеполагане за личностно и професионално развитие, защото изискванията към вас само растат. И най-вече бъдете здрави и щастливи!

  Наташа Цветкова. Снимка: Личен архив

  Наташа Цветкова

  Бъдете здрави, много щастливи и с мъдрост и вдъхновение преодолявайте препятствията!

  В очакване сме на новата 2024 година. По всичко изглежда, че тя ще бъде не по-малко предизвикателна в различните аспекти на живота ни. И много интересна в професионален план. На есенната конференция на БАУХ бяха представени много от актуалните процеси, които се развиват, и тенденции и предизвикателства пред HR професионалистите. Самият формат на конференцията беше нов, креативен и гъвкав и добави нова стойност за общността ни. 

  Вярвам, че HR професионалната общност е вече зряла и силна и ще се справи успешно с всички нови предизвикателства. Нали това е вълнуващото и ни движи напред! Пожелавам на всички вас и близките ви през новата година да бъдете здрави, много щастливи и с мъдрост и вдъхновение да преодолявате препятствията! Много успехи и удовлетворение! 

  Искрени благодарности за всеотдайността на колегите от БАУХ към каузата за HR общността и запазете ентусиазма и вдъхновението си!

  Соня Славчева. Снимка: Личен архив

  Соня Славчева

  Отделяйте време да се порадвате на успехите си

  Пожелавам на всички колеги да са здрави и усмихнати, да работят за доброто на хората вътре в компаниите и да отделят време да се порадват на успехите си.

  Мирна и успешна 2024 година!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 7 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 9 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти